Hükümet'ten memura red! KESK, görüşmelerden çekildi... 2. tur sona erdi/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Ağustos 2010 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yaptıkları değerlendirmede, müzakerelerin toplu görüşme şeklinde yürütülmesinin daha doğru olacağı, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda toplu sözleşme aşamasına geçileceğini ifade ederek kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına ilişkin görüşme gündemini belirlediklerini bildirdi.

Yazıcı, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmenin ikinci turunun sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda memurların mali ve sosyal haklarının ''toplu görüşmeye göre mi, yoksa görüşmeyi öteleyerek Anayasa referandumundan sonra çıkacak duruma göre toplu sözleşme yöntemiyle mi belirlenmesi'' önerisini karara bağladıklarını söyledi.

Toplantıda, ilk olarak önerinin sahibi KESK Genel Başkanı Sami Evren'i dinlediklerini anlatan Yazıcı, Evren'in görüşlerinde ''biraz sapma'' olduğunu dile getirdi. Yazıcı, ''Müzakereleri toplu görüşme şeklinde yürütmemizin daha doğru olacağı, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda da elbette ki toplu sözleşme aşamasına geçileceğini ifade ederek gündemi belirledik'' dedi.

KESK'in kendilerine gönderdiği yazıda, toplu görüşme bir gün ötelenebiliyorsa 2-3 ay daha ötelenmesinin mümkün olabileceği ifade edilerek, ''bu doğrultuda görüşmeyi referandumdan sonra yapalım'' önerisinde bulunulduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu:

''KESK'in Genel Başkanı buradaki görüşmelerde, ('Evet' de çıksa 'hayır' da çıksa toplu sözleşme yapalım) dedi. Bu mevzuatla alakalı bir şey. Türkiye bir hukuk devletidir. Elbette ki kamu idareleri, hukuka göre, mevzuata göre sevk ve idare edilir. Haklar onlara göre belirlenir. Onun dışında bir takım ölçütler bulmaya çalıştığınız zaman objektif olmaktan çıkarsınız. Böyle bir şeyin de kabulü mümkün değil. Görüşmeler özetle toplu görüşme yöntemi şeklinde, bugünkü mevzuata göre yürütülecek.''

Toplantıda gündemin belirlendiğini bildiren Yazıcı, gündem maddelerini, 2009 yılında mutabık kalınan sorunların gerçekleşme durumunun sunumu ve müzakeresi, sendikal haklar ile çalışma hayatının sorunları, hizmet kollarının sunumu ile mali ve sosyal haklar olarak sıraladı. Yazıcı, görüşme sürecine yönelik olarak çalışmak üzere 2 de komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Gündemin birinci maddesinin bugün tamamlandığını anlatan Yazıcı, geri kalan 3 maddenin de belirlenen takvime göre ele alınacağını söyledi. Yazıcı, şunları kaydetti:

''Anayasa değişikliğinden sonra da elbette ki yasal mevzuatı da hemen tamamlamak suretiyle inşallah toplu sözleşme sürecine gireceğiz. Anayasa'nın değişme durumuna göre toplu sözleşme sürecine geçeceğimizi varsayarak, bu konuya ilişkin de mevzuat çalışma hazırlıklarını hızlandırdık. Sonra kalkıp da sendikalar 'bize sormadınız, danışmadınız' demeyin. Bu uyarıyı da kendilerine yaptım. Çünkü ben bağlı birimlere, ilgili arkadaşlarıma bu konuda hazırlık yapmaları için gerekli talimatı vermiş bulunuyorum.''

-''AĞZI OLAN KONUŞUR''-

Yazıcı, bir gazetecinin Sami Evren'in Kamu İşveren Kurulu üyelerinden referandumda ''evet'' denilmesi yönünde imada ya da baskıda bulunulduğu şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine, şu yanıtı verdi:

''Bir söz var çok konuşuluyor. Onu söylemek bana yakışır mı, yakışmaz mı bilmiyorum. Ama durumu özetler. Onun için kullanayım. 'Ağzı olan konuşur.' Öyle bir tekerleme var. Çok yanlış, haksız bir değerlendirme. Zaten KESK Başkanı arkadaşımız geçen yıl da öyleydi, daha önceleri de öyleymiş. Bu sene de öyle. Diyor ki, 'Bu masanın meşruiyeti yok. Yani burada oturup herhangi bir memur hakkını, ekonomik sosyal hakkı müzakere edemezsiniz. Dolayısıyla meşru olmayan bir yerde ben bulunmak istemiyorum. Ben ne diyorsam o gündeme alınsın. O zaman müzakere yapalım.' Böyle bir mantık olabilir mi? Dolayısıyla çıkışta Başbakanımıza atfen yaptığı değerlendirme de objektif değil, çok subjektif. Hiç uygun olmayan, yakışmayan bir değerlendirme.''


GÜNDOĞDU: MEMUR TOPLU SÖZLEŞMEYİ HAK EDİYOR

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Hükümete çağrımız memur toplu sözleşmeyi hak ediyor. Hak ettiği bu kazanıma kavuşması için elimizden geleni yapalım'' dedi.

Toplu görüşmelerin ikinci turunun sona ermesinin ardından Başbakanlık Merkez Binanın önünde açıklama yapan Gündoğdu, bugünkü oturumun sona erdiğini, mali ve sosyal haklar komisyonu ile çalışma hayatına ilişkin komisyonun yarından itibaren çalışmalara başlayacağını söyledi.

Referandumun bazı kişilerde ciddi bir memnuniyet oluştururken, bazılarında da korku yarattığını ifade eden Gündoğdu, ''Bu sürecin en önemli yanı bir turnusol kağıdı görevi görmesidir'' dedi.

Referanduma bağlı olmaksızın bu ülkenin çalışanlarının toplu sözleşmeyi hak ettiğini vurgulayan Gündoğdu, hem Abant Çalıştayı, hem Avrupa sosyal şartlarının 5 ve 6. maddelerine konu olan çekincelerin kaldırılması hem de toplu sözleşmeye geçişin bunu gerektirdiğini dile getirdi.

Memur-Sen'in, neye tekamül ettiği, hangi kalemde olduğu belli olmayan rakamlar vererek toplantıyı terk etmeyeceğini belirten Gündoğdu, ''sadece toplu sözleşme isteriz, teklifte bulunmayız'' tarzı yaklaşımları doğru bulmadıklarını söyledi.

Bu seneyi, bu mevzuatta son toplu görüşme olarak değerlendirme kararlılığında olduklarını ifade eden Gündoğdu, ''Fiili olarak toplu sözleşme imzalamak istiyoruz. Hükümete çağrımız memur toplu sözleşmeyi hak ediyor. Hak ettiği bu kazanıma kavuşması için elimizden geleni yapalım. Bu sene memuru memnun edecek sonucu nasıl alabiliriz onun üzerinde çalışalım'' dedi.

-KAMU-SEN GENEL BAŞKANI AKYILDIZ-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da KESK'in ''toplu sözleşmenin referandumdan sonra yapılması'' talebinin kabul edilmemesiyle ilgili, ''Yanlış hesap Bağdat'tan dönmüştür'' değerlendirmesinde bulundu.

Toplu sözleşme yapmanın önündeki tek engelin ''siyasi irade'' olduğunu savunan Akyıldız, ''O yüzden siyasi iradenin, 'anayasa değişikliği yapmak suretiyle toplu sözleşme statüsüne geçeceğiz' ifadesini kullanmasının gerçekleri yansıtmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum'' dedi.

4688 sayılı kanunun Toplu sözleşme yapma imkanı vermediğini, bunun değiştirilebileceğini belirten Akyıldız, siyasi iradeden böyle bir gayret görmediklerini kaydetti.

Akyıldız, bugün 2008-2009 yılında imzalanan mutabakat ve varılan kararlar çerçevesinde uygulamaların gözden geçirildiğini ifade ederek, sunum yapılırken birçok konunun yerine getirildiğinin belirtildiği, yerine getirilmeyenlerden söz edilmemesinin ''yanıltıcı bir strateji'' olarak karşılarına çıktığını söyledi.


TOPLU GÖRÜŞMELERDE 2. TUR SONA ERDİ

- Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin ikinci turunda, görüşmelerin 24 ve 28 Ağustosta devam ettirilmesi kararlaştırıldı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da devam ettirilen toplu görüşmenin ikinci turu sona erdi.

Toplantıda görüşmenin bundan sonraki takvimi belirlendi. Buna göre toplu görüşme heyeti 24 ve 28 Ağustos tarihinde biraraya gelerek memurların mali ve sosyal haklarına ilişkin görüşmeleri sürdürecek.


Hükümet'ten memura red! KESK, görüşmelerden çekildi

KESK ve Memur-Sen'in toplu görüşmenin referandumdan sonra, toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisi kabul edilmedi. Görüşmeler, ?toplu görüşme? şeklinde devam edecek.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Binada gerçekleştirilen toplu görüşmenin ikinci turunda, KESK'in ilk toplantıda gündeme getirdiği ve Memur-Sen'in de destek verdiği öneri görüşüldü.

Sendikacılardan alınan bilgiye göre, ?Önerinin gerçekleşmesinin önünde hukuki engel bulunması ve tüm tarafların aynı görüşte olmaması? gerekçeleriyle KESK'in talebi kabul edilmedi.

Görüşme, belirlenin gündem çerçevesinde ?toplu görüşme? olarak devam edecek.

KESK, bundan sonraki görüşmelere katılmama kararı aldı.

EVREN'DEN AÇIKLAMA: HÜKÜMET İPE UN SERMİŞTİR

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''Hükümet ipe un sermiştir. KESK toplu sözleşme mücadelesine devam edecektir'' dedi.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmeden ayrılan Evren, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Çorum'da yaptığı konuşmanın Kamu İşveren Kurulu'nu etkilediğini ve KESK'in talebinin kabul edilmediğini söyledi.

Görüşmelerde Kamu İşveren Kurulu adına yapılan konuşmada, Anayasa'ya 'Evet' denmesi durumunda bu taleplerinin gerçekleşeceğinin söylendiğini iddia eden Evren, şunları kaydetti:

''KESK hiçbir siyasi partinin, siyasi iktidarın oylamasına alet olacak bir örgüt değildir. Biz hemen şimdi toplu sözleşme yapılabileceğinin altını çizdiğimiz halde 'Evet' ya da 'Hayır'a bağlı kalmaksızın böyle bir ötelemenin, emekçilerin birliği ve mücadelesi açısından önemli olduğunu söylememize rağmen maalesef Kamu İşveren Kurulu üyesi- sözde tarafsız bir kurul- siyasi parti lideri gibi konuştu. Tarafsız olmadığını biz biliyorduk ama bu şekilde ifade etmesi yanlıştır. Bunu kendisine de söyledik, uygunsuz bir konuşma olduğunu ifade ettik.

Kamu-Sen toplu görüşmelerde ısrarcı oldu. Biz bunu da kabul etmedik, doğru görmedik. Çünkü toplu görüşmelerden 8 yıldır sonuç alınamadığını görüyoruz. Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu kararının kesin karar olması gerektiğini söyledi. Bunu da biz doğru görmüyoruz, çünkü Uzlaştırma Kurulu'na irademizi teslim etmeyiz. Sonuçta Sayın Bakan 4688 sayılı yasa çerçevesinde görüşmelere devam edileceğini ifade etti ve toplu görüşme gündemine başlandı.''

Evren, görüşmelerden çıkarken diğer iki konfederasyona da çıkmaları yönünde teklifte bulunduklarını, toplu sözleşmeden yana olduğunu belirten Memur-Sen'in bile masadan kalkamadığını dile getirdi.

''Sendika mücadele eder, sendika iktidarla kolkola olamaz'' diyen Evren, görüşmelerin kendilerini üzdüğünü toplu sözleşme ve grev konusundaki taleplerini kararlı bir şekilde savunacaklarını bildirdi.

Evren, bugünkü kararda Başbakan Erdoğan'ın dünkü konuşmalarının etkili olduğunu yineleyerek ''Bizim hiç kimseye diyet borcumuz yoktur. Belki Kamu İşveren Kurulu üyesinin Başbakana, hükümete diyet borcu olabilir. Onun sözcüsü gibi konuşabilir bizim diyet borcumuz yoktur'' diye konuştu.

-''MEMURUN GÜNDEMİNDE BORÇ, EKMEK VAR''

Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi ve bir grup konfederasyon üyesi, toplu görüşme toplantısı sürerken Başbakanlık Merkez Bina önüne geldi.

Çivi, burada yaptığı açıklamada, yetki alamadıkları için görüşmeye katılamadıklarını, memurların sadece içerideki konfederasyonların üyesi olmadığını söyledi.

Toplu görüşmenin 2,5 milyon memuru etkilediğini ifade eden Çivi, ''Kamu çalışanlarının gündeminde referandum değil ekmek, geçim, kredi kartı borcu var'' dedi.

Toplu görüşme masasının ''toplu kavga'' masasına dönüştüğünü savunan Çivi, hükümetin kamu çalışanlarına yapacağı iyileştirmeyi bir an önce açıklamasını istedi.



TOPLANTI BAŞLADI

Toplu görüşmelerin ilk oturumu Pazar günü yapılmıştı. KESK'in referandum sonrası toplu sözleşme yapalım önerisini değerlendşrmek üzere toplantıya Çarşamba gününe kadar ara verilmişti.

Görüşmelerin 2. turu bugün başlıyor. KESK ve Memur-Sen referandum sonrasında toplu sözleşme yapmak istediklerini belirtirken, Kamu Sen ise Anayasanın 90. maddesi gereğince toplu sözleşmeye engel bir durum olmadığını ve hemen toplu sözleşme yapmak istediğini belirtmişti.

Kamu İşveren Kurulunun, bugünkü toplantıda, referandum sonrasında toplu sözleşme önerisine olumlu yaklaşacağı belirtiliyor. KESK'in tutumunda bir değişiklik olmaması halinde, KESK ve Memur Sen ile hükümet temsilcileri arasında bugün bir anlaşma imzalanarak, referandum sonrasına toplu sözleşme yapılması kararı çıkması muhtemel görünmektedir.

Hali hazırdaki toplu görüşmeler eğer anlaşmazlıkla sonuçlanırsa Uzlaştırma Kuruluna başvurulmakta, ancak hükümet Uzlaştırma Kurulunun Kararına uymak zorunda değil. Eğer referandumdan Evet çıkarsa yapılacak ilk görüşmeler toplu sözleşmeye dönecek ve yapılacak görüşmelerde anlaşma çıkmaması halinde Uzlaştırma Kurulunun daha da güçlemdirilmiş bir hali olan Yüksek Hakem Heyetine gidilecek ve bu heyetin kararına uyulması zorunlu olacak.

Memurlar.net olarak gelişmeleri izliyoruz.

Memurlar.net ve Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber