Iğdır Belediye Başkanının da aralarında bulunduğu 30 kişi yargılanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Iğdır'daki ''silahlı terör örgütü'' davasına ilişkin, aralarında Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in de bulunduğu 14'ü tutuklu, 30 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanıklar Mehmet Nuri Güneş, Macit Başdaş, Nusret Aras, Aziz Çam, Mehmet Haşimoğlu, Mehmet Güven, Abdulbari Tenik, Şebap Çelik, Ahmet Bobilik, Alaattin Han, Sayim Erkmen, Resul Yılmaz, İsmail Tikit, Tuncer Kanyar, tutuksuz sanıklar Mecit Yıldız, Ekrem Yakut, Süleyman Kalkan, Sıddık Turan, Turan Kaya, Hülya Kaya, Resul Eşiyok, Yaşar Aras, İsa Çelik, Ayşe Çelik, Enver Malk ve Halis Er ile sanık vekilleri ve sanık yakınları katıldı. Tutuksuz sanıklar Tahir Alagöz ile Mehmet Bobibilik ile haklarında yakalama kararı çıkarılan Cimşit Kömekçi ve Reis Gülturan duruşmaya katılmadı.

Sanık ve vekillerinin talebi üzerine, kimlik tespitinin ardından iddianame okunmadan sanıkların sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Sefa Bilak, sanıklardan ''terör örgütü üyesi olma'' ve ''terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde tehdit'' suçlarından yargılanan Mehmet Nuri Güneş'ten savunmasını istedi.

Savunmasında, üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirten Güneş, Iğdır Belediye Başkanlığına seçilmesini hazmedemeyenlerin kendisi hakkında iftiralarda bulunduğunu öne sürdü.

İddianamede kendisiyle ilgili çok geniş bir suç kombinasyonunun ileri sürüldüğünü ifade eden Güneş, ''20 yıla yakın süreden beri devletin denetiminde, legal düzeyde siyaset yapan, yasal siyaset yolunu seçen siyasetçiyim. Burada seçimle iş başına gelen Iğdır halkının iradesi yargılanıyor'' şeklinde konuştu.

İddianamede, kendisinin örgüt içerisinde ''Agof'' kod adını kullandığı yönünde iddiaların bulunduğunu ifade eden Güneş, ''(agof) benim kod adım değil, lakabımdır. Küçüklüğümde kavgacı yönüm ve haylazlığım yüzünden akrabalarım bana 'agof' derdi. Bu yüzden 'agof' benim lakabım olmuş ve herkesçe bilinmektedir. Herkesçe bilinen bir isim, örgüt içerisinde kod adı olarak kullanılabilir mi'' diye konuştu.

İddianamede, terör örgütünün dağ kadrosunda bulunan Cimşit Kömekçi'nin, Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde kendisini yönlendirdiğinin belirtildiğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

''Cimşit, 22 yıl önce tanıdığım ve bizim evin hizmetkarlığını, çoban yardımcılığını yapan kişidir. Kendisiyle 22 yıldır görüşmüyorum. Benim evimde hizmetkarlık yapmış birinin beni yönlendirmesi mümkün değildir. Cimşit ile yaptığım iddia edilen telefon görüşmelerini kabul etmiyorum. İneklere bile röveşata çektiren teknoloji karşısında aciz olduğumu belirtmek istiyorum. Telefon görüşmeleri kurgudur.''

Güneş, terör eylemi için kullanmak üzere hazırlandığı iddia edilen ve evinde ele geçirilen kroki ile ilgili olarak da ''Bu kroki adres tespiti içindir. Üzerine sonradan eklenen yazılar vardır. İddiaları kabul etmiyorum'' dedi.

-GİZLİ TANIK-

İddianamede gizli tanık olarak aleyhinde ifade veren kişinin de Iğdır'da fuhşa aracılık yapan kişi olduğunu iddia eden Güneş, ''Bu kişinin aleyhimde verdiği ifadelere ne oranda güvenilebilir? Benim makamıma gelen kadınlara telefonları kapattırdığım söyleniyor. Ben sayın Sayın Baykal kadar güçlü değilim ama önceden önlemimi alırım'' diye konuştu.

Sözlü savunmasına ek olarak, mahkeme heyetine 10 sayfa yazılı savunma da sunan Güneş, sabit ikametgah sahibi olduğunu ve delilleri karatma durumu olmadığını ifade ederek, tahliyesini istedi.

Duruşmada, daha sonra sorgusu yapılan sanıklardan Mehmet Haşimoğlu da üzerine atılı suçları kabul etmedi.

Duruşma, diğer sanıkların sorgusuyla devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber