İzmir'de okullardan Kenan Evren'in isminin silinmesi kararı alındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2010 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

12 Eylül 1980 Askeri darbesininin başmimarı olan Kenan Evren'in isminin daha önce İzmir'deki üç okuldan silinmesi yönünde temenni kararı alan İzmir İl Genel Meclisi, şimdi de darbe sonrası asılanların ismini okullara verme kararı aldı.

1 Eylül Dünya Barış günü münasebetiyle meclisin ilk toplantısında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Kenan Evren'in isminin silinmesi yönünde meclis olarak temenni kararı aldıkların belirterek, "Ama o günden bugüne bu okulların isimleri değiştirilmedi. İzmir'de 12 eylül darbesinin izlerini taşıyan okulların olduğu hepimizce malum. Bu okulların isimleri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından veriliyor. Bu okulların isimlerinin değiştirilmesi 12 eylül mağduru olan herkesin bir görevidir. Milli Eğitim Bakanlığı bir genelgeyle bu işi bütün Türkiye'de çözebilir diye düşünüyorum. Veya komisyona yapılacak müracaatla isimlerin değiştirilebileceğini düşünüyorum. Meclisimizin getireceği bu önerinin de dikkate alınacağını tahmin ediyorum." dedi.

Kendisinin bu konuda bir önerisi olduğunu ve meclisin takdirine sunan Başkan Değirmenci, Narlıdere 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun ismini, yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren İlköğretim Okulu olarak, Gültepe Kenan Evren Anadolu Lisesi'nin isminin ise darbe sonrası işkenceye maruz kalan eski belediye başkanlarından Aydın Eren Anadolu Lisesi olarak, Yamanlar Evrenpaşa İlköğretim Okulu'nun da Necdet Adalı İlköğretim Okulu olarak değiştirilmesini önerdi.

Bu teklif karşısında AK Parti Meclis Üyesi Ali Fuat Yakın, eski başbakanlardan Adnan Menderes ile aynı dönemde asılan bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan'ın ismini önerdi. Bu isimlerin başka yerlerde konulduğu gerekçesiyle kabul görmedi. Bunun üzerine MHP'li meclis üyesi Ahmet İncesu, Selçuk Duracık ile Dursun Önkuzu'nun isimlerinin de buna eklenmesini istedi. Meclis Başkanı Değirmenci, üç önerinin birleştirilmesi yönündeki isteği meclis üyelerinin görüşüne sundu. Sayısal çoğunluğu elinde bulunduran CHP'li meclis üyeleri, bunu reddetti.

Daha sonra Değirmenci, bu üç ismin değiştirilmesi yönünde oylamaya gitti. CHP'lilerin oy çokluğu ile Kenan Evren'in isminin yerine Erdal Eren, Aydın Eren ve Necdet Adalı'nın isimlerinin konulması yönünde temenni kararı aldı. Bu karara AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri red oyu vererek karşı çıktı. MHP'li meclis üyesi Ahmet İncesu, "Madem İzmir demokratik bir şehir o halde aynı şekilde darbe sonrası asılan Selçuk Duracık'ın ismini üç okuldan birisine verelim." dedi. Ancak bu öneri de kabul edilmedi.

Kararın, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilerek, ilgili komisyon tarafından isimlerin değiştirilmesi istenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber