KPSS'de kopya iddiaları: 9 ilde 72 gözaltı/ Video

Haber Giriş : 17 Eylül 2010 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS sınavında kopya iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınların sayısı 72'ye yükseldi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığının talimatı doğrultusunda, Ankara, Bursa, Konya, Karaman, Bolu, Elazığ, Sakarya ve Adana'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü eşzamanlı operasyon yapıyor.

Operasyon kapsamında, 13'ü Ankara'da olmak üzere toplam 72 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasının 5'inin çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olduğu ve ayrıca üniversite çalışanları ve öğrencilerin bulunduğu ifade edildi. Bu kişilere ait olduğu bildirilen çok sayıda bilgisayar ve dokümana da el konulduğu bildirildi.

Emniyet yetkilileri, soruşturmanın ''suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' iddiasıyla yapıldığını ifade etti.


SINAV OPERASYONU

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 8 ilde yürüttüğü operasyonun, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili olmadığı, ALES, TUS ve LYS sınavlarında soruların sızdırılması ve sınavlarda başkasının yerine adam sokulduğu iddialarıyla ilgili başlatıldığı bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyon, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Lise Giriş Sınavı'nda (LGS) kopya çekildiği ve sınavlarda başkalarının yerine giriş yapıldığı iddialarıyla ilgili başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı yüksek lisans öğrencileri ile öğretim görevlilerinin, sınavlarla ilgili soruları cep telefonları ile kopyalayarak para karşılığı sattıkları iddia ediliyor.

Ankara, Bursa, Konya, Karaman, Bolu, Elazığ, Sakarya ve Adana illerinde sabahın erken saatlerinde başlatılan eş zamanlı operasyon kapsamında, ''Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' iddiasıyla 36 kişi gözaltına alınmıştı.

Ankara'da gözaltına alınan 13 kişi ile 7 ilde gözaltına alınan kişilerin bazılarının ''bilgilerine başvurulmak'' üzere gözaltına alındıkları, bu kişilerin ifadelerinin ardından serbest bırakılacakları kaydedildi.

Diğer illerde gözaltına alınanlardan 15 kadarının Ankara'ya getirileceğini ifade eden yetkililer, soruşturmayla ilgili ek gözaltı süresinin kullanılabileceğini belirtti.

GÖZALTI SAYISI 36 OLDU

- KPSS sınavında kopya iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 36 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığının talimatı doğrultusunda, Ankara, Bursa, Konya, Karaman, Bolu, Elazığ, Sakarya ve Adana'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü eşzamanlı operasyon yaptı.

Operasyon kapsamında, 13'ü Ankara'da olmak üzere toplam 36 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınanlar arasında, öğretim görevlileri, üniversite çalışanları ve öğrencilerin bulunduğu ifade edildi.

Bu kişilere ait olduğu bildirilen çok sayıda bilgisayar ve dokümana da el konulduğu bildirildi.

Emniyet yetkilileri, soruşturmanın ''suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' iddiasıyla yapıldığını ifade etti.

ADANA'DA 1 GÖZALTI

Polis, beden eğitimi öğretmenliği mezunu olduğu belirlenen 33 yaşındaki Umut Kemal Uğur'u bu sabah evinde gözaltına aldı. KPSS'nin sızdırılan sorularından aldığı ileri sürülen ve atama bekleyen Uğur, sağlık raporu için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Uğur, "Bu yıl KPSS'den 46 puan aldım. Kopya girişimim kesinlikle olmadı. Olsa zaten yüksek puan alırdım. Neden gözaltına alındığımı bilmiyorum" dedi. Umut Kemal Uğur, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alındıktan sonra sorgulanmak üzere Ankara'ya gönderildi.


MALATYA'DA 4 AKADEMİSYEN GÖZALTINA ALINDI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nde sürdürülen kopya çetesine yönelik soruşturma çerçevesinde Malatya'da 4 öğretim görevlisi gözaltına alındı. ÖSYM'de sürdürülen kopya çetesine yönelik 7 ilde eşzamanlı başlatılan operasyon kapsamında Malatya'da 4 öğretim görevlisinin gözaltına alındığı öğrenildi. Yurtdışından özel aparatlar getirterek, sınav esnasında soruları öğrencilere bir şekilde ulaştırdıkları iddia edilen çetenin Mart 2010 ÜDS, Nisan 2010 YGS, Mayıs 2010 KPDS, Mayıs 2010 ALES, Haziran 2010 LYS, Temmuz 2010 KPSS tarihli sınavlarda kopya işini organize ettikleri belirtiliyor. Ankara, Elazığ, Konya, Bursa, Malatya, Karaman, Yozgat ve Adana olmak üzere 8 ilde operasyon başlatılmıştı.

ELAZIĞ'DA 4 GÖZALTI

- KPSS iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında Elazığ'da 4 kişi gözaltına alındı.

Kopya çektikleri iddiasıyla Elazığ'da gözaltına alınan 4 kişi, bugün uçakla Ankara'ya gönderilecek.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

KONYA'DA 3 GÖZALTI

Konya'da, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırılmasıyla ilgili bağlantıları olduğu iddia edilen 1'i öğretmen 3 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, KPSS sınavında soruların sızdırılması olayıyla ilgili Türkiye genelinde geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Konya'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri merkezde M.H.Ç'yi gözaltına alırken, Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri de M.D. ile M.Y'yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüphelilerden M.H.Ç'nin öğretmen olduğu öğrenildi.


BURSA'DA KPSS GÖZALTISI YOK

Vali Şahabettin Harput, KPSS skandalı ile ilgili Bursa'da herhangi bir gözaltının söz konusu olmadığını söyledi.

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle başlatılan projenin tanıtımının yapıldığı basın açıklamasında, Türkiye'yi sarsan KPSS'deki kopya iddiaları gündeme geldi. İddialar sebebiyle öğretmen konusunda sıkıntı oluştuğunu belirten Vali Şahabettin Harput, "Şu an için öğretmen sayımız 20 bin 740'tır değerli arkadaşlar. Bildiğiniz gibi bu yıl KPPS sınavlarında yaşanan problem dolayısıyla bütün ülke genelinde olduğu gibi bizde de atama bekleyen okullarımız var. Bunların zaman içerisinde

yeni atanacak veya buradan vekaleten görevlendirilecek öğretmenlerimizle doldurmak suretiyle çocuklarımızın öğretmensiz kalmaması için gerekli her türlü tedbiri almaktayız" dedi.

Bir gazetecinin KPSS'deki kopya iddiaları çerçevesinde yapılan operasyonların Bursa ayağının olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar konunun savcılık ve polisin görev alanında olduğunu söyledi. Soruya cevap veren Vali Harput ise, "Bursa'da herhangi bir gözaltı yok" diye konuştu.

Konuyla ilgili soruları cevaplayan İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz da, "Eskişehir'de yürütülen operasyonun bilgisini biz verdik. Ancak benim bilgim dahilinde şu anda burada herhangi bir gözaltı yok. Bu konuyla ilgili savcılığın bir talimatı olursa biz de gereğini yaparız" şeklinde konuştu.


30 GÖZALTI

KPSS'de kopya çekildiği iddiaları sonrasında yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, Bursa, Konya, Adana, Elazığ, Bolu olmak üzere toplam 6 ilde operasyon düzenlendi. 30 kişi gözlatına alındı.

KPSS iddialarıyla ilgili ÖSYM'nin Bilkent'teki binasında yapılan inceleme devam ederken, polis ekipleri soruların basıldığı Bilkent'teki matbaada da arama başlattı. Ayrıca Ankara, Bursa, Konya, Adana, Elazığ, Bolu olmak üzere toplam 6 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonda kopya iddilarıyla ilgili 30 kişi gözlatına alındı.

Sabah saatlerinde ÖSYM'nin binasına gelen Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memurlarının araması sürerken, ekiplerden bazıları yine Bilkent'te bulunan soruların basıldığı matbaaya geldi.

Matbaada arama başlatılırken, soruşturmayı yürüten savcı Şadan Sakınan'ın da matbaaya gelmesi bekleniyor.

AA - İHA - DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber