'Verem aşısı öldürdü' iddasına açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık Bakanlığı, ''İzmir'de bir çocuğun verem aşısından sonra felç olarak öldüğü'' yönündeki iddialarla ilgili olarak, ''Ölüm nedeni hemorajik hastalık ve beyin kanamasıdır, olayın verem aşısıyla ilgisi yoktur" açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanlığı, ''İzmir'de bir çocuğun BCG (verem) aşısından sonra felç olduğu daha sonra öldüğü'' yönündeki iddialarla ilgili olarak, ''Haberde adı geçen çocuğun, 15-20 Ağustos 2001 tarihlerinde İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesinde, 'Yenidoğan gecikmiş hemorajik hastalığı ve beyin kanaması' tanısıyla takip ve tedavi edildiğini, söz konusu tablonun verem aşısı ile ilgisinin bulunmadığını'' bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, aşılamanın amacının kişiyi ve toplumları hastalıklara karşı korumak olduğu belirtilerek, ''Aşılar çok güvenilir maddelerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler. Ülkemizde kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen ve onaylanan GMP (iyi üretim prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır'' ifadelerine yer verildi.

Aşıların teslim alınıp sahada kullanıma sunulmadan önce, Ulusal Referans Laboratuvarlarında test edildiği, uygun olduğu kanıtlanan aşıların kabulünün yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Haberde adı geçen 7 Temmuz 2001 doğumlu S.Ş isimli çocuk, 15-20 Ağustos 2001 tarihlerinde İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesinde 'Yenidoğan gecikmiş hemorajik ve beyin kanaması' tanısıyla takip ve tedavi edilmiştir. Söz konusu tablonun BCG (verem) aşısıyla ilgisi bulunmamaktadır. Sağlıkta Dönüşüm programının uygulamasıyla birlikte üretiminde en güncel teknolojinin kullanıldığı modern aşılar, çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmiştir. Takvime eklenen modern aşıların bir bölümü tek dozlu ve kullanıma hazır enjektörlerde sunulmaktadır. Uyguladığımız aşı takvimi ile aşı çeşitliliğini artırarak, aşıyla korunabilir hastalıklar konusunda dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile eş düzeye geldik. Kullanılan aşılar itibarıyla daha önce 7 hastalığa karşı koruma sağlanırken, bu sayı yeni aşıların takvime girmesi ile 11 hastalığa yükselmiştir. Ülkemizin ulaştığı yüzde 96'lık aşılama oranı ise dünyada sadece gelişmiş ülkelerin ulaştığı orandır. En değerli varlığımız olan bebeklerimizi ve çocuklarımızı ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır. Aşılama hizmetleri ile ilgili spekülatif haberlerle kamuoyunda yanlış algılamanın doğmaması hususunda gereken hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber