İlk defa engelli bir öğretmen MEB'de Şube Müdürü oldu

Haber Giriş : 15 Mart 2005 06:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Herhangi kanunî bir engel bulunmamasına karşılık bugüne kadar engelli bir eğitmen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde şube müdürü olmamıştı. Halis Kuralay, engellilerle ilgili İstanbul Milli Eğitim'e ilk şube müdürü oldu. İngilizce öğretmenliği yapan Kuralay, Boğaziçi Üniversitesi mezunu.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki engelli ve üstün zekalılarla ilgili özel eğitim bölümüne ilk kez görme engelli biri şube müdürü olarak atandı. Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu'nda 7 yıldır İngilizce öğretmenliği yapan Halis Kuralay, Milli Eğitim Şube Müdürlüğü'ne atandı. Boğaziçi Üniversitesi mezunu Halis Kuralay, özel eğitim gerektiren engellilerle ve üstün zekalı çocukların eğitimiyle ilgilenecek. Engelli insanların genelde toplumun önyargısı ile karşılaştığını ifade eden Halis Kuralay, ?Görme engelli biri olarak, engellilerin durumunu algılamam ve çözüm üretmem kolay olacak. Zaten ben Beyaz Ay Derneği'nin kurucu üyesi olarak bu tür işleri gönüllü olarak yapıyordum. Şimdi yaptığım hizmetleri daha profesyonel yapacağım.? dedi.

İlk iş olarak işitme ve görme engellilerin okullarda karşılaştıkları kaynaştırma eğitimi ile ilgili problemlerin çözümü noktasında adımlar atacağını anlatan Halis Kuralay, ?Okul müdürleri maalesef sorumluluk almak istemiyor. Engelli birisi çoğunlukla eğitimine nasıl yaklaşılacağı bilinmediği için okullara alınmak istenmiyor. Bu konuda eğitici çalışmalarımız da olacak, yaptırımımız da.? şeklinde konuştu. Otistik çocuklar ve zihinsel engelliler için bu yıl 2 okul açmayı planladıklarını anlatan Kuralay, üstün yetenekli çocukların eğitimi ile ilgili de özel projeler hazırlayacaklarını kaydetti.

Engelli vatandaşlara çoğunlukla acınarak bakıldığından ve topluma kazandırma adına fazla iş yapılmadığından yakınan Kuralay, engellilere yeteri kadar imkan tanımayan engelsiz vatandaşların bu tavrıyla engellilere engel olduğunu belirtti. Önyargılı yaklaşımlar konusunda anekdotlar anlatan Kuralay şöyle konuştu: ?Ben 6 çocuklu bir ailenin tek görme engelli çocuğuydum. Ailemde hiç kimse üniversite okumadı; ama ben okudum. Hem de Boğaziçi gibi prestijli bir üniversitede. Bazen benim Boğaziçi mezunu olduğuma çok şaşırıyorlar. Mesela araba devri konusunda Noter'e gitmiştim. Bana sormadan okuma yazma bilmez diye kağıt düzenlemişler. Ben itiraz edince ve mezuniyet yerimi söyleyince ilgili memur notere giderek, ?Arkadaşın Boğaziçi mezunu olduğunu iddia ediyorlar.' dedi. Engellilere imkan sunmak ve topluma faydalı hale getirmek gerekiyor. Ben bu önyargıları bir nebze yıkmak ve bürokratik engelleri aşmak için buradayım.?

Memuriyet hayatı içinde yanıltılma endişesi taşıyıp taşımadığı şeklindeki bir soruya ise Halis Kuralay şöyle cevap verdi: ?Beni tabii ki yanıltabilirler. Ancak ben bu ihtimal var diye iş yapmamazlık yapamam. Bugüne kadar birkaç kez paralar konusunda yanıltıldım. O kadar yanıltılmayı zaten görenler de yaşıyor. Önemli değil.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber