Liseler 4 yıla çıkarılıyor

Haber Giriş : 14 Mart 2005 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi gibi önünde hazırlık sınıfı bulunan liselerin hazırlık sınıfları kaldırılıyor. Türkiye'de 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren AB ve OECD ülkelerinde uyum için tüm liseler 4 yıla çıkartılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfredat çalışmalarını tamamlarken, ortaöğretim müfredat çalışmalarını bitirmek üzere. Müfredattaki revizyonla birlikte Bakanlık, önümüzdeki yıldan itibaren tüm liseleri AB'ye eğitimde uyum çerçevesinde 4 yıla çıkartıyor. Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri gibi yabancı dil ağırlık liselerin önündeki hazırlık sınıfları kaldırılıyor. Genel liselerle birlikte 4 yıla çıkan lise eğitiminde haftalık ders saatleri de düşürülüyor. Haftalık 40 saatlik ders programı çerçevesinde öğrencilerin sosyal ve kültürel içerikli çalışmalara ve alanlara yönelemedikleri tespit edilerek, haftalık ders saati 30 saate çekilecek.

Liselerin 4 yıla çıkartılmasıyla birlikte liselerdeki okul türü karmaşıklığına da son veriliyor. Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Fen Liseleri, Süper Liselerle aynı okul türü kapsamına alınıyor. Ayrıca tüm liselerde ikinci yabancı dil eğitimi zorunlu kılınıyor. Bakanlık yetkilileri, liselerin 4 yıla çıkartılması, ders saatlerinin düşürülmesi ve hazırlık sınıflarının kaldırılmasıyla ilgili olarak yapılan yeni düzenlemelere ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyorlar:

"Öğrencilerimiz, ilköğretim 8. sınıftan sonra bir yıl sadece yabancı dil eğitimi alıyorlardı. Verilen bir yıllık arada öğrencilerimiz sürekli ilköğretimde aldıkları kültür ve diğer dersleri 10. sınıfa geldiklerinde unuttuklarını ve köreldiklerini belirtiyorlardı. Ayrıca haftalık ders saatlerinin fazlalığı karşısında çocukların sosyal yönü ihmal ediliyordu. Hazırlık sınıflarının kaldırılması yabancı dil eğitiminin askıya alındığı şeklinde anlaşılmamalı. AB ve OECD ülkelerinde verilen yabancı dil eğitim ders saati, ülkemizdekinden daha azdır. Bizim buradaki amacımız, hem AB müktesabatına uyum hem de öğrencilerin ilköğretimle ortaöğretim dersleri arasındaki kopukluğu gidermek."

Bu arada, yeniden yapılanma çerçevesinde bu okulların haftalık ders çizelgeleri de birleştirilmiş olacak. Liselerde ikinci yabancı dil zorunlu olacak.

Önünde hazırlık sınıfı bulunan liselerin yabancı dil ders saatinin düşürülmesiyle 9. sınıflara Fen Bilimlerine Giriş, Sosyal Bilimlere Giriş, Resim, Müzik, Beden, Girişimcilik Tanıtım ve Yönlendirme, Ortak Beceriler, Bilgiye Eriş ve Araştırma ile Tarih gibi dersler konacak. Öğrenciler, 10. sınıfta 4 alana yönlendirilecekler. Bu alanlar, Fen Bilimleri, sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil alanları olacak.

Hazırlık sınıfların AB ve OECD ülkelerine denk hale getirmek için kaldırılmasıyla birlikte haftalık ve yıllık yabancı dil ders saatinden bir ödün verilmeyecek. AB ve OECD ülkelerinde ortaöğretimli öğrenciler, haftalık 26-30, yıllık (36 hafta) 936-bin 80 saat yabancı dil eğitimi alıyorlar. Bizde ise Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerde haftada 36, yıllık toplam bin 512- bin 656 saat İngilizce dersi veriliyor. Genel liselerde ise öğrenciler yıllık bin 80-bin 152 saat İngilizce ders alıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber