Malatya'da 59 STK referandumda 'evet' diyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2010 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da 59 sivil toplum kuruluşu yayınladıkları ortak bildiriyle 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasında 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Aralarında Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Memur-Sen ve Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği ve Hukukçular Derneği'nin de bulunduğu 59 sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayınlayarak referandum oylamasında 'evet' oyu kullanacaklarını bildirdi.

MAKİAD Başkanı Ömer Nalçaçı, yaptığı açıklamada sivil bir anayasanın iş dünyasının önünü açacağını ifade etti. Türkiye'nin demokratikleşme yolunda son yıllarda çok önemli mesafeler kat ettiğinin altını çizen Nalçacı, "Ülke olarak yeniden yapılacak bir sivil anayasaya ihtiyacımız var. Yeni bir sivil anayasa, ülkemize ve iş dünyasına güç verecektir. Hükümetin mevcut anayasada değişiklikler yapma girişimini destekliyoruz. Artık yeni bir anayasa hazırlayarak, tüm vatandaşlarımızın istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak çağdaş düzenlemelerin önünü açmak acil bir görev haline gelmiştir. Nitekim yapılan Anayasa çalışmaları, üreten insanların önünü açacak, insanımıza iş ve aş olarak yansıyacaktır. Üretimin olduğu yerde, iş aş ve zenginlik vardır. Yatırımın ve işin olduğu yerde huzur vardır." dedi.

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Namık Şahin de paketteki değişikliklerin vesayet sisteminde gedik açan önemli düzenlemeler ihtiva ettiğini ve daha özgürlükçü bir anayasanın önünü açtığını ifade etti.

Kapalı devre seçim sistemiyle üyelerini belirleyen HSYK ve Anayasa Mahkemesi gibi vesayet kurumlarının yapısının değişmesini istediklerini dile getiren Şahin, "Biz aşağıda isimleri yazılı olan 59 Sivil Toplum Kuruluşu olarak, 13 Eylül'den itibaren ideolojisi olmayan, herhangi bir kimlik ve etnisite dayatmayan, toplumun tüm kesimlerinin taleplerini karşılayan, sivil, özgürlükçü ve adaleti tesisi önceleyen toplumsal sözleşme niteliğinde bir anayasa talebimizi yükselteceğimizi ilan ederken, bu anayasa değişiklik paketine 12 Eylül'de bu çerçevede 'evet' diyeceğiz." diye konuştu.

Hukukçular Derneği Şube Başkanı Necati Karabay ise Türkiye'nin 12 Eylül'de yapılacak olan referandumla tarihi bir fırsatı yakaladığını belirtti.

Anayasa değişikliği paketinin millete karşı kendisini ayrıcalıklı görenlerle millet iradesini savunanları ortaya çıkaracak bir dönemin başlangıcı olacağını düşündüklerini ifade eden Karabay, "Daha demokratik bir Türkiye için, tek tip, tepeden inme anlayışlar, yaklaşımlar ve uygulamalar mutlaka terk edilmelidir. İşte Anayasa değişiklik paketi, bu anlayış ve yaklaşımların son bulması yolunda önemli bir adım olacak ve Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın demokratik ve geniş katılımlı bir yapıya kavuşturulmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği (AHDD) Genel Başkanı Mehmet Erensoy 12 Eylül tarihinin Türk demokrasi tarihi açısından bir milat olduğunu söyledi.

Erensoy anayasa değişiklik paketinin eksikliklerine rağmen köklü değişiklikler getirdiğini bunun da yargı sistemini vesayet rejiminden kurtaracağını ifade etti.

Erensoy şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi ve HSYK üzerindeki resmi ideoloji baskısı ortadan kalkacak. Yargı resmi ideolojinin arka bahçesi olmaktan kurtulacak. Fişlemeler son bulacak. Şehit yakınlarına, gazilere, yaşlılara ve çocuklara devlet daha fazla haklar tanıyacak. Darbecilere yargı yolu açılacak. Yaş Kararlarına karşı mahkemelere gidilerek hak aranabilecek. Yapılan değişikliklere 'evet' demek için binlerce neden varken 'hayır' demek için hiçbir makul, mantıki, hukuki gerekçe bulunmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber