Okul açılışında Türkiye- İsrail krizi iddiası

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ne 80 yaşındaki İsrailli işadamı İshak Pinhas tarafından yaptırılan 32 derslikli ilköğretim okulunun açılışı Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan Türkiye-İsrail krizine takıldı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, hasta olduğu gerekçesi ile 8 Ekim'de planlanan resmi açılışa katılmazken, işadamı İshak Pinhas'ın da, okulun resmi açılışını bakandan başkasına yaptırmayacağını belirterek açılıştan vazgeçtiği iddia edildi.

Yahudi bir ailenin oğlu olan ve Çorlu'da dünyaya gelen İshak Pinhas, Çorlu'da ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi olduğu sırada, 1939 yılında Erzincan'da meydana gelen depremde mağdur olanlar için yardım kampanyası başlatıldı. Parası olmayan Pinhas'a sınıftaki bir kız arkadaşı 10 kuruş verdi. İshak Pinnas ise arkadaşının yardımını geri ödeme koşuluyla kabul etti. Ancak borcunu bir türlü ödeyemeyen Pinhas, hem utancından, hem de çalışmak zorunda kaldığı için okulu bıraktı. Henüz 5 yaşındayken babasını kaybeden Pinhas bir kereste atölyesinde çırak olarak çalışmaya başladı. 12 yaşında ise ailesi ile birlikte İsrail'e göç etti ve Furtuni Pinhas ile evlendi. İsrail'de peynircilik yapan ve işlerini büyütüp tesis kuran İshak Pinhas, aradan geçen yıllara rağmen doğduğu Çorlu'yu unutamadı ve bir okul yaptırmaya karar verdi. Çorlu Hürriyet Mahallesi'nde geçen yıl temeli atılan ve 3 milyon liraya mal olan 32 derslikli ?Furtuni ve İshak Pinhas İlköğretim Okulu'nun yapımı tamamlandı ve 2010- 2011 Eğitim ve Öğretim döneminde hizmete açıldı.

BAKAN AÇACAKTI, HASTA OLDU

Okulun resmi açılışının ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından geçen 8 Ekim günü yapılması kararlaştırıldı. Bunun üzerine Pinhas açılışa İsrailli gazetecileri de çağırdı. Ancak açılış yaklaşınca, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun hasta olduğu gerekçesiyle açılışa katılamayacağı belirtildi. Açılışı bakan Çubukçu'nun yapmasını isteyen ve yerel yöneticilerin açmasına razı olmayan Pinhas'ın da, bakanın açılışı gerçekleştiremeyeğini öğrenince İsrail'e döndüğü belirtildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun rahatsızlığı nedeniyle açılışa gelemediğini belirten Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek şunları ssöyledi:

?Bizim bildiğimiz kadarıyla bakan hanım programa birkaç gün öncesine kadar hazırladık ve davetiyeleri dağıttık. Ama sayın bakanın uçakla seyahat edebilecek durumda olmadığını ve rahatsız olduğu söylendi. Hayırsever aile ile de bunu paylaştılar ve ertelendi. Bir sorun olmadı. Ama kesin nedenini bilmiyorum. Bize intikal eden sağlık nedeni o kadar biliyoruz. Sayın Bakan müsait olduğu bir zamanda açılış yapılacak? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği de konuyla ilgili olarak DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Çubukçu'nun 8 Ekim 2010 tarihinde hasta olduğunu için açılışa katılamadığını belirtti. Açıklamada, Bakan Çubukçu'nun ilerleyen tarihlerde de Tekirdağ ile ilgili açılış programının bulunmadığı bildirildi.

Tekirdağ Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek de, ?Sayın bakanımız rahatsız olduğu için katılamadı. Sayın Bakanımızın müsait olduğu bir tarihte açılışı yapmayı planlıyoruz. Okulun açılışı ile ilgili bir sıkıntı yok? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber