Şener: E-devlet ana kapısı bu yıl kullanıma açılacak

Haber Giriş : 07 Mart 2005 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de e-devlet konusunda yaşanan gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu belirterek, 2 yıl önce başlatılan bilgi toplumuna dönüşüm projesinde başlanan noktanın çok ilerisine gidildiğini söyledi.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen "E-Devlet Uygulamaları Konferansı"na Bakan Şener'in yanısıra OECD ve Microsoft'tan da temsilciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Şener, bugün yapılan etkinliğin 2005 yılında e-devlet konusunda yapılan ilk büyük etkinlik olduğunu belirterek, konferans sayesinde Türkiye'de e-devlet konusunda nelerin yapılıp yapılmadığı konusunun muhasebesinin yapılacağını söyledi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde yaşamın giderek daha fazla hızlandığını ve rekabet koşullarının dünyaya taşındığını ifade eden Şener, "Gelişmiş dünya ülkeleri dahil olmak üzere tüm dünyada bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda reform yapıldı. e-devlet'ten geri kalmış ülkeler ise uluslararası rekabetten de geri kaldılar. Bu yüzden e-devlet'in Türkiye için önemi tartışılmaz" dedi.

2 yıl önce AK Parti hükümeti tarafından başlatılan e-devlet projesinin bugün memnuniyet verici bir seviyeye geldiğini vurgulayan Şener, herşeyden önce e-devlet'in vatandaş ile devlet arasındaki ilişkiyi kuran Mernis projesinin tamamlandığını ve birçok kamu kurum ve kuruluşunda faaliyete geçtiğini söyledi. Şener, e-devlet kapsamında vatandaşlık ve vergi numaralarının birleştirildiğini, elektronik imza yasasının çıkartılmasıyla yasal sıkıntıların ortadan kalktığını, ulusal vergi ağının taşra teşkilatını da kapsadığını, SSK prim tahsilatının elektronik ortamda yapıldığını, gümrük işlerinin e-devlet'e uyum sağladığını dile getirdi. Şener, e-dönüşüm Türkiye projesi kapsamında başlatılan e-devlet uygulamasının 2005 yılında tamamlanacağını vurgulayarak, "Bilgi toplumunun temel taşları yerine oturdu. Artık üst yapısını kuracağız" diye konuştu.

Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinde altyapılarını tamamlayıp uygulamaya başlayacağı bir döneme girdiğini dile getiren Şener, e-devlet'in ana kapısını oluşturan vatandaşlar ve iş aleminin işlerinde kolaylık sağlamasını amaçlayan e-dönüşüm projesinin altyapısının Türk Telekom A.Ş'ye verildiğini ifade etti. Şener, bu konudaki çalışmaların 2005 yılında tamamlanacağını ve ana kapının belirli kamu kurum ve kuruluşlarda hizmete açılacağını söyledi. "Az zamanda çok iş ürettik" diyen Şener, ancak e-devlet projesinden verilecek hizmetlerin talep edilmesiyle gerçek değerini bulacağını söyledi. Bu nedenle insanlara gerekli eğitimin verilmesi için 2005 yılında 42 bin 500 eğitim kurumuna geniş bantlı internet hizmetinin getirildiğini kaydeden Şener, bu sayede 15 bin Türk gencini ve ailesini bilgi ve iletişim teknolojisiyle tanışma imkanı bulduklarını bildirdi. Şener, geleceğin devleti olan e-devlet konusunda yapılacakların her zaman yapılanlardan daha çok olacağını söyledi. Şener ayrıca hükümet olarak bu sürece katkıda bulunan her kesimi destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber