Vergi borcuna indirim kapsamlı paket oluyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ekim 2010 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi ve prim borcunda bürokratlar yapılacak indirimde anlaşamadı. En az üç alternatifli paket hazırlanacak. İbre Maliye'nin istediği kapsamlı düzenlemeden yana. Düğümü Başbakan çözecek

HÜSEYİN ÖZAY

Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin pakette indirim anlaşmazlığı çıktı. İndirim tutarı konusunda anlaşamayan bürokratlar, üç alternatif hazırlayarak hükümete sunacak. Son sözü Başbakan Erdoğan söyleyecek.

?ŞOK' NİTELİKTE OLMALI

Bürokratlar, peşin ödemede indirim oranının sadece faizlerde yapılmasını ve indirimin de düşük tutulmasını öngörüyor. Örneğin, yıllık gecikme faizinin yüzde 24'ten yüzde 15'e indirilmesi, anaparadan ise hiçbir indirim yapılmaması isteniyor. Hükümet üyeleri ve bazı bürokratlar ise ödeme kolaylığın ?şok' nitelikte yani yüksek oranda olması gerektiği görüşünü savunuyor. Bu görüşü savunan bürokratlar, yaklaşık 100 milyar liralık bir alacağın tahsil edilmesi için, ödeme kolaylığının cazip olması gerektiğini, anaparada da indirim yapılması gerektiğini düşünüyor. İndirim tartışmaları nedeniyle, paketin üzerinde tam olarak anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine, en az üç alternatiften oluşan bir paket hazırlanarak hükümete sunulması kararlaştırıldı. Alternatifler, anapara ve faiz oranlarında indirim yapılmasını içeren yüksek indirimli ödeme kolaylığı, anapara artı enflasyon ve küçük bir faiz içeren orta indirimli bir ödeme kolaylığı ile düşük indirim öngören ödeme kolaylığı içeren bir başka ödeme kolaylığından oluşuyor.

Maliye beyaz sayfa istiyor

Maliye'nin vergi ve prim borcunda kapsamlı bir yapılandırma öngörüyor. Bunun için, 2003 yılında çıkarılan ve başarıya ulaşan Vergi Barışı Yasası'ndaki hükümler incelendi. Mükellefin ödeme kolaylığından beklentileri de toplandı. Maliye yetkilileri, torba yasa ile vergi denetimlerinde yeni bir sisteme geçileceğini hatırlatarak, bu yeni dönemden önce vergide beyaz sayfanın açılması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber