Sigara ve trafik para cezaları da yapılandırılıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Ekim 2010 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin gündemine aldığı, vergi ve SSK prim yapılandırma sürecinde trafik ve sigara içimi gibi idari para cezaları da yer alacak. Vergi barışını hatırlatan uygulamada alt sınır cezalardan feragat edilecek

Hükümetin kamu alacaklarında yıllardır birikmiş borçların tahsilatını sağlamak amacıyla vergi ve ssk prim borçlarına yönelik gündeme getirdiği, ancak daha sonra kapsamını genişletmeyi kararlaştırdığı yeniden yapılandırmaya trafik cezaları, sigara içme ve ormanda ağaç kesme gibi idari para cezaları da girecek. Buna göre, en düşük 62 TL olan trafik para cezası ile 69 TL'lik sigara içimi gibi alt sınır cezalar silinecek. İndirime tabi olacak idari para cezalarında asgari sınır 80 TL olacak.

ÜST SINIR 14 BİN 400 TL

Ormanda kaçak ağaç kesimi için yasada öngörülen en az tutar 2 ila 14 TL arasında başlıyor. En üst sınır ise 14 bin 400 TL olarak uygulanıyor. Maliye bu gibi idari para cezalarında da tebligat masrafı kadar kısmından vazgeçecek. Geri kalan cezalarda uygulanan faiz varsa; enflasyona uyarlama yapılarak indirim getirecek. Yine kapalı mekanlarda içilmesi halinde en az 69 TL olan sigara içme cezası da aynen trafik cezalarındaki en düşük 62 TL gibi silinmesi düşünülüyor. sigaranın içildiği mekanlara kesilen cezalarda silinme değil, indirim uygulanacak.

TAHSİLATLAR DA DÜŞÜYOR

Maliye Bakanlığı, Vergi Barışı uygulamasında idari para cezalarında alt sınırı 200 TL olarak belirlemişti. Bu tutarı belirlerken, tebligat masrafları gibi harcamalar karşısında elde edilecek tutar önemseniyor. Bu nedenle yeniden yapılandırmada harcamalar karşısında tahsil edilmesi istenilen tutarın miktarı 80 TL olarak öngörülüyor. Bürokratlar, cezalardan vazgeçilen kısmın 80 TL'den fazla olmasının ciddi tahsilat kaybına neden olacağına işaret ettiler.

Hangi cezalar ne kadar?

2010'daki trafik cezaları şöyle: Kırmızı ışıkta geçmek: 130 lira, Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak: 270, Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmak: 548, İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmak: 687, Fazla yolcu almak: 62, Park yasağına uymamak: 62, Emniyet kemeri takmamak: 62 lira,Araç kullanırken telefonla konuşmak: 62 lira.İdari para cezaları kanuna aykırı davrananlar için kesilen ceza türünü oluştururken, cezalarda uygulanacak parasal taban ölçüsü olarak asgari ücret alınıyor. Cezanın türüne, uygulanışına göre asgari ücretin katları şeklinde uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber