TCK'nın yürürlük tarihi değiştirilmeyecek

Haber Giriş : 15 Mart 2005 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet TCK konusunda kararlı, 1 Nisan olan yürürlük tarihi değiştirilmeyecek.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek "Uzanlara henüz uzanamadık"dedi. Anayasa Mahkemesi'nin, yabancıların mülk edinmelerine ilişkin yasayı iptal gerekçelerine göre yeni bir düzenleme yapacaklarını da söyledi. Çiçek yeni ceza yasalarındaki eksiklerin içtihatlarla düzeltileceğini söyledi ve 'Bunlar 1 Nisan'da yürürlüğe girecek' dedi...

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Uzanların, ismini vermediği üç ülkeden iadesini talep ettiklerini belirterek, orada olmadıklarına dair bilgi geldiğini anlattı. Çiçek, "Uzanlara henüz uzanamadık" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Çiçek, Türkiye'nin taleplerinin o ülkelerde olduğunu kaydederek, "Daha sonra filanca yerdeymiş denildi. Biz de oraya aynı süratle bir çok kez konuyu ilettik, diplomatik kanaldan ilettik, hukuki kanaldan ilettik. Bana gelen heyetlere de söyledim, Dışişleri Bakanımız bildiğim kadarıyla bir iki defa konuşmuş, İçişleri Bakanımız kendisine gelen heyetle konuştu. Bu kişinin Türkiye'ye iade edilmesi noktasındaki beklentimizi ilettik. Maalesef bu uluslararası hukuk, iç hukuk kadar süratli işlemiyor" diye konuştu.

Çiçek, bağımsız Isparta milletvekili Erkan Mumcu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2 yıl önce "pazarlık yaptığına" ilişkin iddiaları konusunda, "Gerçek olmayan bir iddia söz konusu. Bunu ispat etmek iddianın sahibine düşer" dedi.

Çiçek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Suriye'ye planlanan ziyaretinin Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmediğini söyledi.

YABANCILARIN MAL EDİNMESİ

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin, yabancıların mülk edinmelerine ilişkin yasayı iptal gerekçelerine göre yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada, bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmeleri gerektiğini söyleyerek, "Yabancılara mülk satışını tümüyle yasaklamıyor, sadece yasal güvence ve sınırlamaların yeterli görülmediğini ifade ediyor. Yeterli güvence ve sınırlamalar öngörülebilirse bu satışlar mümkündür demektir. Bunun gerekçelerini görüp ona göre bir düzenleme yapmış olacağız" diye konuştu.

Çiçek, Yeni TCK'da basına ilişkin hükümlerin ağırlaştırıldığı yönünde eleştirilerle ilgili olarak, yasa tasarısını CHP ile uzlaşarak çıkardıklarını söyleyerek, "Uzlaşma yasaları demek, yüzde yüz sizin dediğiniz demek değildir. Sizin evet dediğinizi karşı taraf o kadar olumlu bulmayabilir. Orta yolun bulunması gerekmektedir" dedi.

Hakaret suçunu kim işlerse işlesin suç sayıldığını, ancak bu suçun basın yayın yoluyla işlenmesinin ağırlaştırıcı sebep olduğunu anımsatan Çiçek, "Bizim kimseyle özel bir alışverişimiz yok, basın olmadan demokrasi olmayacağının bilinci içindeyiz. Basına karşı bir tavrımız da yok. İftira suçunu kim işlerse işlesin suçtur, basın mensubu işledi diye bu hüküm oraya konulmuş değil. Tartışılabilir, tartışırız" dedi.

Çiçek, Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin yıldönümü törenine, hükümeti temsilen kimsenin katılmamasının farklı yorumlandığının belirtilmesi üzerine, kendisine davetiye gelmediğini, gelseydi katılacağını söyledi.

YENİ CEZA YASASI

Çiçek, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) özü itibariyle doğru bir yasa olduğunu belirterek, "Yepyeni bir bina yaptık. Eski binadan yeni binaya geçerken ister istemez bazı eşyalarınız bu yeni binaya uymaz.

Bunlara bakarak binanın tümünü görmemezlikten gelmek doğru olmaz" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bir iktidar için netameli yasaların temel yasalar olduğunu, kimseyi memnun etmenin de mümkün olmadığını ifade etti.

Çiçek, TCK'nın 1926'dan bu yana 60, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 32'den fazla maddesinin değiştirildiğini, artık bu yasaların bütünlüğünün kalmadığını söyledi.

TCK ile ilgili düzenlemenin 1985'te gündem geldiğini, işbaşına gelen hükümetlerin bu alanı düzenleme ihtiyacını bu yıldan itibaren duyduklarını ancak tasarının yasalaştırılamadığını belirten Çiçek, "Tasarı, 1985 yılından beri tartışmaya açık. Kim ne diyecekse 20 senedir demiş olması gerekir" diye konuştu.

Konu ile sadece Yargıtay ile kadın kuruluşlarının ilgilendiğini belirten Çiçek, "Bu yasa, özü itibariyle doğru bir yasadır. Eksiklikleri yok mu? İnsanların yaptığı her eserde mutlak surette eksiklik olur" dedi.

Çiçek, yasaların 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini belirterek, eksikliklerin Yargıtay içtihatlarıyla veya yeni yasalarla giderileceğini anlattı. Çiçek, yasaların yürürlük tarihinin de görüş alarak belirlendiğini ifade etti.

Çiçek, Erzurum ve Bingöl valiliği emrinde afetlerle ilgili kullanılmak üzere yeterli ödeneğin olduğunu belirterek, Hakkari depremi nedeniyle hazırlanan yasa tasarısına Bingöl ve Erzurum'un da dahil edileceğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Özürlüler Yasa Tasarısı'nın imzaya açıldığını söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber