İstanbul depremi 10 yıl ötelendi mi?

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Ekim 2010 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adem ÜLKER

Jeofizikçi Prof. Dr. Ercan, beklenen İstanbul depremi için "En uygun tarih 2040. Bu en erken 2033'e çekilebilir" tahmini yaptı

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, daha önce 2029'a kadar olacağını tahmin ettiği büyük İstanbul depreminin tarihini 2040 olarak değiştirdi. Ege ve Akdeniz'de 1 aydır tekneyle tsunami tehlikesini araştıran Prof. Dr. Ercan, Marmaris'te gazetecilere açıklama yaptı. 2001'de başta İstanbul olmak üzere Marmara'da büyük yıkımlara yol açacak 7.2'den daha büyük depremin 2029'a kadar olacağını söylediğini hatırlatan Ercan, bu kez şöyle dedi: "Ancak, ilerlemiş teknoloji ve 3 farklı yöntemle yaptığım araştırmalar, söz konusu depremin ötelendiğini gösteriyor. Şu anda bütün bilim adamları bu noktaya geldi. Geçen hafta iki ilginç deprem meydana geldi. Biri ikinci büyük depremin olacağı odakta oluştu. Bunun ardından bir deprem daha oluştu ama bu küçük olduğu için kimsenin dikkatini çekmedi. Bana göre İstanbul'un yakınında olan deprem 6.7'yi, Marmara'nın Silivri Körfezi'ndeki deprem ise 7.2'yi geçmez. İkisinin toplamında boşalacak enerji miktarı 7.3'e eşittir. Araştırmalarımızın sonuçlarına göre bu bilgiler ışığında en uygun deprem tarihi 2040, en erken tarih ise 2033. Dolayısıyla, bu tarihlere kadar, bölgede yıkıcı deprem olmayacak görüşündeyim. İstanbul'da hemen ya da yakın zamanda deprem olacağına dair bilimsel bir veri yok." Prof. Ercan, geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaştığı ve depremi 3 - 5 gün önceden haber vereceğini ileri sürdüğü "Atropatena" adlı cihazın önümüzdeki aydan itibaren İstanbul'da da üretileceğini kaydederek, "Endenozya ve Pakistan'a yerleştirilen ve yüzde 95'lere varan başarılı sonuçlar veren cihaz için 3 ilden talep geldi" dedi. Ercan, bir soru üzerine 3 ilin adını vermezken aralarında İstanbul'un olmadığını belirtti.

EN FAZLA 1.5 METRELİK TSUNAMİ

Marmara'da tsunami oluşturan depremlerin oranının sadece yüzde 3 olduğunu da kaydeden Ercan "Genellikle Kuzey Marmara'daki derin deniz çukurlarının sırtlarındaki gevşek tortulların düşmesiyle oluşuyor. Oradaki tsunami yüksekliğinin de 1.5-2 metreyi geçmeyeceği ortaya çıktı. 10 metrelik tsunami spekülasyonları yapılıyor. Bu kadar büyük bir tsunami tehlikesi yok" dedi. Öte yandan, Kuşadası Körfezi'nde 3.2, İzmir'in Selçuk ilçesinde ise 3,4 büyüklüğünde deprem oldu.

TARİH DEĞİL SAĞLAMLIK ÖNEMLİ

Silivri açıklarında 3 Ekim'de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem "Öncü deprem mi" diye korkutmuştu. 17 Ağustos 1999'da Gölcük merkezli depremin dağıttığı yuvalar hafızalardan silinmedi. Aslında büyük depremin ötelendiğine ilişkin tahminlere "Binalarımızı kuvvetlendirmek için zamanımız uzadı" diye sevinmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber