Devlet Bakanı Yılmaz: GAP bölgesindeki 9 üniversiteye 250 milyon TL mali yardımda bulunduk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2010 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ''GAP bölgesinde bulunan 9 üniversiteye bu yıl 250 milyon TL mali yardımda bulunduk'' dedi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun'u ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Coşkun'dan brifing alan Bakan Yılmaz, hükümet olarak üniversitelere çok önem verdiklerini, bu anlayışla 81 ilde üniversite kurulması işlemini tamamladıklarını söyledi.

GAP Eylem planı kapsamında, GAP bölgesindeki 9 ilde kurulu bulunan 9 üniversiteye ciddi bir mali kaynakta bulunduklarını belirten Bakan Yılmaz, ''GAP bölgesinde bulunan 9 üniversiteye bu yıl 250 milyon TL mali yardımda bulunduk'' dedi.

Yeni kurulan üniversitelerin, kurulu bulundukları illerin kalkınmasına yardımcı olmaları gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerde son kurulan üniversiteler bölgenin kalkınmasına yönelik ciddi projeler üretmeli. Ben üniversiteleri akademik insan kaynaklarının biriktiği havuz gibi görüyorum. Herkesin birikimli ve kariyer sahibi insanların bulunduğu havuzdan faydalanması lazım'' diye konuştu.

Üniversitelerin kurulu bulundukları illerdeki sanayiciler, esnaf ve sanatkarlar, sivil toplum örgütleri ile resmi kurum ve kuruluşların temsilcileriyle işbirliği içinde bulunmaları gerektiğini belirten Devlet Bakanı Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üniversitelerimizdeki değerli hocalarımız, akademisyenlerimiz, araştırma görevlilerimiz, ülke kalkınmasına ciddi kafa yormaları lazım. Bu kapsamda, bulundukları illerin sorunlarını tespit edip çözüm yolları konusunda ciddi projeler üretmeli. İllerimizdeki başta işsizlik sorunu olmak üzere kalkınmasına yardımcı olmaları bizi de herkesi de mutlu eder. Gaziantep Üniversitesi bu üniversitelerimizden biridir. Sanayi kenti olan Gaziantep'in sorunları ile ilgili çalışma yaptıklarını ve sorunların çözümüne yönelik gayet başarılı projeler yapıldığını brifing sırasında gördüm.''

Yılmaz, bir ilde kurulu bulunan Ziraat Fakültesi'nin bölgesindeki köylere ve çiftçilere bir katkısı yoksa bu fakültenin varlığının sorgulanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, şöyle dedi:

''Bu Ziraat Fakültesi, 10 kilometre uzaktaki köyde üretilen, süt, yoğur, peynir, tarım ürünlerinin artışına bir katkı sağlamamışsa veya varlığını hiç hissettirmemişse o fakültenin varlığının sorgulanması gerekir diye düşünüyorum. Herkes alanına giren branşlarda projeler üretip halkımızın ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlaması lazım. Akademisyenlerimizin alana inmesi ve halkla kucaklaşıp ülke sorunlarının çözümüne yönelik destek vermesi, işbirliği yapması şart. Bunu bugün burada görmem beni çok mutlu etti.''

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da 2 yıl önce göreve geldiğini, üniversitenin bilim yuvasına kavuşması için ellerinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.

Göreve geldiklerinde 5 fakülte ve 11 bin öğrenciyle üniversiteyi devraldıklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, ''2 yıl sonunda fakülte sayımızı 11'e, öğrenci sayımızı da 22 bin 600'e çıkardık. Bu gayretlerimizi gören, hükümetimiz de bizlere bi çok konuda mali konular başta olmak üzere çeşitli desteklerde bulunuyor'' diye konuştu.

Komşu ülkelerle işbirliğini artırdıklarını, başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle birlikte 33 ülkeden 500 öğrencinin Gaziantep Üniversitesinde eğitim almasına sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Coşkun, ''Biz 2 yıl önce hastanemizin döner sermayesini 10 milyon hacizle devraldık. Ayrıca, haciz gelmesi beklenen 35 milyon TL borcumuz vardı. Bu borçları yeniden yapılandırdık. Bir taraftan borcumuzu ödüyoruz, bir taraftan da yeni yatırımlar yaparak üniversitemizi yak attığı noktaya taşımanın gayreti içerisindeyiz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a el işlemeli bakır bir vazo hediye etti.

Bakan Yılmaz, daha sonra 590 yataklı Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulundu.

Yılmaz, üniversiteden ayrıldıktan sonra, Türkiye İstatistik Kurumu Gaziantep Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.

Gaziantep Bölge Müdürü Ahmet Tan tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, brifingin ardından kendisine ikram edilen çiğ köfteden yedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber