TKİ'dan fakirlere ücretsiz kömür müjdesi

Haber Giriş : 16 Mart 2005 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürü Selahaddin Anaç, 2005 yılında da ücretsiz kömür yardımına devam edeceklerini belirterek, Mart ve Aralık ayları arasında 1.5 milyon ton kömür dağıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

Son 2 yıldır Bakanlar Kurulu kararları ile görevlendirilerek fakirlere ücretsiz kömür dağıtımı yapan TKİ, bu sene de kömür yardımına devam edecek. Konu ile ilgili bilgi veren TKİ Genel Müdürü Anaç, ilk yıl 662 bin ton, 2004'te de 1 milyon 50 bin ton kömür dağıtımı yaptıklarını belirterek, 2005 yılında da 1.5 milyon ton kömür dağıtmayı hedeflediklerini söyledi.

Dağıtılan kömürlerin, "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Yönetmeliği"nin tüm kurallarına uygun olduğunu vurgulayan Anaç, dağıtımın geçen senelerde olduğu gibi Valiliklerin talepleri doğrultusunda gerçekleştirileceğini kaydetti. Bu sene de hükümetin ücretsiz kömür dağıtımı yapılmasını istediğini belirten Anaç, Mart ve Aralık ayları arasında dağıtımı gerçekleştireceklerini ifade etti. Konu ile ilgili kararnameyi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdiklerini bildiren Anaç, Valilikler tarafından tespit edilen ailelere en kısa zamanda kömürlerini ulaştırmak istediklerini söyledi. Ailelere verilecek kömür yardımının miktarının da valilik taleplerine göre belirlendiğini belirten Anaç, kömürlerin gönderileceği yörenin hava koşullarına göre ailelere yarım ya da 1 ton kömür verileceğini söyledi. Şu anda kömür dağıtımı ile ilgili tüm hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Anaç, "Tüm önlemlerimizi aldık. Zaten geçen senelerden de tecrübemiz var.

Torbalama tesislerimiz, yıkama tesislerimiz, dağıtım ağımız ve bayilerimiz hazır. Amacımız, Mart'tan itibaren en azından fakir insanların kömürlerini önceden almalarını ve rahatça kışa girmelerini sağlamak" dedi. Kış döneminde de kömürleri bitenlere ek talep halinde yeniden kömür verilebileceğini belirten Anaç, "Yoksul ailelerin en azından, kömür nedeniyle yoksulluklarını hissetmemelerini istiyoruz. İnsanlarımızın kış aylarını evlerinde sıcak bir ortamda geçirmelerini diliyoruz" diye konuştu.

Kamu kuruluşlarının sadece kar değil, sosyal amaçlarının da olduğunu dile getiren Anaç, kömür yardımı ile birlikte, kaçak elektrik kullanımı ve ağaç kesimlerinin de önlendiğini söyledi. 81 il ve 600 ilçede dağıtılan kömürlerin yerli kömür olduğunu belirten Anaç, ithal kömür girişinin azalmasından dolayı Hazinenin zararlarının da azaldığını bildirdi. İthal kömürün yerli kömürden 1.5 kat daha pahalı olduğunu vurgulayan Anaç, dağıtılan her 1 milyon ton kömür ile Türkiye'ye giren ithal kömürün 600 bin ton daha azaldığını söyledi. Anaç, böylece büyük bir tasarrufun sağlandığını da kaydetti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber