Okul öncesi eğitimde kitap tartışması

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Ekim 2010 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de, bir yayınevinin hibesiyle okul öncesi eğitimdeki çocuklara okutulmak üzere 1500'e yakın okula dağıtılan, ördeğin yüzmesini, tavuğun yumurtanın içinde büyümesini ?Allah'ın işi? olarak gösteren hikaye kitaplarına sendikalar tepki gösterdi. Eğitim Sen 1 nolu Şube Sekreteri Abdullah Tunalı, ?4-6 yaş çocuklarına Yaradılış Teorisi ile ilgili temel eğilimleri, temel gerekçeleri empoze edilmeye çalışılıyor, çocukların beyni yıkanıyor?; Eğitim- İş İzmir Şube Sekreteri Bülent Turan, ?Dinin öğretilmesi ayrı bir şey, eğitimde bilimsellikten uzak eğitimin verilmesi ayrı bir şey. Her yere metafiziği sokarsak o çocuklara biz yağmurun, karın yaşığını, kadınla erkek ve bir çocuğun doğuşunu nasıl anlatacağız?? dedi.

Eğitim Sen 1 nolu Şube Sekreteri Abdullah Tunalı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 4-6 yaş grubundaki öğrencilere okutulmasını uygun görerek okullara ?Vak vak ördek' ve ?Gıt gıt tavuk' adlı hikaye kitaplarının dağıtıldığını bildirdi. Oluşturulan bir komisyonun ?uygun' görüş bildirdiği kitapların bu yaş grubuna uygun olmadığını savunan Tunalı, düzenlediği basın toplantısında ?Vak vak ördek' adlı kitabın fotokopisini göstererek şunları söyledi:

BU KİTAP EĞİTİM BİLİMİNE AYKIRI

?Bu kitap eğitim bilimine aykırı, yaş düzeyinin çok çok üzerinde okul öncesi eğitimde din eğitiminin yerleştirilmesi için hazırlanan bir kitaptır. Okul öncesi eğitim yaşı olan 4-6 yaş grubunda soyut düşünme yeteneği henüz gelişmemiştir. Uzmanlar bu yaş grubunda soyut kavramların ve özellikle dini konuların ve eğitiminin öğretilmesini sakıncalı bulmakta ve tüm okul öncesi eğitim müfredatı da bu bilimsel gerçekliğe göre hazırlanmaktadır. Bu kitap bu bilimsel gerçeği yok sayan bir yaklaşımla okul öncesi yaş grubunda din eğitimine başlamak için bilinçli hazırlanmıştır. Ördek ailesinin hikayesi Allah'ın izniyle başlayıp Allah'a şükürle bitmekte; yüzme, suya dalıp balık yakalayabilme ve uçma yeteneklerinin Allah'ın izniyle olduğu her sayfada ısrarla vurgulanmakta, Yaradılış Teorisi'nin temel yaklaşımı okul öncesi yaş grubuna empoze edilmek istenmektedir. Bu tamamen çocukların beynini yıkamaya dönük bir durumdur ve laik eğitimin parçalanmasına yönelik bir harekattır. İl Milli Eğitimin buna izin vermesi de düşündürücü bir durumdur. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu kitabı inceleyen ve okutulması uygundur diyen komisyonu, nasıl oluşturulduğunu, üyelerinin kimler olduğunu ve uzmanlıklarını açıklamalı ve komisyon hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmalı ve bu kitapları derhal toplatmalıdır.?

KİTABI GÖNDERENLERİN ZİHNİYETİ SORGULANMALI

Eğitim- İş İzmir Şube Sekreteri Bülent Turan da DHA muhabirine, okullara gönderilen ?Gıt gıt tavuk' adlı diğer hikaye kitabını gösterdi. Turan tepkilerini şöyle dile getirdi:

?Kitabı gördüğümde tüylerim ürperdi. Bu kitap, daha oyun çağındaki, daha somut işlemler evresindeki çocuklara bilimsellikten uzak, tamamen metafizik şeyleri öğreten bir eğitimin anlayışının geldiği son noktayı gösteren bir belgedir. Çünkü bizim eğitimimiz ta anaokulundan başlayarak bilimsel temellere oturtulan bir eğitim anlayışıdır. Bence bunu okullara zimmetleyecek şekilde gönderenlerin zihniyetini sorgulanması gerekir. Ne İzmir'e yakışır ne de bilimsel ve aklın ışığındaki eğitim anlayışına yakışır. Biz bunun takipçisi olacağız.

Biz çocuklara bilimsel düşünce öğretiyoruz. Bir tavuğun dünyaya gelişi nasıldır, bilimsel bir açıklaması vardır ama kitapta tavuğun yumurtanın içinde büyümesini çocuklara öğretirken ?Allah'ın izniyle' diyor. Allah'ın izniyle yumurta çatlar, çıkar diyor. Bu kitabı hazırlayan yayınevinin amacı da bu, zaten saklamıyorlar, internette açık açık yazmışlar. ?Amacımız; okul öncesi çocuklarının Allah'ın yarattığı güzelliklerin farkına varmasını sağlamak, güzel dinimizi tanıtmak ve davranış eğitimi vermek' diyorlar. Ama biz bunu milli eğitimde kabul etmiyoruz. Kesinlikle biz toplum olarak ileriye gitmek istiyorsak yumurtanın içinde tavuğun büyümesinin bilimsel bir açıklaması vardır. Kafa karışıklığı yapmanın bir gereği yoktur. Her yere metafiziği sokarsak o çocuklara biz yağmurun, karın yaşığını, kadınla erkek ve bir çocuğun doğuşunu nasıl anlatacağız? Annenin karnında büyüyen çocuğun oluşunu nasıl anlatacağız? Tamamen soyutlanmış, düşünmeden nasıl olsa bir yaratan vardır, anne karnındaki çocuğun oluşumunu Allah'ın bir lütfu olarak görür. Dinin öğretilmesi ayrı bir şey, eğitimde bilimsellikten uzak eğitimin verilmesi ayrı bir şey. Neden böyle bir kitabın okullara incelenmeden gönderildiğini soracağız. Biz her zaman söylüyoruz. Atatürkçü, laik, bilimsel çağdaş eğitimin peşindeyiz, bunu engelleyen her türlü uygulamanın da karşısındayız.?

KOMİSYON ONAY VERMİŞ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul Öncesi Eğitim Bölümü'nden sorumlu Şube Müdürü Yasin Koç, hikaye kitaplarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

?Kitaplar bir yayınevi tarafından ücretsiz gönderildi. Benim uzmanlık alanım değil, okul öncesi eğitim kurumları müdür ve öğretmenlerinden oluşan bir komisyon kitapları inceledi, ?okutulabilir', dedi. 1500 civarında okula dağıtıldı. Ancak bu kitapları öğretmenleri ister okutur ister okutmaz. Komisyon oluru olduğu için, okulların demirbaşlarına kaydedilmek üzere dağıtıldı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber