Faaliyet dışı çalışan labaratuvarlara ceza geliyor

Haber Giriş : 04 Mart 2005 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM BAKANLIĞI, FAALİYET DIŞI ANALİZ YAPAN KAMU VE ÖZEL LABORATUARLARA 10 MİLYAR LİRA PARA CEZASI İLE ÇALIŞMA İZİNLERİNİ İPTAL KARARI ALDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kamu ve özel laboratuarlara faaliyet dışı analiz yapmaları durumunda 10 milyar lira para cezası ile birlikte kapatma cezası getirdi. Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten, laboratuarların çok hassas kurumlar olduğunu belirterek, "Bir laboratuarın faaliyet dışı analiz yapması banka hortumlamak kadar affedilmezdir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Gıda Yasası kapsamında hazırladığı Kontrol Laboratuarlarının Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmelik ile kamu ve özel laboratuarların kuruluş esasları aynı yönetmelikle birleştirildi. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikle, kamu ya da özel laboratuarların faaliyetleri dışında analiz yapmalarının tespit edilmesi durumunda 10 milyar lira para cezası ile birlikte çalışma izinlerinin iptal edilmesine karar verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten başkanlığında yürütülen Kontrol Laboratuarlarının Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmelik, laboratuarlara ağır yükümlülükler getiriyor. Gıda ve gıda katkı maddelerinin, gıda ile temas eden madde ve malzemelerin gıda güvenliği, hijyen ve kalite analizlerini yapmak üzere kurulacak kamu ve özel laboratuarların hizmetlerinin, kuruluş ve çalışma izinlerini düzenlemeyi amaçlayan yönetmelikle laboratuarlar sıkı denetime alınacak. Daha önce denetim zorunluluğu olmayan laboratuarlara yılda en az 1 defa denetim zorunluluğu getiriliyor.

Yönetmelik çalışmalarında, kapatma cezasının çok ağır bir yaptırım içerdiği yönündeki eleştiriler üzerine Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erten, "Laboratuarda sahte analiz yapmakla banka hortumlamak arasında hiçbir fark yoktur. Bir laboratuar neyi analiz edip neyi edemeyeceğini çok iyi bilmesine rağmen bunu yapıyorsa kapatılmalıdır" dedi.

Öte yandan, kamu ve özel laboratuarların birleştirilmesini öngören yönetmeliğe göre, 39 kamu laboratuarından ancak 14'ünün uyum sağladığı, 25'inin ise bir yıl içinde uyum sağlaması gerektiği belirtildi. Türkiye'de 25'i özel 39'u kamu olmak üzere toplam 64 laboratuar var.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber