Şehit yakınları, Sisten, dumandan açıklama olmaz, Heron'un peşini bırakmayacağız

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Ağustos 2010 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hantepe'de evlatları şehit olan aileler, Genelkurmay'ın Heron skandalına ilişkin açıklamalarını tatmin edici bulmadı.

Şüphelerinin katlanarak devam ettiğini belirten şehit Hakan Yutkun'un babası Zafer Yutkun, Genelkurmay'ın kamuoyunun baskısına dayanamayıp zoraki bir açıklama yaptığını düşünüyor. Olayın peşini bırakmayacağını ve dava açacağını söyleyen acılı baba, "Bu duyuru 20 gün önce de yapılabilirdi. 'Soruşturuyoruz, suçluları arıyoruz' diye kısa bir açıklama yapsalar bu kadar üzülmezdik. Şimdi çıkmış, sisten, dumandan söz ediyorlar. Kim inandı bilmiyorum ama ben inanmadım." diyor.

Hantepe'de 6 askerin şehit düştüğü terörist saldırının ardından ortaya çıkan Heron görüntüleri kamuoyunu sarsmıştı. Zira Taraf gazetesi tarafından 2 Ağustos'ta yayımlanan görüntülerde, saldırı anı saniye saniye yer alıyordu. İddiaya göre insansız hava aracı olan Heron tarafından alınan görüntüler, anbean ilgili komutanlıklara aktarılmış ancak buna rağmen bölgede hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. İddialara özellikle şehit aileleri ve sivil toplum örgütleri büyük tepki gösterdi. Genelkurmay, görüntülerin ortaya çıkmasından 20 gün sonra açıklama yaptı ancak hiç kimseyi tatmin edemedi. Şehit aileleri konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Hantepe şehitlerinden Hakan Yutkun'un babası Zafer Yutkun, açıklamanın çok yetersiz olduğunu söylüyor. Açıklığa kavuşmayan birçok nokta bulunduğunu anlatan Yutkun, bu açıklamanın 20 gün önce de yapılabilecekken neden beklendiğini soruyor. Yutkun şöyle konuşuyor: "Açıklama zaten bizi tatmin etmedi. Sanıyorum kimseyi tatmin etmemiştir. Şehit ailelerini daha fazla üzen bir açıklama oldu bu. 20 gün önce de yapılabilirdi. 'Soruşturuyoruz, suçluları arıyoruz' diye kısa bir açıklama yapsalardı bu kadar üzülmezdik. Ama sessizliğe gömüldüler. Şimdi de çıkmış, sisten, dumandan söz ediyorlar. Kim inandı bilmiyorum bu açıklamalara, ama ben inanmadım. Bunların bizim için inandırıcılığı kalmadı. Söylenenler çok yetersiz."

SAVAŞ UÇAKLARI NEDEN KALKMADI?

"Helikopterler gidemediyse neden savaş uçakları kaldırılmadı?" diyen Zafer Yutkun, konunun peşini bırakmayacaklarını ifade etti. Genelkurmay'ın açıklamasının ardından haklarını mahkemede arama kararı aldıklarını belirten Zafer Yutkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda birkaç yerle konuşuyorum. Ben de dava açacağım. Vaziyet onu gösteriyor. Bu işin peşini bırakmayacağım. Bu dava nasıl sonuçlanır bilemiyorum, ama suçlular varsa mutlaka cezalandırılmalı. Bu bizim evlatlarımızı geri getirmez ama varsa böyle ihanet edenler, bunların temizlenmesi gerekiyor."

Anne Gülfiye Yutkun da bu açıklamayı kesinlikle kabul etmediğini belirterek, "Ellerini vicdanlarına koysunlar. Biz hakkımızı mahkeme mahkeme dolaşarak aramak zorunda kalmak istemiyoruz. Devletimiz bu kadar mı aciz? Bu konuyu nasıl çözemezler? O görüntüler ortaya çıktı. Burada suçluların ortaya çıkarılması Genelkurmay ve devletimize düşer. Ben evladımı orduya sağ olarak verdiysem o şekilde de geri almalıydım." dedi.

Hükümetin sorumluları bulacağına inanıyoruz

Hantepe'de şehit düşen Piyade Üsteğmen Çetin Aylar'ın babası İbrahim Aylar, Genelkurmay'ın Heron'la ilgili açıklamasını eleştirdi. Aylar, "Kendi acımızı unuttuk, ne düşüneceğimizi bilemez olduk. Gerçekten bir sorumsuzluk, ihmal varsa niye peşine düşülmüyor?" ifadelerini kullandı. Hantepe bölgesini bilmedikleri için yorum yapamadıklarını söyleyen Aylar, "Biz o bölgeyi görmediğimiz için yorum yapamıyoruz, tatmin edici bir açıklama da yapılmıyor. Bunun peşini hükümetimizin bırakmayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu. Vatan için kendisinin de gözünü kırpmadan askere gideceğini belirten Aylar, "Çağırsınlar ben de gideyim vatan için. Ama ben gidince ölümle mücadele ederken arkamda birilerinin olduğunu göreyim." diyor. Şehit babası, ihmal iddialarıyla ilgili duygularını şöyle dile getiriyor: "İhmal varsa ihmal edenin Allah gözünü kör etsin. Daha ne diyeyim?" MUSTAFA GÜRLEK İSTANBUL

TSK, medyayı da inandıramadı

-Genelkurmay Başkanlığı'nın Heron skandalıyla ilgili çelişkili açıklaması medyayı da tatmin etmedi. Heron görüntülerinin ardından Türkiye'nin gündemine oturan saldırıyla ilgili TSK'nın açıklama yapmak için bir ay beklemesini eleştiren gazeteler, zihinlerdeki birçok soru işaretinin de giderilmediğine dikkat çekti. Genelkurmay'ın açıklamasında cevabını bulmayan sorular da yeniden gündeme getirildi. Milliyet Gazetesi basın açıklamasını "Neden 1 ay beklediniz" başlığıyla ilk sayfadan okuyucularına duyurdu. Haberin girişinde "Genelkurmay'ın 20 Temmuz'daki Hantepe baskını için yaptığı açıklama kamuoyunu tatmin etmedi." ifadesi kullanıldı.

Sabah Gazetesi, Genelkurmay'ın açıklamasını "TSK'dan geciktik itirafı" başlığıyla verdi. Haberde, "Genelkurmay, Heronların saldırıyı önceden belirlemesine karşın PKK'lılara müdahale edilmediği iddiaları için "İddialar gerçek dışı, görüntüler saldırıdan sonra çekilmiş" dedi. Açıklamada helikopterin ise hava şartları nedeniyle bölgeye geç ulaştığı ifade edildi." denildi.

Heron görüntülerini ortaya çıkaran Taraf ise "Hain değil, beceriksiz" başlığını kullandı. Şu noktalara dikkat çekildi: "Hantepe'deki Heron skandalıyla ilgili bir ay sonra açıklama yapan Genelkurmay, görüntüleri yalanlamadı, "Baskın sonrasına ait" dedi. Açıklamadaki bir başka çelişki ise Çığlı Suyu Vadisi'ndeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle yardım helikopterinin bölgeye gidemediği iddiası. Meteoroloji bu iddiayı yalanlıyor. Heron'un çektiği görüntüden de bölgede havanın açık olduğu net bir şekilde görülüyor."

"Sis perdesi aralanmadı" manşetini kullanan Bugün ise gerekçe olarak Dağlıca, Aktütün ve Tokat'ta olduğu gibi yine havanın sisli olmasının gösterildiğine vurgu yaptı. 'Açıklama fasa fiso' başlığını atan Anadolu'da Vakit ise skandalla ilgili cevaplanması gereken onlarca soruyu sıraladı. İSTANBUL ZAMAN

Hantepe gazisi: Heronlar o bölgede sürekli uçuyordu

Genelkurmay Başkanlığı'nın 'Heron' skandalıyla ilgili yaptığı açıklama kamuoyunu tatmin etmedi. Heronların kaydettiği görüntüler ve tanık ifadeleri de Genelkurmay'ın yazılı açıklamasıyla çelişiyor. Genelkurmay açıklamasında olay anında Heronların 40 km uzakta başka bir bölgede olduğu ileri sürülüyor. Ancak Hantepe saldırısından yaralı olarak kurtulan askerlerin ifadeleri TSK'nın açıklamasıyla çelişiyor. Hantepe gazisi, bulundukları bölgede sürekli Heronların uçtuğunu ve görüntü aldığını söylüyor. Gazinin bu sözleri, Heronlara rağmen teröristlerin hakim tepelere 157 kg ağırlığındaki doçkaları (uçaksavarların) nasıl taşıdığı konusunda soru işaretlerine sebep oluyor. Baskında ilk çatışmanın kendisinin bulunduğu mevzide başladığını söyleyen gazi, internetten izlediği Heron görüntüleri için "Çatışma anını tüm çıplaklığıyla gösteriyor." diyor.

Teröristlerle iki saat boyunca çatıştığını belirten gazi, bulundukları mevzinin önünde kayalıklar olduğu için sızmayı fark edemediklerini söylüyor. Teröristlerin ilk önce roketle kendi mevzilerine saldırdığını, yaklaşık iki saat boyunca çatıştığını söyleyen gazi, "Teröristleri bir anda mevzilerin içerisinde gördük. Komutanımızın emriyle ön mevzileri boşaltarak yukarı doğru çekildik. Çekildiğimiz mevziye iki el bombası atıldı. Mevziye düşen iki el bombası sonucunda ben ve arkadaşlarım yaralandık. Daha sonra Üsteğmen Çetin Aylar'ın talimatıyla yukarı bölgeye çekildik." diyor.

ÜSTEĞMEN: ÇATIŞMADAN KAÇARSAM BENİ ALNIMDAN VURUN

Heron görüntülerinde mevziye atılan el bombası sonrası yukarı doğru koşan askerlerden biri olduğunu belirten gazi, o anı hatırlamamak için ne gazete okuduğunu ne de televizyonlara baktığını söylüyor. Şehit Üsteğmen Çetin Aylar'ın kendilerine bir vasiyeti olduğundan bahseden gazi, "Çetin üsteğmenim bir gün bizim timi topladı ve dedi ki, 'Eğer bu bölgede bir çatışma çıkar ve o çatışmadan benim kaçtığımı görürseniz gözümün yaşına bakmadan vurun. Eğer vurmazsanız size hakkımı helal etmem." dediğini söylüyor. MUSTAFA GÜRLEK İSTANBUL

Hakkâri'de sis varsa Şırnak'tan yardım gönderilseydi

Genelkurmay Başkanlığı, Hantepe baskınıyla ilgili Hakkâri'de bulunan helikopterlerin hava şartları iyi olmadığı için kalkamadığını açıklamıştı. Genelkurmay'ın bu açıklaması akıllara, 'Neden Hakkari'den başka bir yerden helikopter ya da uçak kaldırılmadı?' sorusunu getirdi. Hain baskının yaşandığı dönemde Çukurca'da görev yapmış muvazzaf bir astsubayın açıklamaları ise kafaları iyice karıştırdı. Astsubay, hava şartları elverişli olmadığı zamanlar Hakkâri yerine Şırnak'ta bulunan Kobra helikopterlerin yardıma geldiğini söylüyor.

2009 yılında Hantepe bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait mayına basarak 7 askerin şehit olduğu olayda da Hakkâri'den talep edilen helikopterlerin yoğun hava muhalefeti ve sis nedeniyle bölgeye ulaşamadığını, bu sebeple Şırnak'tan yardım istediklerini anlatıyor. Hantepe baskınında Şırnak'tan neden yardım istenmediğine anlam veremediğini belirten asker, Genelkurmay'ın açıklamalarının yetersiz olduğunu belirtiyor.

Çukurca'ya Şırnak'ın 180 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten astsubay, Kobraların en fazla 15?20 dakika içerisinde bölgeye ulaşabildiğini vurguluyor. 2009 yılında Hantepe'de TSK mayınıyla yaralanan gazi Muhammed Akdeniz ise 20 Temmuz'daki baskına benzer şekilde Hakkâri'den yardıma çağrılan helikopterlerin hava şartlarının iyi olmadığı gerekçesiyle bölgeye ulaşamadığını hatırlatıyor. Kendilerini almaya Sikorsky helikopterlerin Şırnak'tan geldiğini belirten Akdeniz, yaralı askerlerin Şırnak'a götürüldüğünü hatırlatıyor.

Hava şartları bozuksa, Heron nasıl görüntü aldı?

Genelkurmay Başkanlığı'nın Heron skandalıyla ilgili açıklaması şehit derneklerini de ikna etmedi. Şehit dernekleri temsilcileri, 'hava şartlarının' gerekçe gösterilerek bölgeye takviye birlik gönderilmemesinin kabul edilemeyeceğini aktarıyor.

İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alphan: "Genel-kurmay'ın açıklamaları çelişkilerle dolu. 'Hava şartları bozuktu, yardım gönderemedik' denmesine anlam veremiyoruz. Hava şartları bozuksa o görüntüler uzaydan mı geldi? Çatışma anındaki görüntüler nasıl elde edildi? Eğer bir hata ve ihmal varsa Genelkurmay'ın yürekli bir şekilde kabul etmesi gerekli. Çelişkili açıklamalar orduya yakışmadı. Beş parmağın beşi bir değildir. Hata yapan vardır ama 'ordu gözbebeğimiz' diye bağırıyoruz. Böyle gözbebeği olur mu? Vatan hainleri niye barındırılıyor? Ben öncelikle Türk vatandaşı olarak, sonra ailesinden 3 kişiyi şehit vermiş biri olarak ve dernek başkanı olarak ordumuzun bu haline çok üzülüyorum."

Yozgat Şehit Aileleri Derneği Başkanı Zübeyir Altunok: "Açıklamalar tatmin edici değil. Aradan 20 gün geçti. Bu açıklama için neden bu kadar beklendi? Açıklama yapmak için illa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuya el atması mı gerekiyordu? Belirsizlikler acımızı daha da tazeliyor. Ordumuzdan böyle bir şeyi hiç beklemezdik, bizi rencide etti. Olayın üzeri kapatılmasın, sorumlular ortaya çıkarılsın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber