3 bakanlıktan 2 'terfi' raporu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Ağustos 2010 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz'un gölgesindeki YAŞ bugün toplanıyor

Şura'nın en kritik kararı, haklarında ?yakalama kararı? çıkarılan generallerin terfileri olacak. Balyoz'dan aranan 11 komutan için Savunma Bakanlığı ?Terfi edebilirler?, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı ise ?Terfi edemezler? raporu hazırladı

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ), İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davasında emekli ve muvazzaf 102 subay hakkında verdiği yakalama emri kararının gölgesinde bugün toplanıyor. Toplantıda, Balyoz davasında hakkında yakalama emri verilen ancak henüz tutuklanmayan subay ve generallerin terfi edip etmeyeceğine ilişkin verilecek karar kritik bir önem taşıyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanılğı ve Başbakanlık hukukçularının ayrı ayrı yaptıkları çalışmalarda farklı görüşlerin de ortaya çıkması nedeniyle YAŞ toplantısında alınacak kararlar bundan sonraki uygulama açısından da içtihat niteliğinde olacak.

Balyoz davasındaki yakalama kararlarının ardından henüz görevdeki hiçbir asker yakalanarak mahkeme önüne çıkarılmadı. Bu durum TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesindeki. ?Terfi sırasına girenlerden; tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz? hükmünün nasıl yorumlanacağı sorusuna neden oldu. Kanunda hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıkların terfiye ilişkin durumlarına dair bir düzenleme bulunmuyor.

Terfi edilebilir, çünkü...

Bu konuda Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların yaptıkları çalışmalarda farklı sonuçlara varması da YAŞ öncesi ilginç bir manzarayı ortaya çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı, yakalama kararının terfilere engel olamayacağı görüşünü savunurken Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık kaynakları ise bu görüşe karşı çıkıyor. Milli Savunma Bakanlığı, 2005'te yeni CMK'ya göre kaçak sanıklar hakkında verilen ?gıyabi tutuklama? kurumunun kaldırıldığına ve bunun yerine ?yakalama? kararı verileceğine ilişkin düzenlemeye dikkat çekiyor. MSB, yakalama kararının tutuklama sayılamayacağı, dolayısıyla terfileri etkilemeyeceğini savunuyor.

Terfi edilemez, çünkü...

Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık bürokratları yakalama kararlarında, CMK'da sayılan tutuklama koşullarının varlığının bulunduğuna ilişkin tespitler yapıldığına dikkat çekerek yeni kanundaki ?yakalama' kararının eski kanundaki ?gıyabi tutuklama'yla aynı sonuçları doğuracağını savunuyor. Kanuna göre yargılanan personelin beraat etmiş olsa veya izin tecavüzünde bulunsa bile terfisinin engellenmesi yönündeki hükmün, ağır cezalık bir suçla yargılanan ve hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar için öncelikle uygulanması gerektiği ileri sürülüyor.

YAŞ'a kimler katılacak?

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Arslan Güner, Birinci Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız, İkinci Ordu Komutanı Org. Necdet Özel, Üçüncü Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu, Harp Akademileri Komutanı Org. Nusret Taşdeler, Donanma Komutanı Ora. Murat Bilgel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber