Asker, Başkomutan'ın davetine katılmadı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ekim 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Bayramı dün bütün yurtta coşkuyla kutlandı. Türkiye'deki normalleşmeye paralel olarak Çankaya Köşkü'nde üç yıldan sonra tek resepsiyon düzenlendi. Komuta kademesi ve CHP'nin katılmadığı davete MHP, BDP, DSP ve BBP liderleri parti kurmaylarıyla birlikte geldi. Gül bu tabloyu, "Tür-kiye'nin bütün renkleri, gerçeği burada." şeklinde değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. yıldönümü soğuk ve yağışlı havaya rağmen bütün yurtta coşkuyla kutlandı. Hava muhalefeti nedeniyle İstanbul, Bursa ve Manisa'nın da aralarında bulunduğu birkaç ilde kutlamalar yarına ertelendi. Bazı şehirlerdeki kutlamalar ise kapalı salonlarda yapıldı. Ankara Hipodrom'daki törene devlet erkânı tam kadro katılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde akşam saatlerinde verdiği resepsiyona ise yaklaşık 1500 davetli iştirak etti. 'Başörtüsü' tartışmaları ekseninde üç yıldır uygulanan 'gündüz resepsiyonu' uygulaması bu sene sona erdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuklarını eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladı. Yaklaşık 1500 davetlinin iştirak ettiği resepsiyona Başbakan Tayyip Erdoğan eşsiz katıldı. Komuta kademesi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise davete katılmadı. MHP lideri Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve DSP lideri Masum Türker resepsiyonda hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sorular üzerine resepsiyonu "Türkiye'nin bütün gerçeği burada. Bütün farklılıkları, bütün renkleri burada. Türkiye'nin realitesi burada. Türkiye burada." şeklinde değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 87. yıldönümü vesilesiyle Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verdi. Yenilenen tören salonunda yıllar sonra ilk kez tek ve eşli resepsiyon düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, konuklarını eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladı. MHP lideri Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DSP lideri Masum Türker de kurmaylarıyla birlikte resepsiyonda hazır bulundu.

Başörtüsü tartışmaları sebebiyle üç yıldır uygulanan 'gündüz resepsiyonu' uygulaması sona erdi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in devlet erkânının başörtülü eşleriyle muhatap olmamak için başlattığı 'eşli-eşsiz' davet geleneği, Gül döneminde ikili resepsiyona çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Gül, bulunan ara formülle komutanlar ve siyasi parti liderlerini gündüz; sanat, spor ve akademi camiasını ise akşam verdiği resepsiyonlarda ağırlıyordu. Akşam resepsiyonlarına eşi Hayrünnisa Gül de katılıyordu.

Yoğun katılım nedeniyle sadece ajanslar ve TRT'nin, programı takip etmesine izin verildi.

Hayrünnisa Gül: Her şeye alışığız

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, bir gazetecinin, "Resepsiyon çok stresli bir süreçte hazırlandı.'' şeklindeki sözleri üzerine, "Biz olgunuz, sabırlıyız. Her şeye de alışığız.'' değerlendirmesini yaptı. Abdullah Gül, resepsiyonun yapıldığı salonun yenilenmiş olması ve restorasyon hakkında, "Devletin yüzü burası.'' diye konuştu. 20 yıl önce yapılan salonlar ilk kez tadilat görürken, daha modern bir görünüm kazandırıldı. Neoklasik bir tarzda düzenlenen salonlara Selçuklu mimarisinden de katkılar sağlandı ve saray havası verildi.

DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAYANLARA TWITTER'DAN TEŞEKKÜR

Çankaya Köşkü'nde sabah saatlerinde Cumhuriyet Bayramı'nın dışında bir kutlama daha vardı. 60 yaşına giren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, doğum gününü Köşk çalışanlarıyla birlikte kutladı. Twitter yoluyla da Gül'e kutlama mesajları yağdı. Cumhurbaşkanı da twitter mesajında, "Bugün benim için çok özel bir gün. Hem doğum günüm hem de Cumhuriyet'imizin kuruluş yıldönümü. Bu konuda çok sayıda tebrik mesajı okudum. Mesaj gönderen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim." dedi. Cumhurbaşkanı Gül, 29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelmişti.

ASKER, KENDİ RESEPSİYONUNU DÜZENLEDİ

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve komuta kademesi, aynı zamanda Başkomutan sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanı Gül'ün davetine icabet etmedi. Genelkurmay Başkanlığı bunun yerine iki sene önce başlattığı askerî resepsiyon geleneğini sürdürdü. Askerin bu tavrı büyük tepki topladı. Konya'da ise tamamen farklı bir tablo yaşandı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın ev sahipliğinde yapılan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna askerî ve sivil erkân tam kadro katıldı. Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğg. Namık Boran, Konya 3. Jet Üssü Komutanı Tuğg. Ateş Mehmet İrez, Garnizon Komutanı Tümg. Orhan Tufan ve diğer rütbeliler resepsiyonda yer aldılar. Konya Dedeman Otel'deki resepsiyona sivil davetlilerin kimi başörtülü eşleriyle katılırken, askerî yöneticiler ve eşleri ile birlikte aynı salonda Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünü kutladılar. Adana'da ise başörtülü davetlilerin de bulunduğunu öğrenen askerî erkân resepsiyona katılmadı.

CHP'den sadece iki milletvekili vardı

Resepsiyonu boykot etmeme kararı alan ve milletvekillerini serbest bırakan CHP'den katılım düşük oldu. Köşk'e sadece iki CHP'li milletvekili geldi. Onlar da DSP kökenli isimler İstanbul Milletvekili Ahmet Tan ve İzmir Milletvekili Harun Öztürk'tü. Tan, resepsiyona kızıyla birlikte geldi. Başka bir programı olmaması durumunda resepsiyona iştirak edebileceklerini söyleyen Atilla Kart, Algan Hacaloğlu ve Mehmet Sevigen'den hiçbiri yoktu. Sevigen, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Bağdat Caddesi'ndeki yürüyüşe katılmayı tercih etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber