TTK'nın yeni ve eski müdürleri, ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2010 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zonguldak'ta Çatalağzı beldesinde kurulu Çatalağzı Termik Santraline (ÇATES) satılan kömürlerin alımına yönelik ihalede usulsüzlük iddiasıyla Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) yeni ve eski genel müdürünün de aralarında yer aldığı 18 kişinin yargılanmasına başlandı.

TTK'nın üretimi yeterli olmadığı gerekçesiyle 2004'te özel sektörden ÇATES'e satmak için açtığı kömür alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanan duruşmaya, ihale döneminde yönetim kurulu üyesi görevinde bulunan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, dönemin genel müdürü Rıfat Dağdelen, bazı yönetim kurulu üyeleri, genel müdür yardımcılarının yanı sıra bazı daire ve şube müdürleri ile avukatları katıldı.

TTK Genel Müdürü İnan, savunmasında, ihaleye fesat karıştırmadığını savunarak, ''ÇATES'in kömür ihtiyacının karşılanması için açılan ihalelerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Görev yaparken çalıştığım kurumun ve diğer kurumların iş ve işlemlerinde kar etmesi amacını güttüm. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum'' dedi.

Dönemin TTK Genel Müdürü Dağdelen de ÇATES'in kurumları gibi devlet teşekkülü olduğunu ve kar amaçlı ticaret yapılabildiğini anlatarak, şöyle konuştu:

''ÇATES'in 2004'e kadar kömür ihtiyacını kurumumuz karşılamıştır. Ancak o yıldan sonra kurumda çalışan işçi sayısının azalması ve ÇATES'in kömür ihtiyacının artması nedeniyle TTK kömür ihtiyacını karşılamakta zorlanmıştır. Santralın ihtiyacını aralıklarla kendilerine bildirdiği için pazarlık usulü yöntemiyle 7 firmadan teklif aldık. İhaleye çıktık ve ihale sonucunda da 39 lira 50 kuruş olan en düşük fiyatı veren firma tercih edildi. İndirim de yaptırılarak tonu 36 lira 50 kuruştan aldığımız kömürü 75 liraya ÇATES'e verdik. Bu durumda kurumu zarara uğrattığımızdan da söz edilemez. Suçlamaları kabul etmiyorum, davanın baştan reddedilmesi gerekir.''

Diğer sanıklar da, savunmalarını yazılı verdiklerini ve suçlamaları kabul etmediklerini belirttiler.

Mahkeme heyeti, söz konusu ihale dosyalarını incelenmesini Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesince oluşturulacak üç kişilik bilirkişi kuruluna gönderme kararı verdi.

Duruşma ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber