SSK'nın 51 milyon dolar alacağı var

Haber Giriş : 14 Mart 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'nın kardiyoloji branşında taahhütnameli olarak iyileştirici tıbbi malzeme aldığı firmalardan 51 milyon 255 bin 70 dolar alacağı bulunduğu bildirildi.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK'nın iyileştirici tıbbi malzeme alımlarına ilişkin TBMM Başkanlığı aracılığıyla yönelttiği sorular, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından yanıtlandı.

Başesgioğlu, yazılı olarak verdiği yanıtta, SSK'nın iyileştirici nitelikteki sarf malzemeleri alımı için firmalarla yaptığı protokolleri 1998 yılında iptal edilmesinin ardından kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, anestezi ve reanimasyon, radyoloji, hematoloji ve onkoloji, göz, kulak burun boğaz, beyin ve sinir cerrahisi, gastroenteroloji ve üroloji branşlarında SSK Yönetim Kurulu'nun 11 Haziran 1998 tarihinde aldığı kararla 127 firmadan taahhütname alındığını ifade etti.

Bakan Başesgioğlu, taahhütnameli satış yetkisi bulunan firmaların iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemelerini iptal edilen eski protokol fiyatlarından SSK'ya fatura ettiklerini belirterek, ürünlerin protokol fiyatı ile ihaleli bedeli arasında fark oluştuğunu, ihale ile satın alınan malzemelerin bedellerinde düşüş görüldüğünü bildirdi.

Başesgioğlu, bu malzemelerin taahhütnameli olarak temin edildiği dönemlere ait SSK aleyhine, kardiyoloji branşında ''stent, kalp kapağı ve intraaortik balon kateteri''nde tespit edilen fiyat farkının 53 milyon 794 bin 898 dolar olduğunu ifade ederek, firmalardan mahsup edilen tutarın 2 milyon 539 bin 828 dolar olduğunu, kalan 51 milyon 255 bin 70 doların mahsup işlemlerinin sürdüğünü kaydetti.

Başesgioğlu, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren SSK'nın Kamu İhale Kanunu'nu tabi olduğunu, bu nedenle taahhütnameli alım yapmadığını belirtti.

Öte yandan, kalp pillerinin taahhütnameli olarak alındığı dönemde SSK aleyhine 8 milyon 472 bin 419 dolarlık fiyat farkı oluştu. SSK bu tutarın 7 milyon 288 bin 403 dolarını halen mahsup edemedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber