Özel sektör işçisine de devletten sigorta primi

Haber Giriş : 04 Mart 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süredir tartışılan Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) tasarıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Başbakanlığa gönderildi. İlk Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak imzaya açılması bekleniyor.

Emeklilik yaşı 2035 yılına kadar 58-60 olarak kalacak. Devlet ilk kez yüzde 5 oranında sosyal güvenlik primi ödeyecek. Her doğan çocuk otomatikman ?zorunlu' GSS üyesi olacak. Anne-babası primini ödemese dahi, 18 yaşına kadar herkes GSS kapsamında sağlık yardımı alacak. Emeklilik Sigortası özetle şöyle:

KAPSAMI:

Zorunlu sigortalılık, tarım ve inşaat işlerinde süreksiz işlerde çalışanları, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanları, gelir vergisinden muaf olanları, ev hizmetlerinde çalışanları, aylık kazançları prime esas asgari aylık kazancın altında olanları kapsamayacak şekilde değiştiriliyor.

2035'E KADAR YAŞ AYNI:

Halen kadın için 58, erkek için 60 olan emeklilik yaşı 2035'e kadar aynı kalacak. 2035'ten itibaren ise yaşamda kalma ümidine göre emeklilik yaşı kademeli olarak artırılacak ve artış, o tarihten itibaren sisteme girecekleri kapsayacak.

25 YIL-9 BİN GÜN:

Emekli aylığı için, yaşa ek olarak en az 25 yıl (9 bin gün) prim ödemek koşulu aranacak.

DEVLETİN ELİ TAŞIN ALTINDA:

Devlet ilk kez sosyal güvenlik sistemine doğrudan prim katkısında bulunacak. Devletin katkı oranı yüzde 5'le sınırlı tutuldu.

ÖZÜRLÜYE DUYARLIK:

Özürlüler daha kısa sürede emekli olacak. Sakatlar yaş koşuluna bakılmaksızın, daha kısa sürede emekli olacak.

BEKAR KIZLAR:

Evli olmayan kız çocuklara; sigortalı olarak çalışmamaları ve kendi çalışmalarından ötürü gelir-aylık almamaları durumunda yaş sınırı olmadan aylık bağlanacak.

PRİME TABİLİK:

Sosyal yardım niteliğinde bazı ödemelerle arızi ödemeler dışındaki bütün ücret ve aylıklar, zam ve tazminatlar prime tabi olacak.

Ölüm aylığı için en az 5 yıl gerekiyor

ÖLÜM aylığı en az 5 yıl (1800 gün) prim ödeyene bağlanacak. Evli olmayan kız çocuklara sigortalı olarak çalışmamaları veya kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları koşuluyla yaş sınırı olmaksızın; erkek çocuklara 18 yaşına, ortaöğrenim yapmaları halinde 20 yaşına, yükseköğrenim durumundaysa 25 yaşına kadar ölüm aylığı bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber