Erken emeklilik hafızayı da emekli ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ekim 2010 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok insan erkenden emekliye ayrılıp rahat edebilmek için sabırsızlanıyor. Oysa bu haber emekliliğini bekleyenleri üzecek gibi görünüyor. Amerika, İngiltere ve 11 ayrı Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre erken emeklilik hafızanın zayıflamasına neden oluyor.

Ekonomistlerin yaptığı bu araştırma sonuçları hafıza için iki seçenek öngörüyor: ''Ya kullanacaksınız ya da kaybedeceksiniz.''Hafızanızı ve muhakeme yeteneğinizi korumak istiyorsanız sürekli aktif olmak zorundasınız. İş hayatı kişiye yaşadığı çevrenin bir parçası olarak en uygun şekilde faaliyetlerine devam etme imkanı verdiği için uzmanlarca önemli kabul ediliyor.

Ekonomik Perspektifler Bülteni'nin yaptığı araştırmada bir işte çalışan kişilerin emeklilere oranla bilişsel testlerden daha iyi skorlar elde ettiği görüldü. Ayrıca, puzzle ve Sudoku gibi oyunların iddia edildiği gibi kişilere hafıza ve zekasını güçlendirme gibi bir etkisinin olmadığı da ortaya çıktı.

Yapılan hafıza testinde söylenen on isim söylendikten hemen sonra ve 10 dakika sonra olmak üzere deneklere iki kez soruldu. Bu testin yapılma sebebi genellikle yaşa bağlı olarak hafızanın zayıflamasıydı.

Uzmanlar ekonomik etkenlerin emeklilik yaşı üzerinde büyük fark yarattığını söylüyor. Emeklilik yaşının erken olduğu ülkelerde insanlar vergi politikaları, emeklilik maaşı, sakatlık vs. gibi nedenlerle genç yaşta emekli olmayı tercih ediyor.

Sonuç olarak bu çalışma 60'lı yaşlarda halen çalışan kişilerin hafıza testlerindeki performansının çalışmayanlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber