YÖK'ün 29. kuruluş yıldönümü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Kasım 2010 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, yıllardır dinmeyen tepkiler arasında 29. yaş gününü kutlarken ufukta daha çok 'pasta' görünüyor.

BETÜL KOTAN

Bugün, 6 Kasım. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 29. doğum günü. ?Kahrolsun' sloganları arasında YÖK, bugün bir yaşına daha girecek.

YÖK, 6 Kasım 1981'de kurulurken amaç üniversiteleri dizginlemekti. YÖK, askeri yönetimin atadığı Danışma Meclisi de devre dışı bırakılarak bizzat beş kişilik Milli Güvenlik Konseyi tarafından Anayasal güvenceye alındı.

Ata ata bitiremedi

Askeri yönetimce çıkarılan Yükseköğretim Kanunu'yla tüm yükseköğretim kurumları YÖK'ün çatısı altına alındı. YÖK kurulduğunda, 27 üniversite vardı. Bugün YÖK tarafından 139 üniversite bulunuyor.

YÖK'e en büyük tepki, askeri rejim ürünü olmasından kaynaklanıyor. YÖK'ün, 1402'likler diye adlandırılan 200'e yakın öğretim üyesinin darbe döneminde sistemin dışına itilmesindeki rolü bir tarafa sonrasında da telafi anlamında bir çabaya girmemesi, tepkileri körüklüyor. O dönem, 70 binden fazla öğrencinin disiplin soruşturmasının ardından üniversiteden atılması da hafızalarda.

Rektör, dekan, bölüm ve anabilim dalı başkanlarını belirleme konusunda tek otorite YÖK. Üniversitelerin rektör adaylarına verdikleri oy oranlarına bakılmadan YÖK'ün Köşk'e listeyi istediği sıralamayla göndermesi de bir başka tepki nedeni.

1984'te başlatılan ?harç uygulaması' ise üniversitelileri her 6 Kasım'da YÖK'ün önünde ?eyleme' çağıran en önemli nedenlerden biri.

DOĞUM GÜNÜNÜ UNUTMAYANLAR

Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu: YÖK, kuruluş misyonuna uygun olarak milli güvenlik doktirini çerçevesinde üniversiteleri yönetmeye çalışıyor. Yeni nesil gerçek üniversite nedir bilmiyor.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: YÖK, askeri rejimin bir ürünü olarak yoluna devam ediyor. Şimdi de AKP'nin bakanlığı gibi çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber