310 su ürünleri mühendisi istendi, sadece 55 kadroya onay çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2010 19:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehveş Evin

iŞiNi YAPAMAYAN MÜHENDiSLER

Balık Hali'ne yedi kadın gittik, çok güzel tepkiler aldık. Ancak marifet hali basmakta değil, lüferin yavrusunun çinekop olduğunu anlatabilmekte. Çinekopu, sarıkanatı yiyerek kıyıma dahil olduğumuzu idrak etmekte. Ve devlet yetkililerini bu konuda önlem almaya zorlamakta. Yoksa az kaldı, sıra hamsiye geliyor.

Su ürünleri mühendisi Sinem Küçükoğuzsoylu, ?Birilerinin balıkçılıkla ilgili herhangi bir şey yazması unutulmaya yüz tutmuşluğumuzun acısını hafifletti? diye içinde bulunduğu çaresizliği dile getirmiş. Mühendis okurum, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulmasının şart olduğunu belirtiyor: ?AB ilerleme raporlarında 2008-2009 balıkçılık faslı ile ilgili olan bölümü, balıkçılıkta bir gelişme olmadığını ortaya koyuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili vatan topraklarında yurt dışından balık ithal etmek ne demek? Hamsinin tükenmekte olması ne demek? Hem de bu konuda deneyimli insanlar yetişiyorken...?

472 mühendis yetersiz

Küçükoğuzsoylu, su ürünleri fakültelerinde yetişen insanların işlerini yapamadığını şöyle anlatıyor: ?En son 17 su ürünleri fakültesi vardı, hâlâ da açılmakta. Şu an binlerce mezun veriyor. Atama sayıları ise belli. Tarım il ve ilçe müdürlükleri, ihtiyaçları doğrultusunda Tarım Personel Müdürlükleri'nden personel talebinde bulunuyor. İstenen sayıda gerekli elemeler yapıldıktan sonra bu sayı Devlet Personel Başkanlığı'na gönderiliyor. Düşünün ki 2008-2010 yılları arasında 310 su ürünleri mühendisi talep edilmesine rağmen, sadece 55 kişi atandı! Tarım Personel Müdürlüğü bu sayıyı uygun gördü ne yazık ki. Biz su ürünleri mühendisleri, işimizin veterinerler ve ziraatçiler tarafından yapılmasına tahammül edemiyoruz. Kimyacılar ve gıdacılar da cabası. Bu işin eğitimini aldık. Koskoca Tarım Bakanlığı bünyesinde toplam 472 adet su ürünleri mühendisi çalışıyor. Bu asla yeterli bir rakam değil, talep edildiği halde atanmamamız da ülkemizin ayıbıdır.?

Madem şehirleşmeden demokratikleşmeye, kılık kıyafetten ekonomiye batıdan referans alıyoruz, istersek gıdanın geleceğiyle ilgili yapılanları da örnek alırız. Bir işin eğitimini almış insanları, doğru yerlerde değerlendirmekle başlasak keşke...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber