TBB Başkanı Coşar: Avukatlık sınavı iki aşamalı yapılmalı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Temmuz 2010 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ?Bana göre avukatlık sınavının iki aşamalı olarak yapılması, bu bağlamda fakülteden mezun olduktan sonra staja kabul için birinci sınav, staj bitiminde ise mesleğe kabul için ikinci sınav olarak ve yine hem yazılı hem de sözlü biçimde yapılması gerekir? dedi.

Eskişehir'de ?Avukatların Meslek içi Eğitimleri ve Avukatlık Stajı' konulu toplantı düzenlendi. Anemon Otel'de yapılan toplantıya TBB Başkanı avukat Vedat Ahsen Coşar, Ankara Barosu Başkanvekili Salih Akgül, Eskişehir Baro Başkanı Yusuf Yıldırım, Selanik Baro Başkanı Manolis Lamtzidis ile çok sayıda kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra avukatlık mesleğine kabulün ön koşulu olan avukatlık stajı ile ilgili düzenleme ve uygulamaların gereksinimleri karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Coşar, ?Ankara, İstanbul, İzmir gibi insan ve avukat malzemesinin zenginliğinin yanı sıra parasal ve fiziksel olanakları da iyi durumda olan barolarımızın dışında kalan barolar, barolarında staj yapan gençlerimize parasal olanaklarının kısıtlı, fiziksel koşullarının çok fazla yeterli olmaması nedeniyle iyi ve kaliteli staj yapma olanağı sağlayamamaktadır? diye konuştu.

Avukatlık stajının bir yıldan 2 yıla çıkarılması gerektiğini savunan Vedat Ahsen Coşar, bu sürenin ilk 6 ayının baroların staj merkezinde, ikinci 6 ayının mahkemelerde, üçüncü 6 ayın kişisel gelişim ve son 6 ayın da avukatların yanında staj olarak yapılması gerektiğini söyledi. Avukatlık mesleğine sınavla kabul sistemiyle ilgili görüşlerini de bildiren Coşar şunları söyledi:

?Türkiye Barolar Birliği'nin, Ankara ve İstanbul baroları başta olmak üzere neredeyse tüm baroların karşı koymalarına, yargıçlık ve savcılık mesleklerine sınavla kabul yapılmasına rağmen, avukatlık sınavının kaldırılmış olması, ne yazık ki yanlış ve avukatlık mesleğinin alehine olmuştur. Sadece avukatlık mesleğinin alehine olmamış, aynı zamanda anne babaların, öğrencilerin ve iş sahiplerinin de alehine olmuştur. Zira, avukatlık mesleğine sınavla kabul sistemi, hem öğrencileri kalitesiz, niteliksiz, yetersiz hukuk fakültelerinden ve hem de yurttaşları, yani iş sahiplerini kalitesiz, niteliksiz, yetersiz avukatlardan koruma amacına yönelik olmakla, bir güvence ve kalite ölçme sistemidir. O nedenle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararı ile açılan avukatlık sınavı yolunun iyi değerlendirilmesi ve avukatlık sınavının getirilmesi gerekir.?

?YENİ AVUKATLIK YASASI'NA İHTİYAÇ VAR'

Birlik görüşü olarak kabul edilmemesini özellikle belirterek bu konudaki kendi görüşlerini de belirtmek istediğini kaydeden Vedat Ahsen Coşar, ?Bana göre avukatlık sınavının iki aşamalı olarak yapılması, bu bağlamda fakülteden mezun olduktan sonra staja kabul için birinci sınav, staj bitiminde ise mesleğe kabul için ikinci sınav olarak ve yine hem yazılı hem de sözlü biçimde yapılması gerekir. Yeni bir Avukatlık Yasası'na gereksinimimiz olduğu hususunda barolarımız arasında, barolarımız ile birliğimiz arasında, avukat meslektaşlarımız arasında tam bir mutabakat var. Avukatlık yasamızda en son değişiklikten bu yana geçen 9 yıla yakın bir süre içerisinde gerek ülke düzeyinde, gerekse dünya ölçeğinde oluşan gelişmelere ve yine mevcut yasadaki aksayan ve eksikliği duyulan hususların zamanla birlikte ortaya çıkmasına ve kendisini dayatmasına bağlı olarak yeni bir Avukatlık Yasası'na gereksinimimiz olduğu çok açıktır? diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Barosu'ndan Seçkin Arıkan'ın başkanlığını yaptığı oturuma geçildi. oturumda Ankara Borsu avukatı Salih Akgül, Selanik Baro Başkanı Manolis Lamtzidis, İstanbul Barosu Avukat İnsan Hakları Merkezi Başkanı Hasan Kılıç ile Azerbaycan Hukukçular Birliği Üyesi Anar Qasimov konuşma yaptı.Toplantı yarın yapılacak iki oturumun ardından sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber