Yurt çocuğu kavramı tarih oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2010 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'nun, ilkini 2000 yılında Ankara'da açtığı, alınan başarılı sonuçlar üzerine 2005'te yaygınlaştırmaya başladığı Çocuk Evleri'nin Türkiye genelinde sayısı 250'ye ulaştı.

Evlerde kalan çocukların eğitim başarısının, sosyalleşmesinin, kişisel gelişiminin yüzde 500 arttığını söyleyen SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, "Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yurt ve yuvaları sadece kanunla ihtilafa düşmüş çocukların, problemlerinin çözüldüğü ve rehabilite edildikleri merkezlere dönüştüreceğiz. Bütün çocuklarımız ya annesinin ya babasının yanında, ya bir koruyucu ailenin ya evlat edinecek bir ailenin yanında ya da çocuk evlerinde kalacak." dedi.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, kurumun, eskiden beri olması gereken, ancak çeşitli sebeplerden dolayı hayata geçirilemeyen yeni konseptine ilişkin açıklamada bulundu. Bu yeni anlayışa uygun olarak çocukların, eğer problem yoksa, ailelerinin yanında büyütüldüğünü, koruyucu aile yanına verildiğini ya da evlat edindirildiğini anlatan Barış, "Şu anda Türkiye'de 35 bin çocuğumuz bu konsept içerisinde ailelerinin yanında büyütülüp devlet tarafından destekleniyor. İkincisi, eğer çocuk ailesinin yanına verilemiyorsa bir apartmanda, dairesinde toplumla beraber, başlarında bakım elemanları kontrolünde, yetiştirilmeye çalışılıyor. Türkiye'de 250 tane evimiz var. Buralarda bin 250 çocuk barınıyor. Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yurt ve yuvaları, sadece kanunla ihtilafa düşmüş çocukların problemlerinin çözüldüğü ve rehabilite edildikleri merkezlere dönüştüreceğiz. Bütün çocuklarımız ya annesinin ya babasının yanında, ya bir koruyucu ailenin ya evlat edinecek bir ailenin yanında ya da çocuk evlerinde kalacak." diye konuştu.

Çocuk Evleri uygulamasına geçtikten sonra beklentilerin üstünde fayda sağladıklarını dile getiren İsmail Barış, "Yuvada 200-300 çocuğu bir araya koyarsanız kontrolü kolay olmuyor. Çocukların kişisel gelişiminde, eğitim başarısında, toplumla sosyalleşmesinde problemler vardı. Biz bunu başardık. Çocuğun kişisel gelişimi, eğitim başarısı, sosyalleşmesi yüzde 500 arttı." ifadesini kullandı.

İsmail Barış, cinsel ve ticari istismara uğradığı, şiddete maruz kaldığı için ailelerine veremedikleri, çocuk evlerine yerleştiremedikleri çocukların Sevgi Evleri'ni kullandığını söyledi. Barış, yan yana binalardan oluşan ve her birinde 3'er kişinin kaldığı Sevgi Evleri'nden 50 tane olduğunu ve 500 çocuğun barındığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber