Özürlülerin Emekliliğinde Düzenleme

Devlet memurluğuna özürlü olarak girenler 15 yıllık fiili hizmet süresi sonunda emekli olabilmekteyken, Devlet memurluğuna sağlıklı olarak girip daha sonra özürlü olanlar bu haktan yararlanamamaktadır. Bu düzenleme 5434 sayılı Kanunun 39'uncu maddesinin (j) bendinde yer almıştır. Ancak, söz konusu bu düzenleme, dün değiştirilmiş ve teknik açıdan sorunlu bir kanun teklifi ile sonradan özürlü olanların da 15 yıllık fiili hizmet süresi sonunda emekli olabilmeleri sağlanmıştır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 10 Mart 2005 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişikliğin gerekçesinde ise "Göreve başladıkları tarih itibariyle, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre alınmış raporla sakatlık oranının en az yüzde 40 oranında olduğu tespit edilmiş olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen esas ve usullere göre göreve başlamamış olanların da 15 yıllık fiili hizmet süresi sonunda emekli olabilmeleri amaçlanmaktadır." açıklamasına yer verilmiştir. Bu açıklamaya göre göreve özürlü olarak başlamayıp da sonradan özürlü olanların da 15 yıllık fiili hizmet süresi sonunda emekli olabilmeleri amaçlanmıştır.

Ancak gerekçe ile madde metni uyuşmamaktadır. Zira madde metnindeki "Göreve girişlerinde," ifadesi gerekçeyi karşılamamaktadır. Madde hükmündeki bu ibarenin yer almaması gerekmekteydi. Ancak, maddenin gerekçe ile beraber yorumlanması gerekmekte olup, Kanunun Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanması halinde, söz kounusu bu sorun T.C. Emekli Sandığınca açıklığa kavuyşturulacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber