Memur Sen ve KESK'in önerisi incelenecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2010 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sendikaların toplu sözleşme taleplerini uygulama yönündeki çabaları başka bir şeyle bağlantılı hale getirmek ve gölgelendirmeye çalışmanın doğru olmayacağını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, toplu görüşmelerin birinci turunun sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, KESK Başkanı Sami Evren ile Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun, 'bu sene (mademki anayasada böyle bir düzenleme var) toplu görüşme değil, toplu sözleşme olarak çalışanların mali ve sosyal haklarını belirleyelim, gerekirse bu konuyu ekim ya da kasım ayında görüşelim' şeklinde bir öneri getirdiklerini aktardı. Bunun incelemeye değer bir öneri olduğunu belirten Yazıcı, "Biz de bu önerinin hukuksal olarak mümkün olup olmadığı, sendikalarımızın bu konuya yaklaşımları ve elbette kamunun hukuksal işleyişi bakımından bir görüş istişaresinin zaruretini dikkate almak suretiyle, her iki taraf, hem memur sendikaları, hem kamu işveren tarafının bu konuya ilişkin hukuksal görüşünü hazırlaması ve konuyu karara bağlamak üzere toplantıyı kapattık."diye konuştu.

Yazıcı, 18 Ağustos Çarşamba günü saat 11.00'de yapılacak ikinci turda, konuyu görüşerek karara bağlayacaklarını söyledi. Konunun karara bağlanması halinde mutabakat zaptı imzalanacağını ifade eden Yazıcı, "Hukuki engel varsa süreci 4688 sayılı yasanın içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz.'' dedi.

Bir gazetecinin, toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınmasının kamu çalışanlarını baskı altına alacağı yönünde yapılan açıklamaları hatırlatması üzerine Yazıcı, ''Memurlar toplu görüşmeden yana mı toplu sözleşmeden yana mı buna bakmak lazım." diye konuştu. Toplu görüşme veya toplu sözleşme tercihinin başka şeylerle bağlantılı hale getirilmesinin objektif olmayacağının altını çizen Yazıcı, "Neden öyle bir değerlendirme yapılmış bilmiyorum. Memurlara bu hak süs olsun diye verilmiyor. Bu, memurların, sendikaların talebiydi." ifadesini kullandı.

Söz konusu talepler göz önüne alınarak, Parlamento'nun Anayasanın 53 ve 128. maddesinde değişiklik öngördüğünü dile getiren Yazıcı, "Şimdi bunları uygulama çabası içerisinde olunmasını başka bir şeyle bağlantılı hale getirmek ve gölgelendirmeye çalışmak çok doğru bir yaklaşım olduğu kanısında değilim.'' diye belirtti.

Hükümetin referanduma bağlı kalınmaksızın toplu sözleşme sözü verip vermeyeceği ile ilgili bir başka soru üzerine ise Yazıcı, şunları dile getirdi: ''Türkiye hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü önemlidir. Zaten Türkiye'de sorun bazı kamu kurum ve kuruluşları, yetki kullanan bazı kamu odaklarının görev ve yetki alanlarından çıkmaları halinde sorun yaşıyoruz. Bunu örneklendirmek mümkün. İdare olarak, yürütme erki olarak, hükümet olarak, hükümetin bir üyesi olarak yapacağımız bütün tasarrufların kanunlara, anayasaya ve bu konudaki ikincil düzenlemelere uygun olması gerektiğini gözeteceğimizi bilmenizi istiyorum. Yani biz yasaların ve anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde hareket edeceğiz. Bunun ötesinde Ahmet, Mehmet istedi diye onun sorularına özel cevap vermek veya onun özel isteklerini tatmin edici cevap ifade etmek durumunda değiliz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber