Sosyal Güvenlik Reformuna İlişkin Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yasa taslakları Başbakanlığa sunuldu. Taslakların, ilk Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak imzaya açılması bekleniyor. Bakanlar Kurulu üyelerinin imzaları tamamlandıktan sonra, söz konusu taslaklar Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak. Sosyal güvenlik kapsamındaki tüm vatandaşları ilgilendiren bu tasarılara ilişkin olarak bugünkü yazılı medya organlarında yayımlanan haberleri sizler için derledik. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 04 Mart 2005 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 yıl içinde 90 gün prim ödeyene sağlık hizmeti

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni stand by düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için ön şart olarak görülen sosyal güvenlik reformunda düğmeye basıldı. Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yasa taslakları Başbakanlığa sunuldu. Yeni dönemde Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı kalkacak. Emeklilik yaşı 2035'e kadar değişmeyecek. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 olacak. Aylık bağlama oranları 2016 yılından itibaren düşecek. Genel Sağlık Sigortası sistemi kurulacak. İlaçta yüzde 10-20 arasında katkı payı alınacak. Muayene ücreti ise 80 yeni kuruştan 2 YTL'ye yükselecek. Sigortalılar, tüm tedavi ve tetkik giderlerine yüzde 1 oranında katılacak. Taslak şu hükümleri içeriyor:

* HERKESE SAĞLIK ŞEMSİYESİ: Askerliğini yapan er ve erbaş ile kendi ülkesinde sigortalı olan yabancı ülke vatandaşları dışındaki herkes GSS kapsamına alınacak.

* ÇOCUKLAR GÜVENCEDE: Tüm çocuklar doğar doğmaz GSS yapılacak. Anne ve babası prim ödeme ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmese bile 18 yaşını dolduruncaya kadar çocuklar sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

* ZORUNLU SİGORTA: GSS'ye katılım zorunlu olacak. Zengin-yoksul, evli-bekâr, yaşlı-genç ayrımı olmaksızın herkes GSS'ye prim ödeyecek.

* DİŞ SORUNUNA SON: GSS, ayakta ya da yatarak, hekim tarafından yapılacak muayene, klinik muayeneler, tahlil hasta takibi ve rehabilitasyon, acil sağlık hizmetlerini de kapsayacak.

* YURTDIŞINDA DA HİZMET: Yurtiçinde tedavi edilemeyen herkese yurtdışında tedavi imkânı sağlanacak.

* KİMLİĞİNİ GÖSTER, TEDAVİ OL: Son bir yıl içinde 90 gün prim ödeyen herkes, kimliğini gösterip, istediği sağlık kuruluşunda tedavi olabilecek.

* KATILIM PAYLARI: Ayakta tedavide muayene için 2 YTL alınacak. Bu tutar şu anda 80 yeni kuruş. Bu hizmetler için verilen ilaçlara yüzde 10-20 oranı arasında, ortez ve protez için yüzde 10- 20 oranı arasında katılım payı alınacak.

* PRİM ORANI: GSS prim oranı yüzde 12.5 olacak. Bunun yüzde 0.5'i iş kazası ve meslek hastalığı primi olarak tahsil edilecek. Primin yüzde 5'i çalışan hissesi, yüzde 7.5'i işveren hissesinden oluşacak. Emeklilerden sağlık hizmetleri için prim alınmayacak, aylıklarından kesinti yapılmayacak.

sabah

Herkese sağlık sigortası yolda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Emeklilik Sigortaları kanun tasarılarını Başbakanlığa gönderdi. GSS Kanun Taslağı'na göre, vatani görevini yapan er ve erbaşlar ile Türkiye'de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarından kendi ülkesinde sosyal sigortası olanların dışındaki tüm kişiler GSS kapsamına alınacak. Sigortalının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için, tedavi için başvurulan tarihten önce, son 1 yıl içinde 90 gün prim ödemiş olması ve tedavi sırasında kimlik gösterilmesi gerekecek.

Ancak 18 yaşın altındakiler ve tıbben başkasının yardımına muhtaç olanlarla acil durumlar, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, kişisel koruyucu sağlık hizmetleri ve analık hali ile iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde bu şartlar aranmayacak.

Katılım payları

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayakta tedavide verilen ilaçlar için yüzde 10-20 arasında; ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için yüzde 10-20 arasında, ayaktan veya yatarak sağlanan diğer sağlık hizmetleri için yüzde 1 oranında katılım payı alınacak. Ancak katılım payı, net asgari ücreti geçemeyecek. Primi devlet tarafından ödenecek kişilerde ise katılım payı, yukarıdaki oran ya da tutarları geçmeyecek şekilde belirlenecek.

Prim oranları

GSS için yüzde 12.5 oranında prim ödenecek. Bunun yüzde 0.5'i iş kazası ile meslek hastalığı primi olacak. Ödenecek yüzde 12.5 oranındaki primin yüzde 5'i çalışan, yüzde 7.5'i ise işveren hissesi olarak uygulanacak. Emeklilerden sağlık hizmeti için prim alınmayacak, aylıklarından kesinti yapılmayacak.

Emeklilik sigortaları

Başbakanlık'a gönderilen ''Emeklilik Sigortası Kanunu'' yasa taslağıyla zorunlu sigortalılık kavramı tarım ve inşaat işlerinde süreksiz işlerde çalışanları, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanları, Gelir Vergisi'nden muaf olanları, ev hizmetlerinde çalışanları, aylık kazançları prime esas asgari aylık kazancın altında olanları kapsamayacak şekilde değiştiriliyor. Kapsam dışındakiler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilecek.

Emeklilik yaşı

2035'e kadar emeklilik yaşı değiştirilmeyecek, 2036'dan itibaren emeklilik yaşlarında kademeli bir artış gerçekleştirilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ilk defa sigortalı olacak kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurma ve en az 25 yıl (9 bin gün) prim ödenmiş olması koşuluyla yaşlılık aylığı bağlanacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olup, 9 bin gün ödeyemeyenler, yaşlılık aylığı için gerekli olan minimum yaş hadlerine 3 yaş daha eklenmek ve 5 bin 400 gün prim ödenmek suretiyle yaşlılık aylığına hak kazanabilecek.

Borçlanma süreleri

Sigortalıların, ücretsiz analık sürelerini, kısmi çalışma durumunda çalışamadıkları sürelerini, askerlik sürelerini, aylıksız izin sürelerini (kamu görevlileri için), avukatlık staj sürelerini, grev ve lokavtta geçen sürelerini, herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınıp, bu suçtan beraat edenler bu sürelerini borçlanabilecek. Yurtdışındayken, sadece çalışılmış süre borçlanılabilecek.

Meslek hastalığı

İş kazası halleri, işverence sağlanan toplu taşıma aracı koşulu aranmaksızın, sigortalının işyerine gidiş ve gelişini de kapsayacak. Kendi nam ve hesabına çalışanlar ile bazı istisnalar dışında kamu görevlilerinin görev malullükleri de iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında olacak. Çalışma gücünün 3'te 2'sini veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda meslekte kazanma gücünün yüzde 66'sını kaybeden sigortalılar, en az 10 yıl (3 bin 600 gün) prim ödemek koşuluyla malullük sigortasından yararlanabilecek.

Ölüm aylığı

Ölüm aylığı en az 5 yıl (1800 gün) prim ödenmiş olması halinde hak sahiplerine bağlanacak. Evli olmayan kız çocuklara sigortalı olarak çalışmamaları veya kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları koşuluyla yaş sınırı olmaksızın; erkek çocuklara 18 yaşına, ortaöğretim yapmaları halinde 20 yaşına, yükseköğrenim görmeleri durumunda ise 25 yaşına kadar ölüm aylığı bağlanacak.

Akşam


Özel sektör işçisine de devletten sigorta primi

Uzun süredir tartışılan Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) tasarıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Başbakanlığa gönderildi. İlk Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak imzaya açılması bekleniyor.

Emeklilik yaşı 2035 yılına kadar 58-60 olarak kalacak. Devlet ilk kez yüzde 5 oranında sosyal güvenlik primi ödeyecek. Her doğan çocuk otomatikman ?zorunlu' GSS üyesi olacak. Anne-babası primini ödemese dahi, 18 yaşına kadar herkes GSS kapsamında sağlık yardımı alacak. Emeklilik Sigortası özetle şöyle:

KAPSAMI:

Zorunlu sigortalılık, tarım ve inşaat işlerinde süreksiz işlerde çalışanları, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanları, gelir vergisinden muaf olanları, ev hizmetlerinde çalışanları, aylık kazançları prime esas asgari aylık kazancın altında olanları kapsamayacak şekilde değiştiriliyor.

2035'E KADAR YAŞ AYNI:

Halen kadın için 58, erkek için 60 olan emeklilik yaşı 2035'e kadar aynı kalacak. 2035'ten itibaren ise yaşamda kalma ümidine göre emeklilik yaşı kademeli olarak artırılacak ve artış, o tarihten itibaren sisteme girecekleri kapsayacak.

25 YIL-9 BİN GÜN:

Emekli aylığı için, yaşa ek olarak en az 25 yıl (9 bin gün) prim ödemek koşulu aranacak.

DEVLETİN ELİ TAŞIN ALTINDA:

Devlet ilk kez sosyal güvenlik sistemine doğrudan prim katkısında bulunacak. Devletin katkı oranı yüzde 5'le sınırlı tutuldu.

ÖZÜRLÜYE DUYARLIK:

Özürlüler daha kısa sürede emekli olacak. Sakatlar yaş koşuluna bakılmaksızın, daha kısa sürede emekli olacak.

BEKAR KIZLAR:

Evli olmayan kız çocuklara; sigortalı olarak çalışmamaları ve kendi çalışmalarından ötürü gelir-aylık almamaları durumunda yaş sınırı olmadan aylık bağlanacak.

PRİME TABİLİK:

Sosyal yardım niteliğinde bazı ödemelerle arızi ödemeler dışındaki bütün ücret ve aylıklar, zam ve tazminatlar prime tabi olacak.

Ölüm aylığı için en az 5 yıl gerekiyor

ÖLÜM aylığı en az 5 yıl (1800 gün) prim ödeyene bağlanacak. Evli olmayan kız çocuklara sigortalı olarak çalışmamaları veya kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları koşuluyla yaş sınırı olmaksızın; erkek çocuklara 18 yaşına, ortaöğrenim yapmaları halinde 20 yaşına, yükseköğrenim durumundaysa 25 yaşına kadar ölüm aylığı bağlanacak.

Hürriyet


Yeni emekliye düşük maaş

Yeni kanun taslağına göre 2035 yılına kadar emeklilik yaşı eski sistemle devam edecek. Taslak yasalaştıktan sonra ilk defa sigortalı olacaklar en az 25 yıl prim ödemek koşuluyla emekli olacak.

IMF'nin stand-by şartı olarak gösterdiği Emeklilik Sigortası ve Genel Sigorta Kanun Taslağı'na göre aylık bağlama oranı 2016'dan itibaren yüzde 2'ye düşerken emekli maaşı da azalacak

IMF'nin 'stand-by' şartı Emeklilik Sigortası ile Genel Sağlık Sigortası kanun kaslağı Başbakanlığa gönderildi. Hükümet emeklilik maaşını etkileyecek 'aylık bağlama oranları' konusundaki düşüşü sınırlı tutarken, iş kazasının kapsamını genişletti. İş kazası hali, sigortalının işyerine gidiş ve gelişini de kapsayacak.

Emeklilik Sigortası kanun taslağında uzun süredir tartışılan devletin katkı payı yüzde 5 olarak belirlendi. Buna göre, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için prim oranı yüzde 20 olacak. Bunun yüzde 9'u sigortalı payı, yüzde 11'i ise işveren payından oluşacak. Kısa vadeli sigorta kolları için prim oranı yüzde 1 olacak ve tamamını işveren ödeyecek. Kendi nam ve hesabına çalışanlar için bu oran yüzde 0.5 olarak uygulanacak. Yüzde 20'ye ilave olarak devlet de yüzde 5 oranında katkı primi ödeyecek.


Düşüş sınırlı kaldı

Reform ilk hazırlandığında aylık bağlama oranlarının yüzde 1.5'e indirilmesi planlanırken, bunun emekli maaşını düşüreceği eleştirileri yapılmıştı.

Halen yüzde 2.7 olarak uygulanan aylık bağlama oranının düşüşü yeni taslakta sınırlı tutuldu. Aylık bağlama oranı, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2016'ya kadar çalışılan her yıl için yüzde 2.5, 2016'dan itibaren yıllık yüzde 2 olarak uygulanacak. Emekli aylığı bağlanma oranının hizmet yılına bölünmesiyle hesaplanan ve halen yüzde 2.7 olan aylık bağlanma oranı taslak yasalaştıktan sonra 2016'ya kadar yine aynı şekilde devam edecek. Ancak 2016'dan itibaren bu oran 2.5'e indirilecek.

Yani 2016'dan sonra halen çalışırken alınan aylığın belli bir yüzdesi (ortalama yüzde 70'i) düzeyinde emekli aylığı ödenirken, aylık bağlama oranının aşağı çekilmesiyle emekli maaşı da düşecek. 2035'e kadar emeklilik yaşı eski sistemde devam edecek. Taslak yasalaştıktan sonra ilk defa sigortalı olacaklar en az 25 yıl (9 bin gün) prim ödemiş olması koşuluyla emekli olabilecek.


6 yıl daha çalışılacak

Şu anda Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı çalışanlar emekli olabilmek için 7 bin gün prim ödemek zorunda. Yani bir kişinin emekli olması için 19 yıllık çalışma süresini doldurması gerekiyor. Ancak taslak yasalaştıktan sonra SSK'lılar emekli olabilmek için 6 yıl daha çalışmak zorunda kalacak. Ancak bu uygulama yeni işe başlayanlara uygulanacak. Taslakla, iş kazası halleri, işverence sağlanan toplu taşıma aracı koşulu aranmaksızın, sigortalının işyerine gidiş, gelişini kapsayacak şekilde genişletildi.


Katılım payı alınacak

Öte yandan, GSS'yle de vatani görevini yapan askerler ile Türkiye'de ikamet eden ancak kendi ülkelerinde sigortalı olanlar dışındaki her vatandaş sağlık kapsamına alınacak. GSS için yüzde 12.5 oranında prim ödenecek.

Emeklilerden sağlık hizmeti için prim alınmayacak, aylıklarından da kesinti yapılmayacak.

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayakta tedavide verilen ilaçlar için yüzde 10-20 arasında; ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için yüzde 10-20 arasında, ayaktan veya yatarak sağlanan diğer sağlık hizmetleri için yüzde 1 oranında katılım payı alınacak. Ancak katılım payı, net asgari ücreti geçemeyecek.

Radikal


Sosyal güvenlikte büyük reform

Başbakanlığa sunulan Emeklilik Sigortaları Yasa Tasarıları, emeklilik sistemini silbaştan değiştiriyor.Sağlık ve emeklilik işlemleri biribirinden ayrılırken, bütün vatandaşlar Genel Sağlık Sistemi içine alınıyor.

Çalışma Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Emeklilik Sigortaları kanun tasarılarını Başbakanlığa gönderdi. GSS Kanun Taslağı'na göre, vatani görevini yapan er erbaşlar ile Türkiye'de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarından kendi ülkesinde sosyal sigortası olanların dışındaki tüm kişiler GSS kapsamına alınacak. Sigortalının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için, tedavi için başvurulan tarihten önce, son 1 yıl içinde 90 gün prim ödemiş olması ve tedavi sırasında kimlik gösterilmesi gerekecek.

Tasarıya göre sağlık kurum ve kuruluşları, birinci, ikinci ve üçüncü basamak olarak sınıflandırılacak. Sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sevk zincirine uygun hareket etmek zorunda olacak. Sevk zinciri kapsamında ilk olarak aile hekimine başvurulacak. Sağlık yardımlarının karşılanacak bedelleri, oluşturulacak "Sağlık Yardımları Fiyatlandırma Komisyonu"nca belirlenecek. GSS tarafından sağlık hizmeti üretilmeyecek, sözleşmelerle satın alınacak.

GSS primi yüzde 12,5 olacak

GSS için yüzde 12.5 oranında prim ödenecek. Bunun yüzde 0.5'i iş kazası ile meslek hastalığı primi olacak. Ödenecek yüzde 12.5 oranındaki primin yüzde 5'i çalışan, yüzde 7.5'i ise işveren hissesi olarak uygulanacak. Emeklilerden sağlık hizmeti için prim alınmayacak, aylıklarından kesinti yapılmayacak. Tasarı ayrıca yasanın uygulamasında suistimale yeltenenler ve yapanlara da çeşitli cezalar öngörüyor.

Başbakanlık'a gönderilen "Emeklilik Sigortası Kanunu" yasa taslağıyla da zorunlu sigortalılık kavramı değiştiriliyor. Kapsam dışındakiler, isteğe bağlı sigortadan yararlanabilecek. İsteğe bağlı sigortalılık için GSS priminin de ödenmesi gerekecek. Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için prim oranı yüzde 20 olacak.

Emeklilik yaşı 2035'ya kadar aynı

Yüzde 20 olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primine ilave olarak, devlet de ayrıca yüzde 5 oranında sosyal güvenlik katkı primi ödeyecek. Bütün ücret ve aylıklar, zam ve tazminatlar prime tabi olacak. 2035'e kadar emeklilik yaşı değiştirilmeyecek, 2036'dan itibaren emeklilik yaşlarında kademeli bir artış gerçekleştirilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ilk defa sigortalı olacak kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurma ve en az 25 yıl (9 bin gün) prim ödenmiş olması koşuluyla yaşlılık aylığı bağlanacak. Tasarıya göre ayrıca iş kazası halleri, işverence sağlanan toplu taşıma aracı koşulu aranmaksızın, iş yerine gidiş ve gelişi de kapsayacak.

Yeni Şafak


Sosyal güvenlik kurumları birleştiriliyor herkes sigortalı olacak

Uzun süredir üzerinde çalışılan Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa taslakları Başbakanlık'a gönderildi. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı ?sosyal güvenlik reformu' kapsamındaki tasarılar, emeklilik yaşı ve mevzuatına ilişkin önemli değişiklikler içeriyor.

Çalışma Bakanlığı, IMF'nin stand-by anlaşması için şart koştuğu Emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa taslaklarına ilişkin çalışmalarını tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdi. Sosyal güvenlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin tek çatı altında toplanmasını hedefleyen Emeklilik Sigortası taslağına göre 2035 yılına kadar emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58 olarak uygulanacak. 2036 yılından itibaren erkeklerin 61, kadınların 59 yaşında emekli olması planlanıyor. Emeklilik yaşı, ortalama yaşam beklentisinin artması sebebiyle 2075 yılına kadar kademeli olarak yükseltiliyor. 2075 yılından sonra kadınlar ve erkekler 68 yaşında emekli olacak. Emeklilik için en az 9 bin gün prim ödeme şartı aranacak. Düzenlemeden, yasanın çıktığı tarihten önce sigortalı olarak işe başlayanlar etkilenmeyecek. Düzenlemeyle brüt ücret üzerinden çalışan yüzde 9, işveren yüzde 11 olmak üzere toplam yüzde 20 emeklilik primi alınacak. Tartışmalara sebep olan malullük ya da emeklilik aylığı alırken çalışmaya karar verenler için de yasa ile hak tanınıyor. Emekli iken tekrar sigortalı bir işte çalışmaya başlayanlar yüzde 33,5 sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle aylıkları kesilmeksizin çalışabilecek.

Reform tasarısıyla sosyal güvenlik açıklarının azaltılması amaçlanıyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, son 10 senede, 2003 yılı borçlanma faizi hesaplarına göre toplam 345 katrilyon lira açık verdi. Bu yıl Hazine, sosyal güvenlik kuruluşlarına yaklaşık 18 katrilyon liralık kaynak transferi gerçekleştirdi. Gelecek yıl bu rakamın 22,5 katrilyon liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Sosyal güvenlik açıkları gayri safi milli hasılanın yüzde 4,5'ine ulaştı. Bu açığın reformla birlikte kademeli olarak 2045'ten sonra sıfır düzeyine indirilmesi hedefleniyor.

Sosyal güvenlik reformu sağlık alanında da önemli değişiklikler getirecek. Genel Sağlık Sigortası sistemiyle nüfusun tamamı zorunlu sigorta kapsamına alınacak. Halen Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'lı olarak çalışanlar sağlık hizmetlerini almaya devam edecek. Sosyal güvencesi olmayanlardan ?asgari yaşam düzeyinin' üzerinde maddi gücü bulunanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödeyerek ?sağlık sigortalı' olacak. Ödeme gücü olmayan vatandaşların primlerini Maliye Bakanlığı karşılayacak. Sistemle yürürlükte olan yeşil kart uygulaması kaldırılacak. Yeşil kartlı tüm vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası'na dahil edilecek.

Yoksulların primini devlet ödeyecek

Sistem, Sağlık Bakanlığı'yla eşgüdüm içinde yürütülecek. Vatandaşlar, sağlık yardımından yararlanabilmek için öncelikle aile hekimlerine başvuracak. Genel Sağlık Sigortası, koruyucu sağlık hizmetlerini, hastalık sebebiyle ayaktan veya yatarak tedaviyi, tüm tahlil ve tetkikleri, gebelik ve doğum, ağız-diş sağlığı ve acil yardım hizmetleriyle tıbbi araç gereçleri kapsayacak. Yeni sisteme göre hastalar, yararlanacakları tüm sağlık hizmetleri ve alacakları ilaçlarla tıbbi cihazlar için yüzde 1 ile yüzde 50 arasında katılım payı ödeyecek. Ancak primleri devlet tarafından ödenen yoksul vatandaşlar, iş kazası ve meslek hastalığı geçirenler ve kronik hastalığı olanlar muayenelerin katılım payından muaf tutulacak. Hekimin uyarılarına uymadığı için tedaviyi uzatan ve zorlaştıran hastalardan oluşacak ek masrafın yüzde 50'si tahsil edilecek.

Genel Sağlık Sigortası'nda sağlık primi oranı yüzde 12,5 olarak belirlendi. Bunun yüzde 5'ini çalışan, yüzde 7,5'ini de işveren ödeyecek. Ücretsiz izne ayrılanlar bu süre içinde sağlık primlerinin tamamını kendisi karşılayacak. Maddi gücü olduğu halde çalışmayan vatandaşlardan belirlenecek bir rakam üzerinden ayda yüzde 12,5 prim tahsil edilecek. Devlet, yoksulların primini asgari ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödeyecek. Tüm emeklilerden sağlık primi alınmayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber