Bankalar, promosyonu memur emeklisine veriyor, SGK tamamına istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Eylül 2010 08:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Emeklilerin maaş promosyonu alabilmesi için çalışmalar sürüyor. Özel bankaların promosyona mesafeli yaklaşması üzerine ibre, kamu bankalarına döndü.

Emekli maaşlarının ödenmesinde kamu bankalarının payı yüzde 82. PTT ile birlikte oran yüzde 92'ye çıkıyor. Bankalar, memur emeklisi için promosyona sıcak bakıyor. Ancak işçi ve esnaf emeklisinin maaşları düşük olduğu için onları kapsam dışında tutuyor. SGK ise bütün emeklilerin dahil edilmesini istiyor. Son sözü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan söyleyecek.

Emekli maaş ödemesinde en fazla pay, Ziraat Bankası'na ait. Emekli maaş ödemelerinin yüzde 54'ünü Ziraat Bankası yapıyor. Bu bankayı yüzde 16 ile Halk Bankası, yüzde 12 ile de Vakıfbank izliyor. PTT'nin payı ise bütün özel bankaları geride bırakarak yüzde 10'a yükseldi.

Özel bankalar arasında ilk sırayı İş Bankası tutuyor. Özeller arasında yüzde 2 paya sahip olan bu bankayı, yine yüzde 2 ile ING Bank izliyor. Diğer özel bankaların payı ise yüzde 1'in altında. Bu tablo nedeniyle SGK, promosyon pazarlığını kamu bankaları üzerinden yürütüyor. Maaş ödemelerinde ağırlıklı paya kamu bankalarının sahip olması nedeniyle onların vereceği karar, özelleri de bağlayacak. Bu aşamada konu ekonomi yönetiminin gündemine girdi. Kamu bankalarının bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın onay vermesi halinde kamu bankalarının maaş promosyonu ödeyebileceği belirtiliyor. Gelinen noktada emekliye promosyonun ilgili bakanlar arasında görüşülerek karara bağlanması bekleniyor.

Öte yandan SGK ile yaptıkları görüşmelerde bankaların memur emeklisi için promosyona sıcak baktığı öğrenildi. Bankalar, işçi ve esnaf emeklisi içinse maaşları düşük olması nedeniyle promosyon vermek istemiyorlar. SGK'nın verilerine göre kurumdan maaş alan memur emeklisi sayısı 1 milyon 809 bin. Bu kişilere yıllık 20 milyar TL maaş ödemesi yapılıyor. Buna karşılık 2 milyon 123 bin Bağ-Kur emeklisinin aldığı maaş ise 12 milyar TL. Bu tabloya göre sayıları daha az olan memur emeklisi, Bağ-Kur emeklisine göre 8 milyar TL daha fazla maaş alıyor. Memur emeklisinin aylık maaşı yaklaşık bin TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Bağ-Kur emeklisinin maaşı ise ortalama 610 TL civarında. SSK'da da durum farklı değil.

Bu tablo nedeniyle Emekli Sandığı emeklileri, bankalar için cazip. Ayrıca eğitim seviyelerinin yüksek olması, bankacılık işlemlerini daha fazla kullanmaları, maaşlarını bankamatik aracılığı ile çekmeleri, memur emeklilerine promosyonu cazip kılıyor. Zaman'a bilgi veren bir yetkili, kurumun kabul etmesi halinde bütün bankaların memur emeklisine promosyon vereceğini söylüyor. Bu konunun pazarlık masasında gündeme geldiğini, ancak kurumun emekliler arasında ayrımcılığa yol açmamak için bu teklifi kabul etmediğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber