Adalet Bakanlığı: Ödeyeceğiz, BES: Tamamı ödensin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Temmuz 2010 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, ortak havuzda biriken keşif yolluklarının yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından ödeneceğini açıkladı. BES, 'Tamamı, eşit, adil ve kesintisiz ödensin' dedi

AKŞAM'ın gündeme taşıdığı 'Yargıda havuz problemi' haberinin ardından başlayan tartışma büyüyor. AKŞAM'ın haberi bir kez daha bakanlıkla Büro Emekçileri Sendikası BES'i karşı karşıya getirdi. Adalet Bakanlığı ortak havuzda biriken yargı personeli yol tazminatlarının, yasa yürürlüğe girdikten sonra ödenmeye başlanacağını açıkladı. BES Genel Başkanı Osman Biçer ise, havuzda biriken 70 trilyon liranın tamamının eksiksiz, kesintisiz, eşit ve adil biçimde tüm yargı emekçilerine ödenmesini istedi. Biçer, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan yasanın ise yargı çalışanları lehine yeniden düzenlenmesi için veto edilmesi gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ise '3717 sayılı kanuna ilişkin bir değişiklik tasarısı hazırlanmış, tasarı 6009 sayılı 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' kapsamına alınarak 23 Temmuz 2010 tarihinde TBMM'de kabul edilmiş, ancak henüz yürürlüğe girmemiştir. 21 Kasım 2008'den kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar havuzda biriken paralar, kanun yürürlüğe girdikten sonra ödemelere başlanacaktır.'' denildi.

BİÇER: BU SESE KULAK VERİN

BES Genel Başkanı Osman Biçer, yapılan düzenlemenin yasalaşması halinde artık havuz parası diye bir birikim olmayacağını, sadece o hizmeti yerine getiren yargı emekçilerine sabit bir ücret ödeneceğini belirterek, şunları söyledi: 'İyi keşif, kötü keşif' ayrımı olacak birileri kollanacak. Keşfe gitmeyen, gidemeyen, gönderilmeyenler mağdur olacak. Bakanlık bu konuda önerdiğimiz adalet hizmetleri tazminatının artırılması konusunu da halen gündemine almamaktadır. 3717 sayılı yasaya ilişkin bizim dışımızda kimse söz söylemedi, tek bir eylem bile yapmadı. Bu konu sendikamızın iki yıldır gündemindeydi. Ortak havuzdaki paraların tamamı bütçeye aktarılacaktı. Makam araçları alınacaktı. Girişimlerimiz sonucu bunları engellemeyi başardık. Bu konuda mücadelemiz sürüyor, sürecek. Yargı çalışanlarının haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bakanlığın yaptığı açıklama bizi tatmin etmedi. Biz biriken paranının tamamının eşit, adil ve kesintisiz olarak ödenmesinde ısrarlıyız.'

6009 sayılı torba yasa ne diyor

- MADDE 30- 8/5/1991 tarihli ve 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 2.nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

- 'MADDE 2- Daire dışında yapılması gereken her keşif ve icra işlemi için; hakimlere, Cumhuriyet savcılarına, asker? mahkemelerdeki subay üyelere, adli tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra işlemlerini yapmakla yetkili memurlara, Hazine avukatlarına, Hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yetkili kılınan kişilere (275); yazı işleri müdürlerine, hakim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt katiplerine ve ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diğer adl? ve idar? yargı personeline (200); mübaşir ve hizmetlilere (150) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenir.

- Bu madde uyarınca yol tazminatı bütçenin ilgili tertibinden her ayın sonunda ödenir ve ayrıca yevmiye ödenmez.

- Bir kişinin alacağı aylık yol tazminatı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını geçemez.

- Kamu adına takibi gereken işler ile Hazine avukatlarına, Hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirlerine ödenecek yol giderleri ile yol tazminatı, bu madde hükümlerine göre bütçenin ilgili tertibinden ödenir.

- Bu madde uyarınca ödenen yol tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.

- Yol giderleri ilgili kişiler tarafından karşılanır. Görülen işler birden fazla ise ödenecek yol gideri uzaklıkla orantılı şekilde hesaplanır.?

- MADDE 31- 3717 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

- 'GEÇİCİ MADDE 2- 21/11/2008 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca banka hesaplarına yatırılan paralar, bu süreler içinde çalışan personele çalışma süresi dikkate alınarak 21/11/2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan Kanun hükümlerine göre dağıtılır. Bu şekilde yapılacak ödemelerin Kanunda öngörülen üst sınırı aşması durumunda, artan miktar Hazineye gelir kaydedilir.

- GEÇİCİ MADDE 3- Bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden yapılacak giderler için kullanılmak amacıyla, 2009 yılı yargı harçları gelir gerçekleşmesinin yüzde beşini geçmemek üzere Adalet Bakanlığı 2010 yılı bütçesine ödenek eklemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber