Özel güvenliğin sayısı polisi aştı!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Kasım 2010 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam kapısı olarak görülen özel güvenlik sistemi, ?sivil? bir ordu boyutuna ulaştı

Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 230 bin personeli bulunurken, Türkiye'deki özel güvenlikçi sayısı 410 bin 659'a ulaştı.

ÖZEL GÜVENLİK ORDUSU!

İçişleri Bakanlığı'nın 2011 yılı bütçe görüşmelerinde, kişi başına düşen güvenlik personeli sayısı ve özel güvenlikçiler tartışma konusu oldu. Bakan Atalay konuşmasında, bugün itibariyla Jandarma Genel Komutanlığı'nda 244 bin 966, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında 71, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 230 bin 387 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda ise 5 bin 283 personelin görev yaptığını açıkladı. Atalay, özel güvenlik sektörüne ilişkin de güncel verileri açıkladı. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun çerçevesinde, bakanlığının özel güvenlik şirketlerine ve özel güvenlik eğitim kurumlarına faaliyet izni verdiğini ve özel güvenlik uygulaması bulunan tüm kurumları denetlediğini anlatan Atalay, ?Özel güvenlik hizmetleri kapsamında 410 bin 659 gencimize özel güvenlik kimlikkartı verilmiş; bunlardan 218 bin 600'ü özel güvenlik sektöründe fiilen istihdam edilmektedir? dedi.

Atalay'ın verdiği bu rakamlara dikkat çeken BDP'li Hasip Kaplan, Türkiye'de her 98 kişiye 1 güvenlik görevlisinin düştüğünü belirterek, ?Biz güvenlik devleti olmaya doğru mu gidiyoruz?? diye sordu.

?Kendilerini ilah zannediyor?

CHP'li Mevlüt Aslanoğlu ise, özel güvenlikçilerin vatandaşlara karşı tutumunu ilginç bir benzetmeyle eleştirdi. Özel güvenlikçilerin çalıştıkları kurumun özelliklerini ve kurumsal iklimlerini bilmeden vatandaşla yüzyüze geldiklerini belirten Aslanoğlu, ?Özelik güvenlikle siz Türkiye'de yeni kabadayılar yarattınız. Adam dövüyorlar. Adamlar kendilerini ilah zannediyorlar? diyerek, özel güvenlik sistemine çeki düzen verilmesini istedi.

Aslanoğlu'nun eleştirilerine yanıt veren Bakan Atalay, hızla gelişen özel güvenlik sektöründe uygulamada bazı sorunlar yaşandığını teyit ederek, ?Bu sorunları çözmek ve son dönemdeki gelişmeleri dikkate alarak yeni düzenlemeler yapmak amacıyla Özel Güvenlik Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı yakında Meclis'in takdirine sunulacak? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber