Başbakan Erdoğan: Asıl değişikliği 2011 seçimlerinden sonra yapacağız

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Ağustos 2010 23:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HABERTÜRK TV ekranlarında 'Sansürsüz Özel'de HABERTÜRK TV Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un sorularını yanıtlıyor:

Neden evet demeliyiz?

Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Önümüzde şöyle bir tablo var. Aslında milletin çizdfiği bir tablo. Darbe abayasası mı, milletin anaysası mı? Millet darbe anayasasını bir kenaera koyuyor. Yıllardır bu iradeyi bekliyordu. Ve bunu gördü. Bütün STK'lar da bu işin içindeydiler. Biz bu adımı attık. Asıl değişijkliğin de 2011 seçimlerinden sonra yapılacağını söylüyoruz. Bu bir milletin anaysasıdır. Muhalefet zorla bunu AK Parti projesi olarak sunuyor. Bu bir AK Parti projesi değildir. Bu AK Parti'inin kaptılması öncesi yapılan bir hazırlığın neticesidir. Ana muhalefet hazıtrlığı hiç görmeden reddetti. DFiğer muhalefet reddetti. Uzlaşma hiçbir zaman aramadılar. Bize düşen sivil toplum kuruluşlarına gitmek... Geçmişte anaysa hazırlığı yapan kuruluşların, TOBB, TÜSİAD gibi.. Bütün partilerin bu hazırlıklarını önümüze aldık. Bu çalışmalar üzer,inden hazırlıüğımız yaptık. Şu anda önümüzde bulunan bir taslaktır. Ve bu çalışmanın neticesidir. O da Meclis'e geldi, bu hale geldi. Bu hale de An muhalefet itiraz etti. AYM'ye gitti, AYM de bu yugundur dedi. Şimdi biz asıl sahibinie gidiyoruz. Şİmdi biz, söz de karar da milletindir dedik.

Metinde ufak tefek düzenlemeler oldu. Bu sizi rahatsız ediyor mu?

Bizim gönlümüz esasa girmeden bunun çıkmasıydı. Bu yine de bütünü olarak baktığımzıda rahatsız edici bir netice doğurmadığı için bütün gönlümüzle sarıldık. Şu anda milletimizn huzurunda.

Siz daha kaspamlı değişikliklerden yanasınız. Bazı tepler var ki aşılamıyor. Daha kapsamlı bir değilşiklik düşünüyor musunuz?

Şu andaki yapılan değişiklik, ki buna o dediğiniz kapsamlı değişikliğin kapı aralanmasıdır. Bununla birlikte bundan sonra endişe edilecek bir yapı da söz konusu olmayacak. Milletin iradesinin egemen olduğu bir yapıyı getiriyıor. Bu kısmi değişiklik milletin egemenliğini güçlendiriyor. 2011 seçimlerinden sonra çok daha güçklü bir iktidarı işbaşı yapacaktır. Bu güçlü iktidar da beklenen değişikliği gerçekleştirecektir. Böyle bir değişikliği gerektiren yapı parlamanetoda oluşursa yapılır.

2011'de daha güçlü bir iktidar diyorsunuz.

Ben onun beklentisi içinmdeyim. Şu anda yapılan çalıişmalarla da çok güzel bir ivme kazandı.

2011 son seçimim demiştiniz. Acaba başkanlık sistemine doğru Türkiye'nin gitmesi ve sizin oraya doğru gitmeniz söz konusu mu?

Biz yola çıkarken partimizin tüzüğünü böyle hazırladık. Bir milletvekili 4. kez vekillik yapamaza, ara verir dedik. Bu benim partimin tüzüğünün gereğidir. Şu koltuklara oturan bir daha kalkmamaacasına oturmamalı. Şöyle veya böyle, bazen oyunla bazen demokrasinin kuralları içinde sizi oradan indirir. Zirvedeyken bırakılmalı... Siz illa o bulunduğunuz görevde yürür diye bir şey yok. Başka görevde de siyaseti sürdürebilirsiniz. ABD'de yapılıyor, çeşitli thing-thank kuruluşlarıyla, biz niye yapmıyoruz. Bu adımları da Türkiye'de birileri atsın.

AK Parti'yi biz kollektif akılla oluşturduk. Şu anda aramızda olan olmayan hep birlikte günlerce haftalarca bu işte çalıştık. 42 bin denek üzerinde kamuoyu araştırması yaptık. Oradan gelşen neticeler üzerine bu hareketiğ başlattık. Siz hareketi tek lider üzerinden hareket ederseniz, olur ya öldü... O zaman o hareket batacak mı... Kollektif akıl oluşturursanız, bayrak yere düşmez. Şu anda arkadaşlarımızın arasında öyle bir konsensüz var ki.. Hiçbir siyasi partide yeni nesil oluşturma gayreti yoktur. Bizde siyaset akademisi vardır. Gençlerde, bayanlarda... mezun verri. Örgütü güçlü tutalım. Yerel meclislerde yetişmiş insanlarımız olsun. Belediye başkanıklarında... Biz bunları başardık. Başararak da yolumuza devam ediyoruz. Yerel yönetimlerde ciddi bir tecrübeye sahibiz. Yerelde seçilme yaşı 25 ama merkezi yönetimde 30'du. Kavgasını verdik, 25'e indirdik. Türkiye'de artık parlamento hücxrelerin sürekli yenilenmesine ihitiyacı var. Tarihimize baktığımız zaman Fatih'i görebiliyoruz. Bana göre seçme seçilmeye göre daha zordur. Zor olan seçmektir. Onun için bunu 25'e indirdik. 25-30 aralığında yeni gençler girecek. Bu seçimde bunu göreceğiz. Daha fazla bayan olacak. Daha dinamik parlamento olacak, bunu göreceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber