Amerika'ya yıllık 38 bin dolar maaşlı öğretmen gönderiyoruz

Haber Giriş : 15 Mart 2005 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ile ABD arasında yapılan eğitim işbirliği ?öğretmen ihracatı'nın yolunu açtı. Washington DC'nin devlet liselerine Türkiye'den matematik ve fen öğretmeni gönderilecek. Yılda 38 bin dolar kazanacak 15 öğretmen ağustosta Washington'da işbaşı yapacak.

TÜRKİYE'de geçim sıkıntısı çeken öğretmenlerimize ABD talip oldu. ABD'de üniversitelere hazırlık kursu açan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel'den ABD devlet liseleri için matematik ve fen öğretmeni istendi. İlk etapta 15 öğrtetmen, 3 yılda 150 öğretmen gönderilmesini öngören anlaşma geçen cumartesi Washington DC ile Türk Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalandı. Enver Yücel, anlaşma gereği Türkiye'deki eğitim ve fen edebiyat fakültesi mezunu öğretmenler arasında belirli kriterlere göre 15 öğretmenin seçileceğini ve ağustos ayında bu öğretmenlerin Washington DC'de devlet lisesinde resmen öğretmenliğe başlayacağını açıkladı.

YILDA 38 BİN DOLAR:

Enver Yücel şöyle konuştu: ?Bu öğretmenlerimizin yıllık geliri 38 bin dolar olacak. Zamanla bu gelir 60 bin dolara kadar çıkabilecek. Washington DC'den yetkililer geçen yıl Bahçeşehir Koleji'ni ziyaret edip eğitim sistemimizi incelemişti. Gördükleri eğitim kalitesinden etkilendiler ve Washington'daki ortaokul ve liselerde öğretmen açığını gidermek, öğretmen kalitesini artırmak için böyle bir projeye ?evet' dediler. Birinci yıl minimum 15 matematik ve fen öğretmeni, ilerleyen yıllarda sadece Washington DC'de 150 öğretmen gönderilmesi konusundaki anlaşmayı Milli Eğitim Bakanı'mız Hüseyin Çelik ve Washington DC Uluslararası Eğitim Departmanı Direktörü Sally Schwarz imzaladı.'

BAKAN DA ŞAŞIRDI:

Böyle bir anlaşmanın olacağından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de haberi olmadığını belirten Enver Yücel, ?Biz anlaşmanın sayın Bakanımızın ziyaretine yetişip yetişmeyeceğini bilmiyorduk. Ancak yetişti ve Bakanımız için de sürpriz oldu. Törene, Ankara Özel Okullar Dernek Başkanı Yücel Kalınyazgan, TÖDER Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Taşel, Türk Büyükelçilik yetkilileri, Washington DC Uluslararası Eğitim Departmanı Direktörü Sally Schwarz, Washington DC İnsan Kaynakları Departmanı Direktörü Tony Demasi ve çok sayıda eğitimci katıldı' dedi.

EN KALICI KÖPRÜ:

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ülkeler arasındaki en kalıcı köprülerin eğitim alanında kurulabileceğini belirtti ve ?Bu açıdan bu anlaşma her iki ülke ve halkı için karşılıklı anlayışı ve kültür zenginliğini geliştirecek. Bu kapsamda yapılan ilk anlaşma olması münasebetiyle Enver Yücel'i tebrik ediyorum' diye konuştu. Çelik, bu projenin başarılı olması halinde Türkiye'deki Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunları için yeni bir iş olanağı yaracağını ve ABD'nin diğer eyaletlerine de yayılacağını belirtti.

Öğretmenler sınava girecek

ABD Washington DC'de devlet liselerinde öğretmenlik yapacak adaylar 1 Nisan'dan 1 Mayıs'a kadar başvuruda bulunacak. Mayıs ayı başında yazılı bir sınav yapılacak. Bu sınav İngilizce bilgisi ve alan bilgisi sorularını kapsıyor. Yazılı sınavda başarı gösterenler mayıs ayı içinde mülakata alınacak. Bu mülakatta Amerikalı yetkililerde olacak. Mülakatta başarı gösterenler 1 Haziran'dan itibaren Türkiye'de başlayacak ve Amerika'da devam edecek olan bir eğitim programına katılacaklar. Ağustos ayı itibaren de Amerika'da Washington DC'deki devlet okullarında göreve başlayacaklar. Öğretmenler ABD kadrosunda 3 yıl süre ile istihdam edilecek. Öğretmenlerin Fen veya Matemetik bölümünden mezun olmaları ve iyi derecede ingilizce bilgisine sahip olmaları gerekiyor. Devlet okullarında, özel kurumlarda çalışan, iş arayan, atama bekleyen bütün öğretmenler başvurabilir.

Schwarz: Anlaşmayı genişletmek istiyoruz

WASHINGTON DC Uluslararası Eğitim Departmanı Direktörü Sally Schwarz, ?Matematik ve fen öğretmeni açığını kapatmanın dışında, kültürel ve uluslararası ilişkilerde de çok yararlı bir anlaşma imzaladık. Kapsamını daha da genişleterek büyümesini istiyoruz' dedi. Amerika'da devlet okullarında görev yapmak isteyen öğretmen adayları, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Uluslararası İlişkiler Direktörü Sinem Vatanartıran'a müracaat edecekler. Başvurular 1 Nisan'dani itibaren kabul edilecek ve Haziran ayında Washington DC'den gelecek yetkililer seçilmiş öğretmenlerle tanışacaklar ve öğretmenleri Washington'a götürecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber