'Eğitim yardımı yoksa çocuklar da yok'

Haber Giriş : 14 Mart 2005 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güngören Kaymakamı, yardıma muhtaç çocukların eğitim ihtiyaçlarını vakıf aracılığıyla karşılayınca bazı uyanık (!) vatandaşların şantajına maruz kaldı....

Böyle tehdit görülmedi... Okuyamayan kız çocuklarını eğitime kazandırmak amacıyla başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde Türkiye'nin en ücra köşelerinde dahi gönüllü çalışmalar yapılırken, İstanbul'da bazı uyanık veliler, çocuklarının eğitiminde çıkar sağlamaya çalışıyor. Güngören'de Kaymakam tarafından eğitimlerine başlatılan çocukların aileleri, eğitim yardımı yapılmadığı takdirde çocuklarını okullardan almakla tehdit ediyor.

Bir Yıl İçinde 100 Çocuk

Güngören Kaymakamı Gürbüz Karakuş'un başkanlığında bir yıl önce başlayan kampanya, ilçe milli eğitim müdürlüğü, mahalle muhtarları ve imamların ortak çalışmasıyla devam ediyor. Bu çerçevede Kaymakam Gürbüz Karakuş oluşturduğu ekiple konfeksiyon atölyelerine baskınlar düzenleyerek, işyerlerinde kaçak olarak çalıştırılan ilkokul çağındaki çocukları eğitime kazandırıyor. Kampanya çerçevesinde bir yıl içinde toplam 100 çocuk okula kazandırılırken, işyerlerinden 100-150 milyon lira gibi çok düşük paralara çalışan çocukların eğitim masrafları, ilçedeki kaymakamlığa bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneğinden karşılanıyor. Aileleri ikna edebilmek için çok uğraştıklarını söyleyen Kaymakam Gürbüz Karakuş, "Bize gelip yeşil kart için müracat ediyorlar. Bizde çocuğunu okula gönderirsen veririz diyoruz. Çocuğunu okula gönderme konusunda mecbur hale getiriyoruz. Elbiselerini, kitaplarını alıyoruz. Yeter ki okusunlar harçlık bile veriyoruz" dedi.

'Altından Kalkamayız'

Karakuş, kampanyayı gören bazı uyanık vatandaşların ise, gerek yüz yüze gerekse telefon yolu ile Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nü şantaj ettiğini belirtti. Karakuş, "Çocuklarını maddi gelirleri az olmasına rağmen okutmaya çalıştıklarını söyleyen uyanık vatandaşlar, 'Bize de yardım etmezseniz çocuklarımızı okuldan alırız' diye tehditlerde bulunuyorlar" ifadelerini kullandı. Tehdit edilmelerinin traji komik olduğunu da vurgulayan Kaymakam Karakuş, şöyle devam etti: "Biz isteriz ki herkese yardım edelim. Ancak, işyeri baskınlarında tespit ettiklerimiz ve ailelerini ikna edebildiklerimizi okullara kazandırıyoruz. Uyanıklık yapmaya çalışanlara kurallardan bahsetmeye çalışıyoruz ama dinlemiyorlar. Şantaj yolu açıldığında altından kalkamayız. Vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber