MİT ve Emniyet'e girmede 'akrabanın sabıkası artık engel değil'

Haber Giriş : 11 Mart 2005 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güvenlik soruşturmasında AB standardı

MİT ve Emniyet gibi kurumlara girmek isteyenler, akrabalarının işlediği suçlardan sorumlu tutulmayacak. Güvenlik soruşturmaları da kişinin sadece yaşadığı ilde yapılacak.

İÇİŞLERİ Bakanlığı; MİT, TSK, Emniyet ve cezaevleri gibi güvenlikle ilgili kurumlarda çalışacak personel hakkında yapılan güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarına AB standardı getirdi. Bakanlığın ??reform' niteliğindeki bu değişiklikleriyle daha önce başvuru sahibinin nüfusa kayıtlı olduğu ve ikamet ettiği ilde birlikte yapılan soruşturma, artık sadece yaşadığı ilde gerçekleştirilecek.

ÜÇ DEĞİL TEK

Eskiden üç kanaldan yapılan güvenlik soruşturmaları artık tek kanaldan yapılacak. Daha önce kişinin nüfusa kayıtlı olduğu ilden, ikamet ettiği il ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından ayrı ayrı gerçekleştirilen araştırmalar, yalnızca kişinin ikamet ettiği ille sınırlandırıldı. İçişleri'nin bu kararında polis bilgi ağı, ??Polnet'in yaygınlaşması etkili oldu.

KAYITLAR ORTAK

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 81 il valiliğine gönderilen genelgede ??Polnet' sayesinde hem merkezin hem de taşra teşkilatının aynı kayıtlar üzerinden inceleme yapabilmesine olanak tanındığına dikkat çekildi. Ocak ayında yapılan bir düzenlemeyle de güvenlik soruşturmalarını talep eden makamlara yalnız kişinin kendisiyle ilgili kayıt ve bilgilerin verilmesi kararlaştırılmıştı.

'SIR' KRİTERİ YOK

Bu düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak kişilerin akrabalarının işlediği suçlardan sorumlu tutulmaması sağlandı. Ardından güvenlik soruşturmalarının ??objektif' kriterlere göre dayanması amacıyla düzenlemeler gerçekleştirildi. ?Sır saklama yeteneğinin olup olmadığı' gibi göreceli unsurlar güvenlik soruşturmalarından çıkarıldı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber