Doktorlar, özlük hakları konusunda kalıcı çözüm bekliyor

Haber Giriş : 12 Mart 2005 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorlar, 14 Mart Tıp Bayramı`nda sorunlarına geçici çözümler değil, özlük haklarına yansıyacak kalıcı çözümler istiyor.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, 14 Mart Tıp Bayramı`nın artık ``bayram`` olmaktan çıktığını, tıp alanındaki sorunların dile getirildiği gün olduğunu kaydetti. Sayek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın uyguladığı politikalar ve hekimlere yönelik ``tahammülsüzlükleri`` nedeniyle geçen 14 Martları arar hale geldiklerini ifade etti. Sayek, ``Hiçbir dönemde bir Başbakan tarafından bu kadar kırılmamıştık`` dedi.

HOŞGÖRÜLÜ OLUN GENELGESİ
Başbakan ve Bakan`ın yaptığı açıklamalarla hekimlerle halkı karşı karşıya getirdiğini ifade eden Sayek, ``İktidarın üzerine düşen görev bize, iyi tıbbi hizmeti vereceğimiz ortamı sağlamaktır. Ancak bunlar ikide bir güler yüzlü olun genelgesiyle sorunları yok sayıp doktorlardan güler yüzlü olmasını bekliyor. Güler yüzlü olmanın bir alt yapısı vardır`` dedi. Sayek, kendilerinin de Başbakan ve Bakan`a yönelik ``tahammüllü ve sabırlı davranma, şefkatli ve güler yüzlü, hoşgörülü olma`` genelgesi yayımlamak istediklerini bildirdi. Sayek, ``Biz en ufak bir eleştiri yaptığımız zaman kendimizi mahkemede buluyoruz. Bize güler yüzlü olun demek yerine, kendilerinin biraz tahammüllü davranmaları gerekiyor`` dedi.

ÖZLÜK HAKLARIMIZ EROZYONA UĞRADI
59`uncu Hükümetçe sağlık sektörünün ``yap, düzeltilmiş gibi göster`` ortamına dönüştürüldüğünü söyleyen Sayek, performansa dayalı döner sermaye uygulamasıyla hekimlerin eline geçen paranın artırılmış gibi gösterildiği, ancak özlük haklarının erozyona uğratıldığını söyledi. Performansa dayalı döner sermaye ücretlendirilmesinin ilk başta pembe tabloyla sunulduğunu şimdi bir çok hastane çalışanının döner sermaye katkı payı alamadığını bildiren Sayek, döner sermaye uygulamasının hastanelerde işyeri barışını bozduğunu da vurguladı.
Sayek, ``Maaşlarımızı çok düşük, bu bizi zorlar hale geldi. Bir de halka sanki doktorlar anormal rakamlarla maaş alıyor gibi gösteriliyor. Ancak işe yeni başlayan bir hekimin eline 500 dolar civarında para geçiyor, en yüksek maaşla emekli olmuş bir hekimin eline ise 900 milyon maaş geçiyor. Özel hastanelerde ise meslektaşlarımız komik paralarla çok fazla iş yüküyle çalıştırılıyor`` diye konuştu.
Sağlık ortamının getirilmek istenen Genel sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği uygulamasıyla daha da kaotik hale geleceğini savunan Sayek, söz konusu uygulamaların hekimle hastayı karşı karşıya getireceğini söyledi.

SORUNLARA KALICI ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
Sayek, hekimlerin öncelikli isteklerinin maaşlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olduğunu söyledi. Hekimlerin iş riski bulunan meslek grubunda olmasına karşın bunun dikkate alınmadığını söyleyen Sayek, hekimlerin görev yaptığı coğrafi bölgeye göre daha fazla ücretlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Sayek, hekimlerin haftada 45 saat olan çalışma süresinin normal çalışanlar gibi haftada 40 saate çekilmesini istedi. İcapçı nöbetlerin de karşılığını alamadıklarını bildiren Sayek, komik duruma düşen normal nöbet ücretlerinin günün koşullarına göre iyileştirilmesini beklediklerini kaydetti. Sayek, ``Doktorlar, sorunlarına geçici çözümler değil, özlük haklarına yansıyacak kalıcı çözümler bekliyor`` dedi

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber