HSYK'dan referandum öncesi son vuruş hamlesi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Ağustos 2010 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Adliyesi koridorları Zekeriya Öz'ün terfi ettirilerek soruşturmadan alınacağı, Balyoz Hakimi Peksak'ın tayin edileceği, tayin isteyen Kuban'a ise ?sen orada kal' denildiği iddialarıyla çalkalanıyor

Yüksek Askeri Şura'da Balyoz ve Ergenekon davasında sanık ve şüpheli generallerin terfi ve rütbelerine ilişkin yaşanan gerginliğin ardından, bu generallerin yargılandığı davalara bakan hakim ve savcıların yer aldığı Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları ve Özel Yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemelere yönelik kriz kapıda. HSYK'nın aralarında Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz'ün de bulunduğu isimleri, derecesi yükseltilip ?terfi' ettirerek başka görevlere atanmasyı planlandığı iddia edildi. HSYK Yaz Kararnamesi ile ilgili toplantılarına dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katılırken, 138 unvanlı (başsavcı ve mahkeme başkanı) hakim ve savcının yeni görev yerlerine ilişkin değişiklik önerisi bulunan kararnemenin de gündeme alındığı öğrenildi. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı özel ünvanlı hakim ve savcı kararnamesinde Ergenekon davası hakim ve savcılara ilişkin değişiklik teklifi yer almıyor. Ancak HSYK üyelerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da korsan tekliflerle bu kararnameyi delmeye çalışacakları belirtiliyor.

REFERANDUM ÖNCESİ SON VURUŞ

Bu süreçte en kritik yer olan Beşiktaş Adliyesi'ndeki özel yetkili hakim ve savcılar kararnamenin sonucunu heyecanla bekliyor. İstanbul Adliyesi kulislerinde HSYK'dan çıkacak sonuçlarla ilgili çok sayıda iddia dolaşıyor. Kulislere göre,12 Eylül'deki Anayasa referandumu öncesinde son vuruşunu yapmak isteyen HSYK'nın hedefinde Balyoz ve Ergenekon davasına bakan hakim ve savcıları bulunuyor.

ERGENEKON SAVCISI ÖZ'E KIDEM

Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz'ün yine HSYK'nın birinci hedefi olduğu iddia ediliyor. HSYK'da Öz'ün kıdeminin arttırılarak başka bir şehre Başsavcı veya Başsavcıvekili olarak atanmasının planlandığı öne sürülüyor. Öz, geçen yıl da HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un korsan kararnamesi ile görevden alınmak istenmişti.

BALYOZ HAKİMİ PEKSAK DA HEDEFTE

Balyoz soruşturmasında gerçekleştirilen ilk gözaltıların ardından 31 kişiyi tutuklayan ve davaya bakan 10. Ağır Ceza heyetinde de yer alan Hakim Ali Efendi Peksak da HSYK'nın hedefinde. İddialara göre, HSYK'ya Peksak hakkında başta Çetin Doğan olmak üzere birçok Balyoz sanığı yüzlerce şikayette bulundu. Peksak hakkında soruşturma başlatıldığı ve hakimin görev yerinin değiştirilmesinin planlandığı öne sürülüyor. ? HABER MERKEZİ

Kuban gitmek istedi ancak ?kal' denildi

? Balyoz soruşturması sırasında nöbetçi olduğu dönemde birçok tahliyeye imza atan 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Oktay Kuban'ın tayin istediği belirtildi. Ancak, Kuban'a ?yerinde kal? denildiği adliye kulislerine yansıyan bilgilerden. Balyoz'da tatili yarıda kestirilerek çağrılan ve 101 yakalama kararlarını kaldıran heyette yer alan 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Açar'ın da tayinini istediği öne sürüldü.

Ergenekon Hakimi yerinde kalacak

? ?Adil yargılamayı etkileme' soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla yapılan telefon dinlemelerinde Ergenekon şüphelisi eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve Ergenekon sanıklarının avukatı Tülay Bekar'la yaptığı görüşmeler ortaya çıkan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'ün görev yerinin değiştirilmeyeceği belirtiliyor. Şengün gibi HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'le Yargıtay üyeliğine atanmak için Ankara Dedeman Otel'de görüştükleri ortaya çıkan Hrant Dink davasına bakan 14. Ağır Ceza'nın başkanı Erkan Canak ve Balyoz davasına bakan 10. Ağır Ceza'nın başkanı Zafer Başkurt'a da dokunulmayacağı iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber