Çocuk mahkemeleri sil baştan düzenleniyor

Haber Giriş : 11 Mart 2005 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuklara Özel Ağır Ceza Mahkemeleri kuruluyor

Küçük yaşta suça karışan çocukları rehalibilitasyon başarısını artırmaya yönelik hükümler içeren Çocukları Koruma Yasa Tasarısı TBMM`ye sunuldu.

Yeni TCK ve CMK ile birlikte 1 Nisan`da yürürlüğe girmesi öngörülen tasarıyla, Çocuk mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Yasa yürürlükten kaldırılıyor. Tasarıyla suç işleyen çocuklar hakkında, son çare olarak hapis cezasına başvurulacak. 15 yaşını doldurmamış çocuklar tutuklanamayacak. Çocuğu olup da barınma yeri bulunmayanlarla hayatı tehlikede olan hamilelere uygun barınma yeri sağlanmasını da amaçlayan tasarı sayesinde, gözaltına alınan çocuklar yetişkinlerden ayrı bir yerde tutulacak. Bu çocuklara zincer, kelepçe benzeri aletler takılamayacak. 3 ay ile 3 yıl arası ceza öngören suçlar nedeniyle gerektiğinde savcı, çocuk zanlı hakkında dava açılmasını erteleyebilecek. Bu çocuklar hakkında belirli yerlere gitmenin yasaklanması önlemi alınabilecek.

Bugünkü çocuk mahkemelerinin dışında çocuk ağır ceza mahkemeleri de kurulacak. Cumhuriyet başsavcılıklarında da emniyet müdürlüklerinde olduğu gibi ``Çocuk Büroları`` oluşturulacak. Sosyal çalışma görevlileri her aşamada çdocuğun yanında bulunabilecek. Denetim altına alınmasına karar verilen çocuklar için denetimli serbestlik ve yardım merkezi görevlileri görevlendirilecek. Çocuk hakkında alınan koruyucu ve destekleyici önlemlerin masrafları devlet tarafından karşılanacak.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber