657 Sayılı Kanun, Meclis Genel Kurulunda Değişti

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun kabul ettiği metin Salih Kapusuz'un verdiği önergeler çerçevesinde bütünüyle değişmiştir. Değişiliklerle bir çok memurun özlük haklarında düzenleme yapılmıştır. Memurlar.net olarak bugün itibariyle sadece kabul eden maddeleri yayınlıyoruz. Ayrıntılı açıklama yarın sitemizde yapılacaktır.

Haber Giriş : 17 Mart 2005 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulunda yapılan değişiklik aşağıdaki şekildedir. Bu madde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

a) 16.12.1960 tarihli ve 167 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerlerdeki kaynak suları," ibaresi, "devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaynak suları (mazbut vakıflara ait sular hariç)," şeklinde değiştirilmiştir.

b) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;

1) 4 üncü maddesinin (B) fıkrasının ikinci paragrafına "Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usuller" ibaresi eklenmiştir.

2) 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) fıkrasının (11) numaralı bendine "Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı Müfettiş Yardımcılarının" ibaresinden önce gelmek üzere "Belediye Müfettiş Yardımcıları" ibaresi eklenmiştir.

3) 202 nci maddesinin ikinci fıkrasına "50 gösterge rakamının" ibaresinden sonra gelmek üzere "(72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı)" ibaresi eklenmiştir.

4) 206 ncı maddesinin (2) numaralı bendi, "2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malüllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)," şeklinde değiştirilmiştir.

5) 207 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "75" gösterge rakamı "2500" olarak değiştirilmiştir.

c) 11.10.1983 tarihli ve 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; "aşağıda belirlenen" ibaresi "Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen" olarak değiştirilmiştir.

d) 13.10.1983 tarihli ve 2919 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Başkanlık Özel Müşaviri" ibaresi "Başkanlık Başmüşaviri" olarak değiştirilmiş ve anılan fıkraya "Daire Başkanı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Baştabip, Daire Başkan Yardımcısı, Satınalma Komisyon Başkanı,","Müdür Yardımcısı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Şube Müdürü, Grup Başkanı, Mal Saymanı, Saray Müdürü,", "Uzman" ibaresinden sonra gelmek üzere "Uzman Yardımcısı," ve "Stenograf" ibaresinden sonra gelmek üzere "Stenograf Yardımcısı" ibareleri eklenmiştir.

e) 10.10.1984 tarihli ve 3056 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin başlığı "Fazla Çalışma Ücreti ve Ek Ödeme" olarak değiştirilmiş ve birinci fıkrasının (d) bendine "fazla çalışma ücreti ödenir" ibaresinden sonra gelmek üzere "Ayrıca, Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'ünü geçmemek üzere Başbakanlık makamınca belirlenen oranda ek ödeme yapılır. Bu ödemede 657 sayılı Kanunun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılamaz." cümleleri eklenmiştir.

f) 2/7/1992 tarihli ve 3835 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde geçen "her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." ibaresi, "Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." şeklinde değiştirilmiştir.

g) 8.6.1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan "bu çerçevede malî yükümlülük altına giren fonlar lehine garanti vermeye" ibaresi, "sözleşme hükümleri gereği malî yükümlülük altı-na giren kamu kurum ve kuruluşları ile fonlar lehine garanti vermeye" şeklinde ve aynı maddenin sonunda yer alan "Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkilidir." ibaresi "Hazine Müsteşarlığının görüşü ve bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir." şeklinde değiştirilmiştir.

h) 15.11.2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere; "Bu madde uyarınca yapılan devir sonucu oluşan menfi fark nedeniyle doğan Hazine alacağı 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında imtiyazlı bir alacak niteliğindedir." cümlesi eklenmiştir.

i) 29.6.2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesinin birinci fıkrasının sonuna "Ha-zinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler üzerinde tersane amaçlı olarak tesis edilen veya edilecek irtifak hakkına veya kullanma iznine dayalı olarak yapılan yapı ve tesislerden, taşınır nitelikli olanlar hariç olmak üzere, binalar sözleşmenin sona ermesiyle Hazineye intikal eder." cümlesi eklenmiştir.

j- 6.6.2002 tarihli ve 4760 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ithalatçıları ve imalatçıları" ibaresi "mükellefler" şeklinde değiştirilmiştir.

k- 6.6.2003 tarihli ve 4876 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde "beş puan" ibaresinden önce gelmek üzere "yıllık" ibaresi eklenmiştir.

l- 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanunun 78 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilir" ibaresi "Bakanlar Kurulunca belirlenir" şeklinde ve üçüncü cümlesinde yer alan "merkezî yönetim bütçe kanunda belirtilen" ibaresi, "Bakanlar Kurulunca belirlenen" şeklinde değiştirilmiştir.

m) 10.7.2004 tarihli ve 5216 sayılı Kanunun;

1) 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası "ilçe ve ilk kademe belediyesi olarak Büyükşehir Belediye sınırları içine katılan belediyeler, mevcut belediyelerin temsil edildiği şekilde büyükşehir belediye meclisinde temsil edilirler." şeklinde değiştirilmiştir.

2) 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "68 ve 72 nci" ibaresi "69 ve 73 üncü" şeklinde değiştirilmiştir.

3) 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi, "Gecikmeden kaynaklanacak faiz ve benzeri her türlü zararın tazmininden, ilgili ilçe veya ilk kademe belediye başkanı ve sayman şahsen sorumludur." şeklinde değiştirilmiştir.

4) 27 nci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "% 3" oranı, "% 10" olarak değiştirilmiştir.

5) Geçici 3 üncü maddesinin; birinci fıkrasında geçen "30.6.2004" ibaresi, "31.12.2004", "bu Kanunun yayımını izleyen altı ay içinde mahsup edilir." ibaresi, "30.6.2005 tarihine kadar takas ve mahsup edilir. Bankalar Kurulu bu süreyi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.", ikinci fıkrasında geçen "mahsup" ibaresi "takas ve mahsup", üçüncü fıkrasında geçen "mahsup ve kesinti işlemleri" ibaresi, "takas, mahsup ve kesinti işlemleri" şeklinde değiştirilmiş ve anılan geçici maddeye üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere "İlgili kuruluşun uzlaşma ve hacizlerin kaldırılmasına dair başvurusunun uzlaşma komisyonunca kabul edilmesini müteakip 31.12.2004 tarihinden önceki borçlar için tatbik edilen hacizler kaldırılır." fıkrası ile dördüncü fıkrasına "Sayıştay Başkanlığı" ibaresinden sonra gelmek üzere, "Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı" ibaresi eklenmiştir.

n) 7.12.2004 tarihli ve 5272 sayılı Kanunun;

1- 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin sonuna "Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor müsabakaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir." cümlesi eklenmiştir.

2 - 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına "gündeme alınmasını" ifadesinden sonra gelmek üzere "her ayki meclis toplantılarının ilk gününde" ifadesi ve metnin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"İmar kanunları dışında kalan gündemdeki diğer konular ile üyelerin teklifi, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla komisyonlara havale edilmeksizin belediye meclisince görüşülerek karara bağlanabilir."

3- 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde geçen "konutların" ibaresi "konut ve işyerlerinin" şeklinde değiştirilmiştir.

4- Geçici 6 ncı maddesinde geçen "bir yıl" ibaresi "iki yıl" olarak değiştirilmiştir.

5- Geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "30.6.2004" ibaresi "31.12.2004", "bu Kanu-nun yayımını izleyen altı ay içinde mahsup edilir." ibaresi "30.6.2005 tarihine kadar takas ve mahsup edi-lir. Bakanlar Kurulu bu süreyi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir." ikinci fıkrasında geçen "mahsup" ibaresi "takas ve mahsup" şeklinde; üçüncü fıkrasında geçen "mahsup ve kesinti işlemleri" ibaresi "takas, mahsup ve kesinti işlemleri" şeklinde değiştirilmiş ve anılan geçici maddeye üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere "İlgili kuruluşun uzlaşma ve hacizlerin kaldırılmasına dair başvurusunun uzlaşma komisyonunca kabul e-dilmesini müteakip 31.12.2004 tarihinden önceki borçlar için tatbik edilen hacizler kaldırılır." fıkrası ile dördüncü fıkrasına "Sayıştay Başkanlığı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı" ibaresi eklenmiştir.

o) 8.12.2004 tarihli ve 5273 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına "teftiş kurulu başkanı" ibaresinden sonra gelmek üzere, "bölge müdürleri" ibaresi eklenmiş ve aynı Kanuna ekli (2) sayılı listede yer alan Bakanlık Müşaviri serbest kadro adedi 12'den 15'e çıkartılmış ve memur serbest kadro adedi 36'dan 33'e indirilmiştir.

p) 28.12.2004 tarihli ve 5277 sayılı Kanunun;

1) 37 nci maddesinin (b) fıkrasına "göre" ibaresinden sonra gelmek üzere, "cep telefonu faturalı abonelerinden (ön ödemeli cep telefon aboneleri hariç olmak üzere)" ibaresi,

2) Aynı maddenin (i) fıkrasının (1) numaralı bendine "bütçe uygulamasına ilişkin hükümleri" ibaresinden sonra gelmek üzere, "(78 inci maddesi hariç)" ibaresi eklenmiştir.

r) 13.12.1983 tarihli ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin (p) ve (r) bentlerine, "(bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil)" ibarelerinden sonra gelmek üzere "ve 18.6.1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamındaki yeşil kart sahiplerinin" ibaresi, (r) bendinde ise "ödenmesini" ibaresinden sonra gelmek üzere "bedeli ödenecek ve ödenmeyecek ilaçlar ile ilaçların reçetelenmesine ilişkin kuralları tespit etmek ve yeşil kart sahiplerinden, ayakta veya meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin % 20'sine kadar katılım payı alınmasını" ibaresi, eklenmiştir.

s) 13.7.1956 tarihli ve 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "hizmeti sunan işletmecilerin (görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);" ibaresi "hizmeti sunan işletmecilerin (kablo tv altyapısı üzerinden teknik olarak verilebilecek her türlü hizmetleri dışında, görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);" şeklinde değiştirilmiştir.

t) 25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanunun 61 inci maddesinde geçen "kapsamında hastalık sigortasına tabi olanların" ibaresi, "çerçevesinde topluluk sigortası kapsamında olanlardan, kendi istekleri ile iş kazalarıyla meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortalarına tabi tutulmamış olanların" şeklinde değiştirilmiştir.

u) 22.3.2004 tarihli ve 5307 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesi "1/1/2005 tarihi itibariyle doğal gaza bağlanmamış ve üretimlerini likit petrol gazı ve likit naturel gaz ile yapan karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri ve porselen sofra eşyası üreticilerinin; 1/1/2005 ilâ 31/12/2005 tarihleri arasında üretimlerinde kullandıkları likit petrol gazı veya likit naturel gaz maliyetiyle aynı üretimin doğal gazla yapılmış olması halinde oluşacak maliyeti arasındaki farkın tüm üreticiler için ödenecek toplam tutarı otuzmilyon Yeni Türk Lirasını geçmemek kaydıyla, her bir üreticinin maliyet farkının azami tamamına kadarki kısmı Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı bütçesine aktarılacak ödenekten karşılanır ve 31.03.2006 tarihine kadar ödenir.

Bu işletmelerin 2005 yılı içinde doğal gaza bağlanmaları halinde, maliyet farkına ilişkin hesaplama ve ödemeler, doğal gaza bağlandıkları tarihi geçemez.

Bu madde gereğince tüm üreticiler için hesaplanan maliyet farkları toplam tutarının otuzmilyon Yeni Türk Lirasını geçmesi durumunda ödemeler, randıman hesapları yapılmak suretiyle oluşan maliyete göre oransal olarak yapılır. Ödemelere ilişkin usul ve esaslar Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir." şekilde değiştirilmiştir.


MADDE 31.- a) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (7) numaralı alt bendinde yer alan "veya vücut sakatlığı ile özürlü" ibaresi

b) 7.5.1987 tarihli ve 3359 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın öncelik ve ivedilikle ve ödeme emri beklenilmeksizin" ibaresi,

c) 28.12.2004 tarihli ve 5277 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin (f) fıkrası ile 30 uncu mad-desi ve 37 nci maddesinin (e) ve (i) fıkraları,

d) 8.6.1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 4 ve 5 inci maddesi, 7 nci maddesinin son fıkrası, 13 üncü maddesinin (ç) bendi, 15 inci maddesinin (a), (b), (c) bentleri ile (i) bendinin ikinci parag-rafı, 39 uncu maddesinin (b) bendinin üçüncü paragrafı, 78 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 81 inci maddesi, 87 nci maddesinin (h) bendi, 130 uncu maddesi, ek 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası, ek 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası, ek 31 inci maddesinin (e) bendi, ek 48 inci maddesinin (a) bendinin son cümlesi ile ek 5, 6, 7, 10, 12, 20, 24, 28, 35 inci, geçici 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 63, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 87, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 102, 114, 119, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 136, 137, 138, 142, 143, 144, 145, 148, 149, 154, 155, 156, 158, 160, 167, 168, 169, 172, 175, 177, 178, 179, 181, 187, 202, 217 nci, ek geçici 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 21 inci maddeleri,

e) 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Devlet Güvenlik ve" ibaresi,

f) 19.10.1989 tarihli ve 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin (c) bendinde yer alan "bu konuda ilgililere taşınmaz mal tahsisine" ibaresi,

g) 18.6.1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendinde yer alan "hiçbir ücret ve bedel ödemeksizin" ibaresi,

yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber