Ya böbreğin olacak ya maaşın!!!

Haber Giriş : 04 Mart 2005 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malülen emekli olan böbrek hastaları, böbrek nakli yapıldıktan sonra emekli maaşı kesiliyor. Doktorların böbrek nakli olmasına rağmen ''Çalışamaz'' raporu verdiği hastalar, maaşları kesilince ne yapacağını şaşırdı.


DOKTOR, 'ÇALIŞAMAZ' DİYOR


Büyük bölümü SSK'dan emekli 35 bin hastanın bu zor tercihini, Böbrek Hastaları Yardımlaşma Derneği Başkanı Vahap Acar gündeme getirdi. Acar, mevcut durumu, ''Doktorlar, nakil yaptırana, (Çalışamaz) raporu veriyor. Ama SSK, bunu dikkate almıyor. Hastanın hem maaşını kesiyor, hem de sağlık hizmeti almasını yasaklıyor. Bu yüzden binlerce hasta, uygun böbrek bulsa bile nakil yaptırmıyor'' diye açıkladı.


BU FERYAT, CEVAP BEKLİYOR


Uygulamanın kurbanlarından Aytekin Yıldız da, yaşadığı dramı şöyle anlattı: ''2002'de malülen emekli edildim. Bir yıl sonra böbrek nakli oldum. SSK, (Çalışamaz) raporuma rağmen maaşımı kesti. İş bulamayınca, eşim ve çocuğumla babamın evine sığındım. Babamın emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. 35 yaşındayım. İlaçlarımı alamıyorum. Bebeğimi nasıl büyüteceğim, ne yapacağım bilmiyorum...''


SAĞLIK, PARASI OLANA


Sevim Kavas, 50 yaşında. Rahatsızlığı ilerleyince eşi tarafından terk edildi. Şimdi, bünyesine uygun böbrek buldu. ''330 milyon maaşım var. Kesilirse, bir çocuğumla aç kalırım'' dedi. Nakilden vazgeçti.


TEK MAAŞA, ÜÇ HAYAT


Fatih Arıcı, 43 yaşında. Tüm mal varlığını sattı, ülke ülke aradığı böbreği İran'da buldu. ''Zaten 5 parasız kaldım. Bir de emekli maaşım kesilirse, 2 çocuğumla ne yaparım'' dedi. O da nakilden vazgeçti.


* * * *


Türkiye'de yaklaşık 35 bin böbrek nakli bekleyen hasta var. Bunların büyük bir kısmı, hastalıktan önce sigortalığı olduğu için malülen emekli. Ancak binlerce malülen emekli, böbrek bekleyen hastalar, devletin inanılmaz seçeneği karşısında şaşkın. Devlet, böbrek nakli yapılan hastanın, malülen emekliğini ortadan kaldırıyor. Yani, normal insanlar gibi sigorta şartı getiriyor. Hal böyle olunca, böbrek nakli gerçekleşen kişinin emekli maaşı da kesiliyor. Ama böbrek nakli yapılan kişilere SSK'nın doktorları, ''Çalışamaz'' raporu veriyor. Ancak yine aynı SSK, doktorların raporunu dikkate almayarak, maaşını kesiyor. Maaşla birlikte SSK'nın tüm olanaklarından yararlanmasını yasaklıyor. Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Vahap Acar, devletin kendi içinde çelişkisi olduğuna dikkat çekerek, ''Böbrek nakli olsa dahi, bu kişilerin yüzde 80 olan çalışma iş gücü kaybı vardır. Tamamiyle sağlığına kavuşmaları mümkün değildir. 1998 yılında çıkarılan kanunla birçok kişi mağdur. Böbrek nakli olan bir kişi, her ay kontrola gitmek zorunda. Dişini bile çektirmesi yasaktır. 2 sene sonra bile vücut böbreği kabul etmeyebiliyor'' dedi. Acar, sırf emekli maaşının kesilme korkusu nedeniyle bazı hastaların uygun böbrek bulunsa bile, nakli istemediğine belirterek, ''O kadar çok böbrek hastası var ki, maaşının kesileceği için nakil yaptırmıyor'' diye konuştu.


BABASINA SIĞINDI


Böbrek nakli yaptırıp, emekli maaşı kesilenlerden biri olan Aytekin Erdem yaşadığı sıkıntıyı anlatırken gözleri doluyor. Maaşı kesilince eşi ve çocuğuyla birlikte babasının evine sığındığını söyleyen 35 yaşındaki Erdem, ''2002 yılında emekli oldum. Bir yıl sonra da böbrek nakli yaptırıldı. SSK bana çalışamaz raporu verdi. Ancak yine aynı SSK emekli maaşımı kesti. Çaresizlik içersinde babamın evine sığındım. Babamın emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Her ay yaptırmamız gereken testler ve almamız gereken ilaçlar var. Tüm bunları karşılayamadığım gibi bebeğimi nasıl büyüteceğim, ne yapacağımı bilmiyorum?'' şeklinde konuştu.


BÖBREK BULDU, NAKİL YAPTIRMIYOR


Kocasının böbrek hastası olduğu nedeniyle kendisini terkettiğini anlatan Sevim Kavas da, SSK'nın anlaşılmaz böbrek sisteminin kurbanlarından. 50 yaşındaki Kavas, ''Böbrek buldum ama, 330 milyon lira emekli maaşım kesilecek diye nakli yaptıramıyorum. Bir çocuğumla zaten geçinemiyorum. Devlet bu parayı da keserse ne yaparım. Çok şanslıyım uygun böbrek buldum ama, emekli maaşım kesilecek diye nakli yaptırmıyorum. Yaptırmayacağım da'' dedi.


İRAN'DA BÖBREK BULDU


Bİr başka çaresiz böbrek hastası da 43 yaşındaki Fatih Arıcı. Eskiden işadamı olduğunu ancak, rahatsızlanınca herşeyini yitirdiğini anlatan Arıcı, ''Ülke ülke uygun böbrek aradım. Sonunda İran da uygun böbreği buldum. Şimdi nakil yaptırırsam, emekli maaşım kesilecek. 5 parasız ben ne yaparım. Sistem, insanı çok zor bir tercih arasında bırakıyor. Emekli maaşım kesilirse iki çocuğumu nasıl büyütürüm'' dedi.


EVLENEMİYORLAR


Selma Demir ile Cevat Güngör, iki böbrek hastası. Selma 25, Cevat ise 27 yaşında. Yaklaşık 2 yıldır birlikteler. Evlenmeye karar veren böbrek hastası gençler, SSK'nın imkanlarından yararlanamayacakları için evlenemiyorlar. Çünkü, her ikisinin sigortaları ailelerin üzerinden işliyor. Ancak yasaya göre evlendikleri takdirde SSK'nın olanaklarından yararlanamayacak. Özellikle yıllık 35 bin dolar tutar dializ ve 15 milyar lira olan ilaç masraflarını kendileri karşılamak zorunda.


Selma Demir, 9 yıldır böbrek hastası olduğunu belirterek, ''Haftada 3 kez dialize gitmek zorundayım. Cevat'ı çok seviyorum. Ama, SSK'mız kesileceği için evlenemiyoruz. Çünkü ikimiz de hastalığımız nedeniyle çalışamıyoruz. Çalışsak da, o kadar sağlık masrafını karşılamamız mümkün değil'' dedi. Selma Demir, yıllar önce dernekte tanıştığı Cevat Güngör'ün de röportaj sırasında yanında olmayı planladığını ancak, aniden rahatsızlandığı için gelemediğini söyledi.


D.B.Tercüman


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber