Tüp bebekte, tedavi için beklemeyin!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2010 22:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlara göre denemeye başladıktan sonra bir yıl içinde doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan çiftler için tehlike çanları çalmaya başlıyor. Türkiye'de çiftlerin yaklaşık yüzde 10-15'i kısırlıkla mücadele ediyor. Milliyet, İngiltere ve Türkiye?deki tüp bebek merkezlerini gezdi, hastalığın nedenlerini, yeni teknolojileri ve üreme sorunu yaşayan çiftlere yardımcı olabilecek pratik yöntemleri araştırdı

NEVSEL ELEVLİ

İngiltere Suni Döllenme Otoritesi Başkanı Tony Rutherford bugün bebek sahibi olmakta zorlanın çiftlerin en büyük sorunun aşırı kilolar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

?Bize gelen hastalara ilk tavsiyemiz normal kilolarına inmeleri. Obezitenin döllenme üzerinde çok olumsuz etkisi var. Üstelik obez kadınlarda tedavinin başarılı olma şansı da diğerlerine göre daha düşük. Aşırı kilolu anne adaylarında hamilelik boyunca yaşanabilecek komplikasyon riski ile birlikte düşük riski de artıyor. Bu nedenle kısırlık tedavisine başlayacak anne adaylarına ilk tavsiyelerimizden biri normal kilolarına en yakın noktaya gelmeleri. Obez erkeklerde ise sperm sayısı yüzde 20 daha az olduğu gibi sperm kalitesi de bozuluyor.?

?Vakit kaybediyorlar'

Rutherford'un çiftlere ikinci büyük tavsiyesi ise geç kalmadan tedaviye başlamaları. Bebek sahibi olmayı deneyen çiftler bir yılda sonuç alamadıklarında tıbben üremede zorluk yaşıyorlar. Rutfherford'a göre çiftler bu aşamadan sonra doktora danışıp tedaviye başlamak için fazla vakit kaybediyor. Rutherford, ?Çoğu zaman tüp bebek tercihi yapıldığında anne adayı menapoza yaklaşmış oluyor. Oysa yaş ilerledikçe doğurganlık yetisi de doğal olarak geriliyor. Doğurganlık özelliği 30'lu yaşların ortalarından itibaren çarpıcı şekilde azalıyor. Çiftler çok beklemeden doktora başvurmalı!? diyor. Rutherford'un kısırlık tedavisi ile ilgili olarak sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Bitki tedavileri işe yarar mı?

Akapunktur ve Çin usulü bitkisel formüllerin suni döllenme sürecine bir yararı yok. Çin usulü bitkisel formül ve akupunktur tedavisinin hamilelik, doğum ve düşük oranları üzerinde olumlu etkileri bugüne kadar kanıtlanmış değil.

Cinsel perhiz yapmalı mıyım?

Toplumda cinsel perhizin erkeklerde sperm sayısını artırdığı yönünde bir önyargı var. Sperm sayısı artsa bile kalitesi düşebiliyor. Bu nedenle uzun aralıklar yerine 2-3 gün arayla cinsel ilişkiye girilmesi normaldir. İlişki ne kadar sık olursa hamile kalma şansı o kadar artıyor.

Neden çoğul gebelik oluyor?

Son yıllarda gelişen tüp bebek yöntemleri ile ikiz oranı oldukça düştü. Ancak Türkiye de dahil bazı ülkelerde hala üçüz, dördüz bebekler görülüyor. Bunun nedeni tüp bebek yönteminin pahalı olması. Uzmanlar hamilelik şansını artırmak için anne adayına birden fazla embriyo transfer ediyor. Zira tek embriyo transferinde hamilelik şansı daha düşük oluyor.

Tüp bebeğin riskleri var mı?

Suni döllenme yolu ile hamile kalan annelerin doğal yolla hamile kalan annelere kıyasla daha fazla ölü doğum yapma riskleri var. Kadının yumurta üretimini tetiklemek için kullanılan ilaçlar, suni döllenme işlemi ve yumurta bağışı sırasında yapılması zorunlu cerrahi müdahale, hamilelik ve sağlıksız bebek doğurmak da riskler arasında yer alıyor.

Bebeğin hastalıkları hücreyken öğrenilecek

İngiliz bilim adamları, anne ve babadan geçebilecek tüm genetik bozuklukları, bebek henüz iki günlük embriyo halindeyken tespit edebilecek bir test geliştirdi. Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen anne ve babalar, Prof.Dr. Alan Handyside ve ekibinin geliştirdiği ?karyomapping? testi sayesinde çocuklarının hangi genetik hastalığa ne kadar yatkın olduğu öğrenebilecek. Test için tüp bebek yöntemi ile üretilen embriyo iki günlükken ve en az sekiz hücreye sahip olduğunda embriyodan tek bir hücre alınıyor ve ?karyomapping? testi ile genetik haritası çıkarılıyor. Bu harita anne, baba ve yakın bir akrabadan alınan DNA örnekleriyle karşılaştırılıyor. Uzmanlar, testin anne ve babadan geçmesi mümkün olan ve aralarında kalp hastalığı, diyabet ve kanser de bulunan 15 bine yakın hastalığın neredeyse hepsini tespit edebildiğini iddia ediyor. Yaklaşık 2 bin 500 Sterlin'e (5 bin 600 TL) mal olan testin süratli ve güvenilir olması da kullanılabilirliğini artırıyor.

Orgazm döllenmeye yardımcı oluyor

Jinekolog ve hormon uzmanı Profesör John Studd, sık seks yapmanın hem kadının âdetlerini düzene soktuğunu hem de erkeğin spermlerinin artmasını sağladığını söyledi. Studd, kadın ve erkeğin aynı anda orgazm olmasının döllenmeye faydalı olduğunu belirterek, ?Ateşli seks spermin şiddetle içeri atılmasını sağlıyor. Kadın da aynı anda orgazm olursa, gevşeme yoluyla yumurta spermle daha kolay birleşiyor? dedi. Manchester Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar da kadınların, erkeğin boşalmasından bir dakika önce ya da 45 dakika sonrasına kadar geçen sürede orgazm olmaları halinde spermin daha iyi tuttuğunu gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber