Hükümetin borç açılımına muhalefet desteği

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Eylül 2010 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aysel ALP

Küresel krizde sigorta prim ve vergi borçlarını ödemekte güçlük çeken milyonlarca kişinin gözü kulağı hükümetin borç açılımında?Prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması talimatı veren Erdoğan'a muhalefetten de destek geldi. CHP, yeniden yapılandırma için hazırladığı kanun teklifini bugün TBMM'ye sundu.

Başbakan Erdoğan, esnafın talebi üzerine birikmiş sigorta ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması talimatı vermişti. TESK Genel Kurulu'nda da söz konusu çalışmanın Ekim ya da en geç Kasım ayında biteceğini söylemişti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise yapılandırmayla mevcut gecikme faizlerinin iptal edilerek, anapara borcunun enflasyon oranında güncelleneceğini açıklamıştı.

Teklifte ne var?

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve Antalya Milletvekili Osman Kaptan, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması için yasa teklifi verdi. Teklife göre, vergi ve prim borçları 24 ay taksitlendirilecek, faizleri silinecek, geriye doğru yıllık TÜFE oranında faiz uygulanacak.

Aysel ALP yazıyor hurriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kaptan ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin 2000 yılında ağır bir ekonomik kriz geçirdiğini, ekonominin olağanüstü küçüldüğünü belirterek, bu tür krizlerin ardından işletmelerin rahatlatılması gerektiğini söyledi.

Şimdiye kadar işletmeleri rahatlatacak herhangi bir paketin yürürlüğe konulmadığını iddia eden Hamzaçebi, kriz döneminde uygulanan birtakım önlemlerin ise sınırlı kaldığını savundu. 2009'da yaşanan ?çok yüksek küçülmenin gerisinde bu nedenin? bulunduğunu öne süren Hamzaçebi, bütün ülkelerin maliye politikasında gevşemeye gittiğini, ancak Türkiye'nin oldukça sınırlı adım atabildiğini kaydetti.

İşletmelerin finansal açıdan hala zor durumda olduğunu belirten Hamzaçebi, esnafın, kredi faizlerinin yüzde 13'ten 10'a indirilmesi olanağından yararlanabilecek durumda olmadığını ifade etti.

Hamzaçebi, tekliflerinde 24 aya kadar olan taksitlendirme dönemi için yıllık yüzde 2 oranında bir taksitlendirme faizi uygulanmasını öngördüklerini belirtti. Halen devletin 35 milyarlık vergi alacağı bulunduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, önerdikleri yöntemle bu borcun önemli kısmının tahsil edilebileceğini söyledi.

Bir teklif de MHP'den

CHP'nin yanı sıra MHP de Meclis kapanmadan önce bu konuyla ilgili bir yasa teklifi vermişti. Sözkonusu teklifte birikmiş vergi ve sigorta alacaklarına TÜFE oranında artırılarak, 48 aya kadar taksitlendirme olanağı getirilmesi öngörülüyordu.

Af değil!

Başbakan başta olmak üzere hükümet üyeleri yeniden yapılandırmanın bir ?vergi affı' olmayacağını her fırsatta vurguluyorlar. Ancak ?Kesinlikle aflara karşıyım? diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayında yaptığı bir basın toplantısında, ?Ancak bazı prensipler çerçevesinde şirket bazında yeniden yapılandırma olabilir? demişti.

İşte hükümetin, Meclisin açılmasıyla birlikte prim ve vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısında çerçeveyi nasıl çizeceği merak ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber