Bakan Günay: Acımasız rekabeti önlemek için yasa çıkaracağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2010 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektöründeki birbirini yok etmeye çalışan rekabet ortamını düzenlemek için yeni bir yasa çıkaracaklarını açıkladı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen 'Kahvaltı Sohbetleri' kapsamında Lara Concorde Otel'de düzenlenen 'Türkiye turizm ekonomisi ve para politikaları' başlıklı toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz katıldı. Toplantıda turizmi ve güncel konuları değerlendiren Günay, işletmecilerin yaşadıkları sıkıntılara değindi. Bakan Günay, turizm sektörünün en ciddi sorunlarından birinin işletmecilerin birbirini yok etmeye yönelik rekabet ortamı olduğunu söyledi. Bu durumu 'acımasız rekabet' olarak değerlendiren Günay, 'Bu rekabeti yasaya dayanan bir çatı içerisinde bir ölçüde önleyebiliriz. Sektörle bir fikir birliğimiz var. Turizm bu kadar önemli bir sektörse o zaman bu sektörü yasal çatıya, güvenceye ve gelir kaynaklarına, kamuyla birlikte iş yapabilecek olan maddi bir güce ihtiyacı var. Önümüzdeki 15 gün içerisinde başbakanlıkta yapacağımız bir toplantı ile oluşturduğumuz metni bakanlar kuruluna sunacağız.' diye konuştu.

TBMM'nin yeni yasama ve yürütme yılında Türkiye turizm yatırımcıları ve işletmecileri birliği yasasını parlamentodan çıkaracaklarını ifade eden Günay, bunun hedeflerden biri olduğunu belirtti. Günay, yasanın çıkması durumda tanıtım, pazarlama alanında rekabetin ölçülü olması açısından önemli bir gücün olacağını kaydetti. Turizm sektörünün gerçekçi bakış açılarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Günay, turizmcilerin ayağını yere sağlam basmaya, gerçekçi hedefler koyarak doğru, kararlı sonuçlar almaya ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Türkiye'de turizm, ekonominin ve toplumsal gelişmenin önemli ayaklarından birisi haline geldiğine değinen Günay, 'Bir ekonomik kriz yılını geride bıraktık. Türkiye ekonomisi bu kriz yılından dayanıklı çıktı. Bu dayanıklılık içinde en önemli sektör turizm oldu. Türkiye tüm bu sorunlara ve sıkıntılara rağmen yüzde 2. 8 oranında bir büyüme ile yılı kapatabildi. Bu yılda Türkiye'ye gelenlerin sayısı yüzde 9.4 gelir ise 3.9 arttı.' ifadelerini kullandı.

'EXİMBANK TEMİNAT KONUSUNDA TOLERANS GÖSTERMELİ'

Günay, Türkiye'nin artık düşmanlarla değil dostlarla çevrili bir ülke haline geldiğini belirtti.

Eximbank kredilerinden yararlanma konusunda turizmcilerin sorun yaşadığını hatırlatan Günay, 25 yıldır yasada bulunan bir hükmün uygulanabilir hale gelmesini için çalıştıklarını ifade etti. Eximbank'tan kredi alma konusunda teminatta sıkıntılar yaşandığını belirten Günay, 'Kredi kullanmakta önümüzde engel oluşuyor. Teminat konusunda bir kolaylık sağlanması gerekiyor. Teminat konusunda daha kabul edilebilir daha gerçekçi bir toleransı eximbankın sağlaması gerekiyor.' dedi.

Türkiye'de zamanında turizm sektörünün yüzde 50'nin üzerinde karlılıkla çalıştığını söyleyen Günay, o dönemlerin geride kaldığını söyledi. 'Artık ayağımızı yere basacağız. Çevreci ve gerçekçi yatırımlar yapacağız.' diyen Günay, gerçekçi büyüme hedeflerini ihtiyaç olduğunu belirtti. Makul karlılık oranları içerisinde sürekli bir gelişme hedefi ortaya koyulması gerektiğine değinen Günay, 'Türkiye yüksek enflasyon döneminde abartılı karlar eden bazı kesimlerle tanıştı ama bu ekonomi için ağır bedellere dönüştü.' şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE 2010'DA HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİLER ARASINDA YER ALACAK'

AKTOB tarafından organize edilen 'Kahvaltı Sohbetleri' kapsamında Lara Concorde Otel'de düzenlenen 'Türkiye turizm ekonomisi ve para politikaları' başlıklı toplantıya katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da ekonominin durumunu değerlendirdi. Kendi görüşü olarak yıl sonu itibariyle ekonominin kriz öncesi seviyelere ulaşacağını ifade eden Yılmaz, 'Türkiye 2009 ve 2010 yılının ilk çeyreğinde yüksek olarak büyüyen ülkeler arasında yer almıştır. Türkiye'nin 2010 yılında da hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer almasını beklenmektedir.' diye konuştu.

'TURİZMCİLERE ÖZEL BİR KUR UYGULANMAYACAK'

Konuşmasının ardından turizmcilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yılmaz, 'Turizm gelirleriyle ilgili dövize mevsimsel bir bant uygulanabilir mi? Turizmcilere özel kur olabilir mi?' sorusuna, 'Açık ve net olarak hayır. Yapılamayacak işleri dolambaçlı cevap verip insanları üzmenin bir anlamı yok.' diye cevapladı. Toplantının sonunda AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Bakan Günay ve Başkan Yılmaz'a Yörük kültürünü simgeleyen teke heykelciği hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber