Kapalı devreciler kaybetti, mazeret üretiyorlar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Ekim 2010 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birinci derece hakim adaylar için 12 bin hakim ve savcı kameralar ve adayların önünde oy kullanırken, Yüksek Yargı'daki seçim kapalı kapılar ardında yapıldı

HSYK üyeliğine ya ilk derece mahkemesi hakim ve savcıları ortalama 6 ile 4 bin 500 oyla seçilirken, Yargıtay ve Danıştay üyeleri 135 ila 50 orasında oy alarak HSYK üyesi oldu. Adli ve idari yargıda seçimler, açık seçim usulüyle kameraların önünde yapıldı ve sayım sırasında dileyen gözlemcilik yaptı.

KAPALI DEVRE SİSTEM

Ancak Yargıtay ve Danıştay'daki seçimler kapalı kapılar ardında gerçekleştirildi. Seçimin usulü oy kullanma ve sayım tamamen kapalı kapılar ardında yapıldı. Danıştay, hangi adayın kaç oyla seçildiğini Adalet Bakanlığı'na bile bildirmedi. Sadece ?çoğunluk? ?salt çoğunluk? gibi ifadeler kullanıldı.

Adli yargı hakim ve savcıları arasından 7 asıl 4 yedek üyelik için yapılan seçimde 10 bin 222 hakim ve savcı oy kullandı. Adli yargıdan seçilen adaylardan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur 6 bin 401 oyla en yüksek oyu alan isim olurken, adli yargıdan en az oyla HSYK asil üyeliğine seçilen İsmail Aydın ise 5 bin 186 oy aldı. İdari yargıdan asil üyeliği seçilenlerden en az oy alan Resul Yıldırım 821 oy topladı. Yaklaşık 240 oyun kullanıldığı Yagıtay'da 135 oyla Z. Nilgün Hacımahmutoğlu en yüksek oyu alan isim oldu. 90 üyeli Yargıtay'dan ise 2 üye HSYK'ya seçildi.

TETKİK HAKİM 33'E KATLADI

İlk derece mahkemesi kontenjanından ilk sırada seçilen İbrahim Okur, Yargıtay kontenjanından en yüksek oyla seçilen Hacımahmutoğlu'ndan 47 kat fazla yargıç ve savcı oyu aldı. Yine Yargıtay'da tetkik hakimlik yapan Dr. Teoman Gökçe, Yargıtay üyesi Hacımahmutoğlu'ndan 33 kat fazla yargıç oyuyla HSYK üyeliğine seçildi.

İddialar gayri ciddi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK üyeliği seçim süreciyle ilgili eleştirileri gayrı ciddi bulduğunu söyledi. Bakan Ergin ?'Bizim seçimleri yönetmeye dair bir şansımız yok. Telkin mümkün değil. Oy kullanacak kişiler herhangi bir Türk vatandaşı değil, bulunduğu bölgede müebbet hapisten, trilyonluk tazminat davalarına kadar karar veren hakim ve savcı sınıfından insanlar. Bu kişilere telkin yapmanın faydası da imkanı da yok. Bütün telkinler de zaten ters teper. İddiaları gayrı ciddi buluyorum'' dedi.

YARGITAY'A GİDEN BÜROKRATLAR!

Adalet Bakanlığının hakim ve savcılara lojman taahhüdünde bulunduğu iddialarını da yalanlayan Ergin, lojmanların illerde adalet komisyonlarınca belirlendiğini, bu konuda bir taahhüdün de söz konusu olmadığını kaydetti. Adalet Bakanlığından 2 bürokratın HSYK üyesi seçilmesi konusundaki eleştirilere de cevap veren Ergin ?'HSYK bir idari kuruldur. Yargılama yapılan Danıştay ve Yargıtay var. Yargıtay ve Danıştay'da bakanlıktan gitmiş onlarca hakim savcı var. Bunlar hiç gündeme gelmedi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber