Çocuklarda şeker hastalığı artıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2010 17:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Dr. İbrahim Ethem Çövüt, çocuklarda görülen şeker hastalığına karşı aileleri uyardı.

Dr. İbrahim Ethem Çövüt, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin genel olarak 5 yaşın üzerindeki çocuklarda görüldüğünü ancak son yıllarda hastalığın 5 yaşın altında görülme sıklığının arttığını belirterek, "Çocukluk çağı diyabeti yetişkin diyabetinden farklı olup genetik yatkınlığın üzerine çevresel faktörlerin eklenmesiyle pankreastaki beta hücreleri tahrip olmakta, böylece insülin üretimi azalmakta ve kan şekeri yükselmektedir. Bu hastalığın kilo, çok tatlı veya şekerleme yemeyle bir

ilgisi yok. Rahatsızlığın en önemli bulguları çok su içme, sık sık idrara çıkma, yediği halde zayıflama, kilo kaybı ve bitkinliktir" dedi.

ŞEKER KOMASINA NEDEN OLABİLİR

Ailelerin çocuklarında şeker hastalığından şüphelendikleri zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirten Çövüt, şöyle konuştu: "Açlık, kan şekeri ölçümü yaptırmalı. Çünkü çocukluk çağında görülen diyabette erken teşhis konulmadığı takdirde şeker komasına yol açarak ölüme bile neden olabilmektedir. Uzun dönemde iyi takip edilmezse körlük ve böbrek yetmezliği gibi kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması, tanı ve tedavi imkanlarının

artmasıyla birlikte diyabette erken tanı konulabilmekte, uygun beslenme, diyet, ilaç ve egzersizler ile şeker hastalığı kontrol altına alınabilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber