GDO'ya izin çıktı kabus döndü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2010 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı, pamuk, şekerpancarı, patates ve kolzanın ithalatına da kapıları açtı.

Genetik olarak değiştirilmiş amilopektin patatesinin doğrudan gıda ve yem olarak kullanılmasının uygun olmayacağı, bu patates çeşidine ait ürünlerin kâğıt üretimi ve kimya alanında kullanılabileceği kaydedildi. ?PL73? maya ve ?MT 663? bakteri biyokütlesinin yem katkısı olarak kullanılması önerildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Bilimsel Komite, genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO) ilişkin yaptığı uygunluk denetiminde GDO'lu 6 çeşit pamuk, 3 çeşit kolza, maya, bakteri biyokütlesi, patates ve şekerpancarı olmak üzere toplam 13 ürünün Türkiye'ye ithalatına izin verdi. Komite daha önce de GDO'lu 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya ithalatına izin vermişti. Böylece GDO'lu 25 ürünün ithalatına izin verilmiş oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı olarak GDO'lu ürünlere uygunluk denetimi yapan Bilimsel Komite'den mısır ve soyanın ardından yeni ürünlere vize çıktı.

Bilimsel Komite'nin 3. ve 4. toplantısında alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan kararda, ?MON1445-2?, ?MON15985-7? ve ?MON1445-2 X MON15985-7 melez? pamuk çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağı) ve pamuk lifi olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından ?istenmeyen bir etki oluşturmayacağının beklendiği? belirtildi.

Kararda, ?GT 73?, ?T45? ve ?MS8 X RF3 hidrid? kolza çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağı) olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağının beklendiği belirtilirken, buna karşın Türkiye'de bu türün yabanileri bulunduğu için gen kaçışının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber